Υδροσάλπιγγα
Η υδροσάλπιγγα είναι η κατάσταση που προκαλείται από την απόφραξη της σάλπιγγας λόγω ασθένειας ή τραυματισμού. Η σάλπιγγα γεμίζει με υγρό και μπορεί να είναι έντονα φουσκωμένη ανάλογα με το βαθμό της απόφραξης.
Πώς μια σάλπιγγα μετατρέπεται σε υδροσάλπιγγα
Οι σάλπιγγες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή. Συνδέονται αριστερά και δεξιά στη μήτρα και μεταφέρουν ωάρια είτε από την αριστερή είτε από τη δεξιά ωοθήκη στη μήτρα.
Ορισμένες ασθένειες ή τραυματισμοί που επηρεάζουν το άκρο μιας σάλπιγγας (συνήθως αυτό που βρίσκεται κοντά στην ωοθήκη) μπορεί να προκαλέσουν την απόφραξη και το γέμισμα της με υγρό. Αυτό είναι γνωστό ως υδροσάλπιγγα, και μπορεί να προκαλέσει αναπαραγωγικά προβλήματα, όπως αδυναμία σύλληψης ή εξωμήτρια εγκυμοσύνη.
Παθήσεις που προκαλούν υδροσάλπιγγα
Διάφορες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν υδροσάλπιγγες. Οι πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:
- σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως χλαμύδια και γονόρροια
- η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις σάλπιγγες, συγκολλήσεις και κάποιες φορές απόφραξη (πολύ σπάνια).
- λοίμωξη σε σάλπιγγα μετά από έκτρωση, αποβολή ή τοκετό
- φλεγμονή από σκωληκοειδίτιδα
- ουλές από χειρουργική επέμβαση για σκωληκοειδίτιδα και άλλες παθήσεις
- βλάβες από εξωμήτρια κύηση
- συγγενείς ανωμαλίες που προκαλούν παραμορφώσεις στις σάλπιγγες
- προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στη σάλπιγγα
Όταν ένα άτομο υφίσταται έναν τραυματισμό, το σώμα μεταφέρει γρήγορα φλεγμονώδη κύτταρα στην πληγείσα περιοχή ως μέρος μιας ανοσολογικής απόκρισης. Η ίδια αντίδραση μπορεί να συμβεί μετά από χειρουργική επέμβαση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα στις σάλπιγγες, το οποίο μπορεί τελικά να οδηγήσει σε σύγκλειση ή απόφραξη.
Γονιμότητα και υδροσάλπιγγες
Οι υδροσάλπιγγες έχουν αρνητική επίδραση στη γονιμότητα και αυξάνουν την πιθανότητα αποβολής ή εξωμήτριας κύησης. Ενδέχεται να μην προκύψει φυσιολογική εγκυμοσύνη στη μήτρα, επειδή:
- η σάλπιγγα μπορεί να έχει υποστεί σοβαρή βλάβη και απόφραξη, οπότε δεν μπορεί να γίνει η γονιμοποίηση του ωαρίου ή το ωάριο δεν μπορεί να κατέβει στη μήτρα (να θυμίσουμε ότι η γονιμοποίηση γίνεται μέσα στις σάλπιγγες και στη συνέχεια το γονιμοποιημένο ωάριο κατεβαίνει στη μήτρα για να γίνει η εμφύτευση και να ξεκινήσει η εγκυμοσύνη)
- η εγκυμοσύνη μπορεί να αναπτυχθεί μέσα στη σάλπιγγα (εξωμήτρια εγκυμοσύνη), που είναι σοβαρή κατάσταση, απειλητική για τη ζωή της γυναίκας
- καθώς ο σωλήνας είναι φραγμένος, οι εκκρίσεις που συγκεντρώνονται στον σωλήνα μπορεί να επιστρέψουν στη μήτρα και να εμποδίσουν την εμφύτευση του εμβρύου (είτε επειδή το παρασύρουν προς τον κόλπο είτε επειδή είναι τοξικές για το έμβρυο).
Η ύπαρξη υδροσάλπιγγας οδηγεί σε χαμηλά ποσοστά εμφύτευσης, χαμηλά ποσοστά κλινικών κυήσεων, υψηλά ποσοστά αποβολών και υψηλά ποσοστά έκτοπων (εξωμήτριων) κυήσεων.
Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο οι σοβαρές παθολογικές αλλοιώσεις ιδιαίτερα του βλεννογόνου και του εμπεριεχομένου υγρού της υδροσάλπιγγας επηρεάζουν την εμφύτευση και την ανάπτυξη του εμβρύου, δεν είναι ακόμη γνωστός. Η εμβρυοτοξική δράση του υγρού της υδροσάλπιγγας ενοχοποιείται από τους περισσότερους ερευνητές για τα απογοητευτικά αποτελέσματα συλλήψεων.
Προτείνεται χειρουργική αποκατάσταση της υδροσάλπιγγας (σαλπιγγοστομία), στα στάδια Ι και ΙΙ και σαλπιγγεκτομή σε σοβαρού βαθμού υδροσάλπιγγα και εξωσωματική στη συνέχεια.
Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Τι συμπτώματα προκαλεί
Πολλές γυναίκες που πάσχουν από υδροσάλπιγγα δεν εμφανίζουν συμπτώματα και μπορεί να ανακαλύψουν ότι έχουν την πάθηση μόνο όταν δεν μπορούν να συλλάβουν. Πιστεύεται ότι το 30% των γυναικών που έχουν πρόβλημα υπογονιμότητας, πάσχουν από υδροσάλπιγγα χωρίς να το γνωρίζουν.
Ωστόσο, όσες εμφανίζουν συμπτώματα υδροσάλπιγγας μπορεί να έχουν ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις και πόνο στην κοιλιά που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Διάγνωση της υδροσάλπιγγας
Συνήθως, ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την υδροσάλπιγγα χρησιμοποιώντας μία από τις δύο κύριες μεθόδους:
Υστεροσαλπιγγογραφία (HSG): Η υστεροσαλπιγγογραφία είναι ένας τύπος ακτινογραφίας που μπορεί να δείξει τη μήτρα και τις σάλπιγγες. Οι γιατροί τη χρησιμοποιούν συχνά για να ανιχνεύσουν αποφράξεις των σαλπίγγων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας ειδικής χρωστικής που είναι ορατή στην ακτινογραφία μέσω του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας.
Λαπαροσκόπηση: η διαγνωστική λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική διαδικασία κατά την οποία ο χειρουργός πραγματοποιεί μικρές τομές στην κοιλιά και στη συνέχεια εισάγει μια κάμερα. Αυτό του επιτρέπει να δει τα όργανα και να επέμβει σε πιθανό πρόβλημα, όπως να αφαιρέσει το υγρό.
Υπερηχογράφημα: το υπερηχογράφημα θα αποκαλύψει την υδροσάλπιγγα, μόνο αν είναι μεγάλη η διάταση.
Λαπαροσκοπική επέμβαση σε υδροσάλπιγγα
Η αντιμετώπιση της υδροσάλπιγγας ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της απόφραξης. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ουλώδους ιστού ή άλλων συμφύσεων που μπορεί να επηρεάζουν τη γονιμότητα.
Ένας άλλος τύπος χειρουργικής επέμβασης, γνωστός ως σαλπιγγεκτομή, περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του προσβεβλημένου σωλήνα. Αυτή η επέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της γονιμότητας, αλλά ενέχει τον κίνδυνο να καταστραφεί ο περιβάλλων ωοθηκικός ιστός.
Εάν η αιτία είναι η ενδομητρίωση, οι γιατροί μπορούν να αφαιρέσουν τον ιστό της ενδομητρίωσης. Σε περιπτώσεις όπου η πυελική φλεγμονώδης νόσος (PID) είναι η αιτία, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει μια σειρά αντιβιοτικών για την πλήρη θεραπεία όλων των εστιών λοίμωξης και φλεγμονής.
Μια άλλη πιθανή θεραπεία είναι η σκληροθεραπεία. Η σκληροθεραπεία χρησιμοποιεί μια βελόνα καθοδηγούμενη με υπερήχους για την εξαγωγή υγρού από τον προσβεβλημένο σωλήνα. Στη συνέχεια, οι γιατροί εγχέουν μια ειδική χημική ουσία που ονομάζεται σκληρυντικός παράγοντας, ο οποίος θα εμποδίσει το υγρό να συσσωρευτεί ξανά.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, η σκληροθεραπεία μπορεί να είναι μια αποδεκτή εναλλακτική λύση στη σαλπιγγεκτομή, επειδή μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των ποσοστών γονιμότητας πριν από τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ωστόσο, άλλοι ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι οι σχετικές μελέτες είναι ανεπαρκείς και δεν λαμβάνουν υπόψη τις πιθανές παρενέργειες.
Συχνές ερωτήσεις
Οι ακόλουθες απαντήσεις δίνουν απαντήσεις σε συνηθισμένες ερωτήσεις για τις υδροσάλπιγγες.
Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικό τρόπο η υδροσαλπιγγίτιδα;
Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση φυσικών θεραπειών για τη θεραπεία της απόφραξης των σαλπίγγων.
Μπορώ να κάνω κάτι προληπτικά για να αποφύγω τηνη δημιουργία υδροσάλπιγγας;
Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο αν πάρετε προφυλάξεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια, που προκαλούν λοίμωξη, φλεγμονή και απόφραξη στις σάλπιγγες. Να επιμείνετε στη χρήση προφυλακτικού, ειδικά όταν αλλάζετε ερωτικούς συντρόφους συχνά.
Μπορεί να υπάρξει επιτυχημένη εγκυμοσύνη με υδροσάλπιγγα;
Η υδροσάλπιγγα επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα της γυναίκας. Ωστόσο, η εγκυμοσύνη είναι δυνατή εφόσον η μία σάλπιγγα είναι ανοιχτή και μπορεί να μεταφέρει με επιτυχία ένα γονιμοποιημένο ωάριο στην κοιλότητα της μήτρας για εμφύτευση.
Εχω υδροσάλπιγγα και θέλω να κάνω παιδί. Πρέπει να την αφαιρέσω;
Μια γυναίκα με υδροσάλπιγγα ίσως καταφέρει να μείνει έγκυος. Ωστόσο, οι πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης εξαρτώνται από την αιτία και τη σοβαρότητα της απόφραξης και από το αν το άτομο έχει υποβληθεί σε κάποια θεραπεία.
Η σύλληψη μπορεί να συμβεί χωρίς καμία θεραπεία, αλλά οι πιθανότητες είναι μικρότερες και οι κίνδυνοι επιπλοκών, όπως η πρόωρη απώλεια κύησης ή η εξωμήτρια, είναι αυξημένοι.
Πρέπει να γίνει αφαίρεση της υδροσάλπιγγας πριν την εξωσωματική;
Η θεραπεία για την υδροσάλπιγγα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επιτυχούς εγκυμοσύνης, ιδίως εάν το άτομο υποβληθεί στη συνέχεια σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι γιατροί συνήθως συνιστούν στις γυναίκες να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση για να αυξήσουν την πιθανότητα επιτυχούς μεταφοράς του εμβρύου στη μήτρα.