Τύπος / Media
- Συνέντευξη στο "New York Today"
- Συνέντευξη στο ΒΗΜΑ: «Η νομοθεσία εκσυγχρονίζεται, αλλά ο κίνδυνος υπογονιμότητας παραμένει»
- Υποψήφιο για Παγκόσμια Διάκριση Ελληνικό Κέντρο Εξωσωματικής
- Τα δίδυμα του Κώστα Καραμανλή και της Νατάσας Παζαΐτη
- Σιένα, η πρώτη κόρη του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου
- «Μαμά Πρόσεχε!», συμμετοχή στην ευαισθητοποίηση κατά του καρκίνου του μαστού
- Συνέντευξη στο "Lincoln Citizen"
- Το EmBIO σε ετήσια έκδοση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
- Δημοσιεύσεις στον τύπο
Ένα προσιτό ταξίδι στη μητρότητα: Θεραπείες γονιμότητας στην Ελλάδα για γυναίκες έως 54 ετών
Ο Δρ Θάνος Παράσχος, ο γνωστός Έλληνας ειδικός σε θέματα γονιμότητας, μίλησε πρόσφατα στο thenewyorktoday.com για την αυξανόμενη τάση των διεθνών ασθενών από τις ΗΠΑ, τη Βόρεια Ευρώπη και την Ασία να επιλέγουν την Ελλάδα για τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα μας για τις θεραπείες γονιμότητας.
Το υψηλό κόστος των θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει πολλούς να διερευνήσουν τις επιλογές στο εξωτερικό, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε δημοφιλή προορισμό λόγω της ποιότητας της περίθαλψης, των υψηλών ποσοστών επιτυχίας και της οικονομικής αποδοτικότητας. Ο Δρ Παράσχος αποδίδει την επιτυχία στις προηγμένες τεχνολογίες, την εξατομικευμένη φροντίδα και την τήρηση των αυστηρών υγειονομικών κανονισμών.
Η κλινική EmBIO εξυπηρετεί μια ποικίλη βάση ασθενών, συμπεριλαμβανομένων ζευγαριών, ανύπαντρων γυναικών και της κοινότητας LGBTQ+. Η πρόσφατη νομοθεσία στην Ελλάδα επεκτείνει το όριο ηλικίας για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης στα 54 έτη, διευρύνοντας περαιτέρω την πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη.
Το κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης με δωρεά ωαρίων στο Κέντρο Εξωσωματικής EmBIO είναι πολύ χαμηλότερο από το μέσο κόστος της θεραπείας γονιμότητας στις ΗΠΑ, ενώ το ποσοστό επιτυχίας 78% θεωρείται ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Επίσης, το ήρεμο και πολιτιστικά πλούσιο περιβάλλον της Ελλάδας συμβάλλει στη συνολική θετική εμπειρία των ασθενών.
Συνέντευξη του Θάνου Παράσχου στο ΒΗΜΑ και στο in.gr
Εξωσωματική γονιμοποίηση: «Η νομοθεσία εκσυγχρονίζεται, αλλά ο κίνδυνος υπογονιμότητας παραμένει»
Όπως εξηγεί στο in.gr ο Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας και Ενδοσκοπικός Χειρούργος, Δρ. Παράσχος, ο μέσος όρος ηλικίας τεκνοποίησης της Ελληνίδας αυτή τη στιγμή είναι ο ανώτερος σε όλο τον κόσμο.
«Πάτησα τα 50. Σύμφωνα με την νομοθεσία έχω ακόμη δύο χρόνια προσπάθειας για να αποκτήσω παιδί». «Αποφάσισα να κάνω παιδί λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος. Οι πιθανότητες είναι λίγες». «Έπρεπε να είχα καταψύξει τα ωάρια μου, πριν χωρίσω. Τώρα δεν συναινεί». «Του είπα πως θέλω να καταψύξω τα ωάρια μου, αλλά δεν υπογράφει».
Όλα τα παραπάνω ενδεχομένως να έχουν περάσει ως σκέψεις από το μυαλό πολλών γυναικών που επέλεξαν την μητρότητα, αλλά η νομοθεσία αποτελούσε ένα ακόμη εμπόδιο για να εκπληρώσουν το όνειρό τους.
Κι όντως το όριο ηλικίας για εξωσωματική μέχρι τα 52 έτη και η απαραίτητη συναίνεση του συζύγου για κατάψυξη ωαρίων ήταν δύο αναχρονιστικές διατάξεις, οι οποίες πλέον θα αποτελούν παρελθόν με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την εξωσωματική.
Η αλλαγή αυτή μάλιστα ήρθε σε μία περίοδο που όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να καθυστερήσουν την τεκνοποίηση και να επιλέξουν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προκειμένου να γίνουν μητέρες.
Ο μέσος όρος ηλικίας τεκνοποίησης της Ελληνίδας αυτή τη στιγμή είναι ο ανώτερος σε όλο τον κόσμο
Στατιστικές έρευνες δείχνουν πως ο αριθμός των γυναικών που καταφεύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή διαρκώς αυξάνεται.
Όπως εξηγεί μάλιστα στο in ο Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας και Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Δρ. Θάνος Παράσχος, ο μέσος όρος ηλικίας τεκνοποίησης της Ελληνίδας αυτή τη στιγμή είναι ο ανώτερος σε όλο τον κόσμο, επισημαίνοντας πως ναι μεν είναι ανακουφιστικό ότι η εξωσωματική δίνει λύση στο πρόβλημα της υπογονιμότητας, αλλά δεν δίνει λύσει σε όλα τα προβλήματα υπογονιμότητας (είτε στους άνδρες είτε στις γυναίκες).
Δίνοντας στοιχεία και δεδομένα σχετικά με τα ποσοστά επιτυχίας ανά ηλικίας, ο Δρ. Παράσχος μας εξηγεί πως το σημαντικότερο για μία γυναίκα που θα θελήσει να μείνει έγκυος μετά τα 40 είναι να βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον γιατρό της, προκειμένου να εντοπιστούν αμέσως όποια τυχόν προβλήματα προκύψουν και μπορεί να πλήξουν τη γονιμότητά της.
Η κρυοσυντήρηση των ωαρίων δεν είναι «μόδα»
Σχετικά με την κρυοσυντήρηση των ωαρίων, ο γιατρός μας αναφέρει πως δεν είναι κάποια νέα «μόδα», καθώς πάντα γινόταν σύσταση σε γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά μέχρι τα 30 να καταψύξουν τα ωάριά τους για να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν το βιολογικό τους παιδί αργότερα και να μην χρειαστεί να καταφύγουν στη λύση δανεικών ωαρίων.
«Οι γυναίκες είναι ενημερωμένες και βλέπουμε ότι όλο και περισσότερες επιθυμούν να καταψύξουν τα ωάριά τους πριν τα 35 ή μετά τα 30 για να μπορούν να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας, αν δεν έχουν βρει σύντροφο, υποψήφιο για πατέρα του παιδιού τους», αναφέρει στο in ο γιατρός.
Οι αλλαγές βοηθούν, αλλά χρειάζεται να γίνουν δομικές κοινωνικές αλλαγές
Ωστόσο ο Δρ. Παράσχος συμφωνεί πως οι αλλαγές στο νομοσχέδιο ναι μεν βοηθούν περισσότερο τη γυναίκα να αποκτήσει παιδί χωρίς να έχει σύντροφο, ωστόσο πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά βήματα ώστε αφενός να καταπολεμηθεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, αφετέρου η μητρότητα σε μεγαλύτερη ηλικία να αποτελεί ξεκάθαρη επιλογή και όχι ανάγκη.
«Χρειάζεται να γίνουν δομικές κοινωνικές αλλαγές, ώστε οι Ελληνίδες να μη διστάζουν να κάνουν πιο νέες παιδιά λόγω τού ότι οι συνθήκες τη δυσκολεύουν. Φυσικά, η εξωσωματική είναι πάντα με το μέρος τους και χαίρομαι που οι γυναίκες είναι όλο και καλύτερα ενημερωμένες για τις θεραπείες που μπορεί να τους βοηθήσουν να παρατείνουν τη γονιμότητά τους, όπως μέσω της κατάψυξης ωαρίων», ανέφερε στο in ο Δρ. Παράσχος.
Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές αυτές «οδηγούν σε μία εποχή απελευθέρωσης από τα κλασικά στερεότυπα» και μακάρι αυτά τα μικρά βήματα εκσυγχρονισμού να αποτελέσουν βάσεις για επιπλέον ριζικές αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον θεσμό της οικογένειας.
- Διαβάστε όλη τη συνέντευξη που έδωσε ο Δρ. Παράσχος στο in.gr:
-
Πλέον, βλέπουμε πως όλο και περισσότερες γυναίκες αφήνουν την τεκνοποίηση με εξωσωματική για αργότερα στη ζωή τους. Το επιβεβαιώνεται αυτό; – Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λόγω ηλικίας ή είναι μύθος;
Πράγματι, είναι γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις στατιστικές έρευνες ότι οι γυναίκες στις ανεπτυγμένες κοινωνίες της Δύσης καθυστερούν την τεκνοποίηση.
Αυτό έχει κυρίως να κάνει με τον χρόνο που αφιερώνουν πλέον οι γυναίκες στις σπουδές και την καριέρα τους. Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι αυτές οι γυναίκες που καθυστερούν περισσότερο την τεκνοποίηση είναι οι Ελληνίδες, δεδομένου ότι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε και πρόβλημα υπογεννητικότητας. Ο μέσος όρος ηλικίας τεκνοποίησης της Ελληνίδας αυτή τη στιγμή είναι ο ανώτερος σε όλο τον κόσμο. Γνωρίζουμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας της Ελληνίδας που ξεκινά τις προσπάθειες να γίνει μητέρα είναι γύρω στα 32. Παράλληλα όμως γνωρίζουμε ότι μετά τα 35 η γυναικεία γονιμότητα ξεκινά να φθίνει σημαντικά.
Επομένως στην ερώτησή σας αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υπογονιμότητας όσο καθυστερούν οι γυναίκες να γίνουν μητέρες, η απάντηση είναι ότι πράγματι υπάρχει και δεν πρόκειται για μύθο.
Τα τελευταία χρόνια όλοι οι ειδικοί υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τονίζουμε πόσο σημαντικά μειώνεται η γονιμότητα με το πέρας της ηλικίας, και ιδιαίτερα στις γυναίκες. Υπενθυμίζουμε διαρκώς στις γυναίκες ότι μετά τα 35 η γονιμότητα ξεκινά να φθίνει και επισημαίνουμε τις εναλλακτικές που έχουν για διαφύλαξη και παράταση της γονιμότητάς τους, όπως με την κατάψυξη των ωαρίων τους. Δεν θα έλεγα πάντως ότι οι γυναίκες καθυστερούν να κάνουν παιδί, επειδή ξέρουν ότι μπορούν να καταφύγουν στην εξωσωματική, αλλά, αν αυτό συμβαίνει, είναι λάθος να το πιστεύουν. Η καλύτερη αναπαραγωγική ηλικία για τη γυναίκα είναι από τα 20 μέχρι τα 30, και κάθε γυναίκα θα πρέπει να το γνωρίζει αυτό.
Φυσικά, το πότε η φύση έχει ορίσει ότι είναι η καλύτερη περίοδος να γίνει μητέρα μια γυναίκα δεν σημαίνει ότι εκείνη είναι και προετοιμασμένη να υποδεχτεί ένα μωρό στη ζωή της.
Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας ανά ηλικία σύμφωνα με έρευνες;
Πρέπει να τονίσουμε πως η εξωσωματική δεν δίνει λύση σε όλα τα προβλήματα υπογονιμότητας που προκύπτουν είτε στην γυναίκα είτε στον άνδρα (γιατί υπάρχει και ο παράγοντας του άνδρα που μπορεί να είναι υπογόνιμος).
Επίσης, είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής μειώνονται, αν καταφύγουν σε αυτή για να αποκτήσουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, για τις γυναίκες που είναι γύρω στα 35 το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής ανά προσπάθεια είναι περίπου 50%, από τα 35 μέχρι τα 39 το ποσοστό πέφτει στο 35%, ενώ από τα 40 και μετά υπάρχει μεγάλη πτώση που φτάνει στο 15%.
Πράγματι η μείωση της γονιμότητας στις γυναίκες μέσα σε πέντε χρόνια από τα 30-35 είναι σημαντική;
Ναι, γι αυτό και τονίζω ότι, παρόλο που είναι ανακουφιστικό ότι η εξωσωματική δίνει λύση στο πρόβλημα υπογονιμότητας, η γυναίκα θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν πρέπει να καθυστερήσει την τεκνοποίηση, παρά μόνο αν είναι αναγκαίο να το κάνει. Είμαστε φυσικά δίπλα σε κάθε γυναίκα που χρειάζεται να καθυστερήσει την τεκνοποίηση και την ενημερώνουμε για όλες τις εναλλακτικές για να διαφυλάττει και να παρατείνει τη γονιμότητά της.
Κάθε γυναίκα που θα θελήσει στο μέλλον να γίνει μητέρα πρέπει να είναι σε τακτική επικοινωνία με τον γυναικολόγο της, για να παρακολουθείται για όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και να υποβαθμίσουν ή να πλήξουν τη γονιμότητά της.
Προβλήματα όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες, τα ινομυώματα μήτρας ή η σωστή αντισύλληψη ανάλογα με την ηλικία, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα… Όλα αυτά θα πρέπει να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται, ώστε να μην απειλήσουν τη γονιμότητα της γυναίκας μελλοντικά. Οπότε καταλαβαίνετε ότι η διαφύλαξη της γυναικείας γονιμότητας δεν είναι μόνο θέμα μείωσης της ποιότητας των ωαρίων που έρχεται με τον χρόνο. Είναι ένα πιο σύνθετο θέμα.
Μέχρι πριν μερικά χρόνια οι γυναίκες κατέψυχαν τα ωάριά τους για ιατρικούς λόγους. Έχουν αυξηθεί τα περιστατικά των γυναικών που το κάνουν πλέον για άλλους λόγους και ποια είναι η συμβουλή σας σε όσες σας λένε πως σκέφτονται να το κάνουν;
Πράγματι, η κατάψυξη ωαρίων μπορεί να δώσει λύσει σε πολλά ιατρικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε μια γυναίκα.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση που νοσήσει από καρκίνο, συνίσταται αμέσως να γίνει κατάψυξη ωαρίων, ώστε να διασωθούν υγιή ωάρια που δεν θα επηρεαστούν από τις χημειοθεραπείες ή άλλες θεραπείες για τον καρκίνο. Αυτό ισχύει και για όποια άλλη ασθένεια προκύψει για την οποία χρειάζεται να χορηγηθούν θεραπείες επιβαρυντικές για την ποιότητα των ωαρίων, όπως π.χ. στην Πολλαπλή Σκλήρυνση. Την ίδια οδό θα ακολουθήσουμε αν απειλείται το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, όπως αν χρειάζεται να γίνει αφαίρεση ωοθηκών -συστήνουμε την κατάψυξη ωαρίων πριν γίνουν τέτοιου είδους επεμβάσεις. Και επίσης, σε γυναίκες που εκτιμούμε ότι είναι πιθανό να μπουν σε πρόωρη εμμηνόπαυση -λόγω κληρονομικότητας για παράδειγμα- θα συστήσουμε το ίδιο.
Η κατάψυξη ωαρίων όμως ποτέ δεν προτεινόταν για ιατρικούς και μόνο λόγους. Από την αρχή της ανάδυσης αυτής της μεθόδου ο κύριος στόχος ήταν η παράταση της γονιμότητας. Γνωρίζαμε ότι η ποιότητα των ωαρίων έφθινε με το πέρασμα του χρόνου και πάντα συστήναμε σε γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά μέχρι τα 30 να καταψύξουν τα ωάριά τους για να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν το βιολογικό τους παιδί αργότερα και να μην χρειαστεί να καταφύγουν στη λύση δανεικών ωαρίων.
Είχατε περιπτώσεις με ασθενείς που ήθελαν να προχωρήσουν είτε σε εξωσωματική είτε σε κατάψυξη ωραρίων, αλλά περιορίζονταν από τον νόμο;
Ναι, σε κάποιες χώρες του εξωτερικού υπάρχουν περιορισμοί στο όριο της ηλικίας ή στη χρήση ωαρίων δότριας ή σπέρματος δότη. Οπότε, ζευγάρια από το εξωτερικό έρχονται στην Ελλάδα, γιατί το πλαίσιο είναι πιο φιλικό και είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσουν μωρό.
Ο βασικός περιορισμός που ισχύει στην Ελλάδα αφορά το όριο ηλικίας για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που είναι τα 50 χρόνια στις γυναίκες -έχει αυξηθεί στα 52 λόγω της πανδημίας- και αναμένεται να αυξηθεί στα 54 με βάση νέο νομοσχέδιο κι αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη. Με βάση αυτό το νομικό όριο εφαρμόζονται οι θεραπείες εξωσωματικής στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά την κατάψυξη δεν υπάρχει νομικό όριο, όμως συστήνουμε να γίνεται πριν τα 37, επειδή μόνο τότε έχει πιθανότητες επιτυχίας η εξωσωματική. Οι γυναίκες είναι ενημερωμένες και βλέπουμε ότι όλο και περισσότερες επιθυμούν να καταψύξουν τα ωάριά τους πριν τα 35 ή μετά τα 30 για να μπορούν να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας, αν δεν έχουν βρει σύντροφο υποψήφιο για πατέρα του παιδιού τους.
Αληθεύει πως η Ελλάδα έχει πολύ καλές υποδομές για να προχωρήσει κάποια γυναίκα σε αυτές τις δύο λύσεις; Εσείς έχετε ασθενείς που έρχονται από το εξωτερικό;
Την Ελλάδα επισκέπτονται πολλά ζευγάρια από το εξωτερικό όχι μόνο γιατί τα κέντρα μας εφαρμόζουν υψηλή ποιότητας θεραπείες εξωσωματικής αλλά και γιατί το νομικό πλαίσιο είναι -όπως σας είπα- πιο φιλικό και στο όριο ηλικίας που επιτρέπεται η εξωσωματική και σε ό,τι αφορά τη χρήση ωαρίων δότριας και σπέρματος δότη, όταν χρειάζεται.
Δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα αναφορικά με την παρένθετη μητρότητα, όπως στην Ουκρανία για παράδειγμα, όμως είναι εφικτή και στην Ελλάδα αυτή η λύση, όταν προκύψει η ανάγκη, όχι όμως με τόσο μεγάλη ευκολία και όχι τόσο εύκολα διαθέσιμη.
Πέρα από τον νόμο, θεωρείτε πως έχουν γίνει βήματα στην κοινωνία για τις γυναίκες που σκέφτονται την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ή υπάρχει ακόμη αρκετή παραφιλολογία και ανησυχία; Εσείς προσωπικά θεωρείτε πως πρέπει να αλλάξουν κι άλλα πράγματα κι αν ναι, τι;
Προσωπικά πιστεύω πως, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας, θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά πώς θα πείσουμε τις γυναίκες να αποκτούν πιο νωρίς παιδιά.
Μόνο έτσι θα μειωθούν τα προβλήματα υπογονιμότητας -που συνήθως προκύπτουν λόγω της αύξησης της ηλικίας- αλλά και επειδή, ακόμα κι αν χρειαστούν να καταφύγουν οι γυναίκες τελικά στην εξωσωματική, όσο νεότερες είναι σε ηλικία τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής.
Το βασικό που πρέπει να καταλάβουν είναι ότι πρέπει να κάνουν πιο νωρίς παιδιά. Αυτό δεν είναι εύκολο, όταν δεν είναι φιλικές οι συνθήκες π.χ. για μια γυναίκα που σπουδάζει ή εργάζεται ή θέλει να κάνει καριέρα. Χρειάζεται να γίνουν δομικές κοινωνικές αλλαγές, ώστε οι Ελληνίδες να μη διστάζουν να κάνουν πιο νέες παιδιά λόγω τού ότι οι συνθήκες τη δυσκολεύουν. Φυσικά, η εξωσωματική είναι πάντα με το μέρος τους και χαίρομαι που οι γυναίκες είναι όλο και καλύτερα ενημερωμένες για τις θεραπείες που μπορεί να τους βοηθήσουν να παρατείνουν τη γονιμότητά τους, όπως μέσω της κατάψυξης ωαρίων.
Η νέα νομοθεσία που εξετάζεται φαίνεται ότι αποδεσμεύει ακόμα περισσότερο τη γυναίκα από την βούληση του συντρόφου της. Όλο και περισσότερες γυναίκες παίρνουν την απόφαση να αποκτήσουν παιδί μόνες τους με σπέρμα δότη ή με σπέρμα συντρόφου που δεν είναι απαραίτητο ότι θα είναι ο σύζυγός τους κι αυτό είναι μια απελευθέρωση για τις ίδιες. Θεωρώ γενικά ότι βαδίζουμε σε μια εποχή απελευθέρωσης από τα κλασικά στερεότυπα, χωρίς σε καμία περίπτωση να αμφισβητώ την αξία της οικογένειας.
Τα δίδυμα του Κώστα Καραμανλή και της Νατάσας Παζαΐτη
Ο Θάνος Παράσχος, εξειδικευμένος μαιευτήρας-γυναικολόγος και ειδικός στη γονιμότητα, παρακολούθησε στενά την εγκυμοσύνη των διδύμων του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της Νατάσας Παζαΐτη, από τα πρώτα στάδια μέχρι τη στιγμή του ερχομού τους.
Τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2003, στο μαιευτήριο Ιασώ, το ζευγάρι καλωσόρισε στον κόσμο τα πολύτιμα μωρά του, ένα κορίτσι βάρους 2470 και ένα αγόρι βάρους 2450, που γεννήθηκαν με καισαρική.
Πανευτυχείς με τον ασφαλή τοκετό, οι δύο γονείς εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους και αναγνώρισαν δημόσια την εξαιρετική φροντίδα και υποστήριξη που παρείχε ο Δρ Παράσχος καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.
Ο Δρ. Παράσχος δήλωσε χαρούμενος με την καλή έκβαση του τοκετού και εξήγησε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η καισαρική κρίθηκε απαραίτητη για την αποφυγή επιπλοκών.
Σιένα Τριανταφυλλόπουλου, η πρώτη κόρη του Μάκη και της Κιμ Κίλλιαν
Ο Θάνος Παράσχος έφερε στον κόσμο την Σιένα, την κόρη του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και της Κιμ Κίλλιαν. Η Σιένα γεννήθηκε την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2006 και είχε βάρος 2800 γραμμάρια.
Ο Μάκης ήταν από την αρχή στο πλευρό της συζύγου του, όμως με το που είδε να βγαίνει το κεφαλάκι της μικρής, δεν άντεξε και βγήκε από την αίθουσα τοκετού.
Ο τοκετός κράτησε αρκετές ώρες και εξελίχθηκε καλά χάρη στην μεγάλη εμπειρία του μαιευτήρα Δρ. Θάνου Παράσχου. Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και την μεγάλη χαρά του για το νέο μέλος της οικογένειας του.
** Και την δεύτερη κόρη του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου έφερε στον κόσμο ο Θάνος Παράσχος στις 28 Ιανουαρίου 2008, την Σάντυ. Δείτε το βίντεο με το σχετικό ρεπορτάζ.
«Μαμά Πρόσεχε»
Σύσσωμο το προσωπικό του Εμβιο (κι όχι μόνο) χόρεψε στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης του κοινού για τον καρκίνο του μαστού.
Η συμμετοχή της γυναικολογικής κλινικής emBIO στο διαγωνισμό "Pink Glove Dance" αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τον καρκίνο του μαστού. Το βίντεο, το οποίο έχουν παρακολουθήσει χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου, έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις γυναίκες να επαγρυπνούν για τον καρκίνο του μαστού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την έγκαιρη διάγνωσή του.
Εκτός από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό "Pink Glove Dance", το emBIO παρέχει μια σειρά γυναικολογικών υπηρεσιών και θεραπείες υπογονιμότητας στις γυναίκες. Η συμμετοχή στην προώθηση της ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού αναδεικνύει τη δέσμευσή μας για την υγεία και την ευημερία των γυναικών.
«Tο χορευτικό μας μήνυμα είναι εμπνευσμένο από τις χιλιάδες γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδιά με την φροντίδα του emBIO και εμπιστεύονται την υγεία τους σε μας. Στο video αυτό χορέψαμε όλοι: ο γυναικολόγος Θάνος Παράσχος, η Νατάσα Παζαϊτη, όλο το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό του emΒΙΟ, έγκυες γυναίκες εθελόντριες, γυναίκες που κέρδισαν τη μάχη με τον καρκίνο, γυναίκες που τώρα την δίνουν, οι οικογένειες και οι φίλοι τους εκφράζοντας την απόφαση για την νίκη, για το ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ», γράφει ο γυναικολόγος Θάνος Παράσχος στην περιγραφή του βίντεο στο Youtube.
Ο "χορός των ροζ γαντιών" είναι ένα viral φαινόμενο που ξεκίνησε το 2009, όταν το Providence St. Vincent Medical Center στο Πόρτλαντ του Όρεγκον δημιούργησε ένα βίντεο με το προσωπικό του νοσοκομείου να χορεύει με ροζ γάντια για να προωθήσει την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού. Το βίντεο είχε ως μουσική υπόκρουση το τραγούδι "Down" του Jay Sean και έγινε γρήγορα viral, λαμβάνοντας εκατομμύρια προβολές στο YouTube.
Ο "χορός με ροζ γάντια" έχει γίνει έκτοτε ένας δημοφιλής τρόπος για τα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τον καρκίνο του μαστού και άλλους λόγους. Συνήθως περιλαμβάνει το προσωπικό των νοσοκομείων, φορώντας ροζ γάντια, να χορεύουν μαζί σε μια χορογραφημένη ρουτίνα που βιντεοσκοπείται και μοιράζεται στο διαδίκτυο.
Με την πάροδο των ετών, πολλά νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα σε όλο τον κόσμο δημιούργησαν τις δικές τους εκδοχές του "χορού με ροζ γάντια", χρησιμοποιώντας το hashtag #pinkglovedance για να μοιραστούν τα βίντεό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το κίνημα έχει συμβάλει στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού και άλλες αιτίες, ενώ παράλληλα φέρνει κοντά το προσωπικό των νοσοκομείων και τις κοινότητες με έναν διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο.
Ο Φυσιολογικός Τοκετός της Φαίης Σκορδά
Συμμετοχή σε εκπομπές για την εξωσωματική γονιμοποίηση
Γιατί η Ελλάδα γίνεται κορυφαίος προορισμός για εξωσωματική γονιμοποίηση: Συζήτηση με τον Δρ. Παράσχο
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο lincolncitizen.com, ο Δρ Θάνος Παράσχος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το πώς η Ελλάδα έχει γίνει διεθνής προορισμός για θεραπείες γονιμότητας.
Η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα με γραφικά νησιά, εξαιρετικό κλίμα και όμορφες παραλίες, προσφέροντας την ευκαιρία να συνδυάσετε τις διακοπές σας με τη θεραπεία γονιμότητας.
Τόνισε ότι οι ελληνικές κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπως η EmBIO, προσφέρουν εξατομικευμένη φροντίδα και υποστήριξη, διασφαλίζοντας ότι κάθε ζευγάρι λαμβάνει εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας και συμπονετική καθοδήγηση.
Ατενίζοντας το μέλλον, ο Δρ Παράσχος πιστεύει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ως κορυφαίος προορισμός για τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μέσω της καινοτομίας, της έρευνας, της εξατομικευμένης φροντίδας και της εστίασης στην ευημερία των ασθενών.
Υποψήφιο για Παγκόσμια Διάκριση Ελληνικό Κέντρο Εξωσωματικής
Το Εmbio είναι ένα κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που ακολουθεί τα πιο σύγχρονα πρωτόκολλα και εφαρμόζει τις πιο εξελιγμένες σύγχρονες μεθόδους.
Διεθνής αναγνώριση για το πρωτοποριακό έργο των Ελλήνων γυναικολόγων στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αποτελεί η υποψηφιότητα σε παγκόσμιο διαγωνισμό ιατρικού τουρισμού, του IVF Embio Medical Center, ως η «Καλύτερη Κλινική Εξωσωματικής της Χρονιάς».
Η υποψηφιότητα του IVF Embio Medical Center αποδεικνύει ότι η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, κάνει τη διαφορά και πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Το IVF Embio Medical Center, με επιστημονικό διευθυντή τον γυναικολόγο Δρ. Θάνο Παράσχο, έχει να επιδείξει ένα πλούσιο και πρωτοποριακό επιστημονικό έργο σε παγκόσμιο επίπεδο διεκδικεί τον τίτλο της «Καλύτερης Κλινικής Εξωσωματικής της Χρονιάς» στη διασυνοριακή αναπαραγωγική φροντίδα, σε παγκόσμιο διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στις 26 Μαΐου.
Τον διαγωνισμό διοργανώνει κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα η διεθνούς φήμης, εφημερίδα Ιατρικού Τουρισμού (http://awards.imtj.com/). Οι κλινικές που συμμετέχουν στον διαγωνισμό εξετάζονται εξονυχιστικά βάση σειράς κριτηρίων, ενώ την επιτροπή των κριτών αποτελούν σημαντικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Είναι η πρώτη φορά που Ελληνικό Κέντρο Εξωσωματικής είναι υποψήφιο για μια τέτοια διάκριση.
Η επιλογή όμως του Embio, ως υποψήφια κλινική εξωσωματικής προς βράβευση, κάθε άλλο παρά τυχαία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Το Εmbio είναι ένα κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που ακολουθεί τα πιο σύγχρονα πρωτόκολλα και εφαρμόζει τις πιο εξελιγμένες σύγχρονες μεθόδους τόσο σε επίπεδο προεμφυτευτικού ελέγχου όσο και σε ότι αφορά τις διαδικασίες και τις μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης, μεταξύ των οποίων είναι και οι τεχνικές μικρογονιμοποίησης που αφορούν προβλήματα με σπέρμα.
Επίσης, μεταξύ άλλων παρέχει πολλές εναλλακτικές όπως την εξωσωματική με φυσικό κύκλο και τη δυνατότητα κατάψυξης ωαρίων με τη μέθοδο της υαλοποίησης, που διασφαλίζει καλύτερη συντήρηση και μεγαλύτερα ποσοστά γονιμοποίησης, αλλά και λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλούν υπογονιμότητα τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, όπως για παράδειγμα η ενδομητρίωση στις γυναίκες και η αζωοσπερμία στους άνδρες.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Το Εμβιο σε ετήσια έκδοση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ειδική αναφορά στο Κέντρο Γονιμότητας Εμβιο είχε γίνει σε παλιότερη έκδοση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο European Parliamentary Yearbook.
Το δημοσίευμα αυτό σίγουρα μας κάνει περήφανους, γιατί αναγνωρίζεται η καλή δουλειά που κάνουμε περισσότερα από 20 χρόνια τώρα, και θελήσαμε να το μοιραστούμε μαζί σας.
Διαβάστε την Ελληνική μετάφραση της δημοσίευσης:
Η εγκυμοσύνη γίνεται ευκολότερη στην Ελλάδα
Το Ιατρικό Κέντρο EmBIO είναι ένα από τα πιο έμπειρα, εξειδικευμένα κέντρα IVF στην Ευρώπη, γνωστό για τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας του στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Από το 1996. Οι ειδικοί γονιμότητας του EmBIO έχουν βοηθήσει χιλιάδες ζευγάρια από όλο τον κόσμο να γίνουν γονείς. Συνδυάζοντας πρωτοποριακές τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με προσωπική, εξατομικευμένη θεραπεία. Το EmBIO επιτυγχάνει εγκυμοσύνη σε περισσότερες από το 60% των περιπτώσεων. Μέσω των επιλογών PGD / PGS, τα προβλήματα που αφορούν την ηλικία και τις κληρονομικές ασθένειες ξεπερνιούνται και υγιή βρέφη γεννιούνται με ασφάλεια.
Η Κλινική Embio που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, είναι μια κλινική γονιμότητας ενιαίας εξυπηρέτησης, πλήρως εξοπλισμένη με σύγχρονα εργαστήρια καθώς και διαγνωστικές και χειρουργικές εγκαταστάσεις που υποστηρίζουν το πλήρες φάσμα τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στο πλαίσιο των αξιοσημείωτα υψηλών ποσοστών επιτυχίας που κατορθώνεται ακόμη και κατά την πρώτη δοκιμή IVF, οι αγωγές γονιμότητας στο EmBIO αναγνωρίζονται ως άξιες για την χρηματική τιμή τους.
Ειδικοί γονιμότητας εκπαιδευμένοι στη Μεγάλη Βρετανία
Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες IVF της EmBIO, εκπαιδευμένοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκονται υπό την ηγεσία του μαιευτήρα - γυναικολόγου και ειδικού γονιμότητας, Δρ Θάνου Παράσχου, ο οποίος έχει κερδίσει την εξειδίκευσή του στη εξωσωματική γονιμοποίηση και το PGD συνεργαζόμενος με τον Λόρδο-Καθηγητή Robert Winston.
Ο κλινικός διευθυντής της EmBIO έχει συμβάλει στην έρευνα για την εξωσωματική γονιμοποίηση με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε περιοδικά αξιολόγησης από ομοτίμους. Η εφεύρεσή του, Ο άκαμπτος καθετήρας εμβρυομεταφοράς χρησιμοποιείται παγκοσμίως για ιδιαίτερα απαιτητικές μεταμοσχεύσεις εμβρύων.
Εξατομικευμένες αγωγές γονιμότητας
Όλες οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καινοτόμες ή συμβατικές, παρέχονται στο Ιατρικό Κέντρο Embio, σύμφωνα με το διεξοδικά διαγνωσμένο προφίλ γονιμότητας του εκάστοτε ασθενή. Φερόμαστε σε κάθε ασθενή σαν μελλοντικό γονέα. Το EmBIO δεσμεύεται να αντιμετωπίζει περίπλοκες περιπτώσεις που άλλα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν θα εξέταζαν καν.
Μέσω μιας μακροχρόνιας σχέσης με πολλά πανεπιστημιακά νοσοκομεία, το Ιατρικό κέντρο EmBIO βρίσκεται συνεχώς στην αιχμή των πρωτοποριακών αναδυόμενων αγωγών εξωσωματικής γονιμοποίησης. Χρησιμοποιώντας επιδεξίως τις τελευταίες τεχνολογίες ART, η EmBIO υπερηφανεύεται για την πρώτη εγκυμοσύνη από δότρια οαρίου, την πρώτη υαλοποίηση IVM και την πρώτη γέννηση από κατεψυγμένο οάριο στην Ελλάδα.
Μεταξύ των δημοφιλέστερων αγωγών γονιμότητας και τεχνικών εξωσωματικής γονιμοποίησης στο EmBIO είναι:
- Γενετική διάγνωση PreimplantaDon (PGD / PGS)
- Επιλεκτική Κρυοσυντήρηση Ωοκυττάρων (Personal Egg Banking)
- Ενδοκυτταροπλασματική σπερματέγχυση (ICSI)
- Μικρογονιμοποίηση (IMSI)
- Εξωσωματική γονιμοποίηση από δότρια οαρίου (χωρίς λίστα αναμονής)
- Αγωγές για ανδρική υπογονιμότητα
- In Vitro Ωρίμανση Ωαρίων (IVM)
Δημοσιεύσεις του Θάνου Παράσχου στο iefimerida.gr
Δείτε όλες τις δημοσιεύσεις του Θάνου Παράσχου στο iefimerida.gr
Δημοσίευση 15/6/2010 στο ένθετο της Ελευθεροτυπίας «Υγεία και Διατροφή»
ο>