Έκτρωση – Διακοπή ανεπιθύμητης κύησης με έκτρωση
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μια γυναίκα δεν θα ολοκληρώσει το ταξίδι τής εγκυμοσύνης της και μπορεί να οδηγηθεί στην έκτρωση.
Ο πρώτος λόγος είναι η ανεπιθύμητη ή απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό η γυναίκα και ο σύντροφός της να μην πάρουν παρορμητικά και χωρίς ώριμη σκέψη την απόφαση για τον τερματισμό τής κύησης.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η κύηση συστήνεται να τερματιστεί από τον γιατρό, επειδή οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου έχουν δείξει ότι το έμβρυο μπορεί να έχει κάποια σοβαρή γενετική ή γονιδιακή ανωμαλία.
Η έκτρωση, επομένως, διακρίνεται:
- στη διακοπή ανεπιθύμητης κύησης
- στη θεραπευτική διακοπή της κύησης.
Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα που θα μπει στη διαδικασία της έκτρωσης θα πρέπει να αναζητήσει τον γυναικολόγο με την κατάλληλη εμπειρία, τεχνογνωσία και διακριτικότητα, που θα την βοηθήσει να δώσει λύση στο πρόβλημά της, προστατεύοντας παράλληλα την υγεία της και την αναπαραγωγική της ικανότητα για μελλοντική τεκνοποίηση.
Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Διακοπή ανεπιθύμητης κύησης
Η διακοπή ανεπιθύμητης κύησης ή έκτρωση (ή άμβλωση) είναι ίσως η πιο συχνή γυναικολογική επέμβαση, δεδομένου ότι εκτιμάται πως πραγματοποιούνται περίπου 200.000 διακοπές κύησης τον χρόνο στην Ελλάδα. Κάθε γυναίκα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και το δίλημμα της έκτρωσης- ακόμα κι από την εφηβική ηλικία, και οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι η ελλιπής ενημέρωση, η αμέλεια και η κακή εφαρμογή των μεθόδων αντισύλληψης.
Θεραπευτική διακοπή της κύησης
Στην περίπτωση αυτή η έκτρωση γίνεται για ιατρικούς λόγους με σκοπό την προστασία της υγείας της μητέρας. Προτείνεται όταν ο γιατρός που παρακολουθεί την έγκυο εκτιμά ότι συντρέχουν λόγοι για τους οποίους πρέπει να γίνει διακοπή της κύησης.
Ενδείξεις αποτελούν:
- οι βαριές καρδιοπάθειες
- η βαριά υπέρταση
- οι κακοήθεις νόσοι της μητέρας
- οι ανατομικές ανωμαλίες του εμβρύου που είναι ασύμβατες με τη ζωή
- επίσης οι κυήσεις από μητέρες φορείς του ιού HIV έχουν σχετική ένδειξη διακοπής, όμως μπορεί να συζητηθεί με τον γιατρό η απόφαση διακοπής, καθώς υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να χορηγηθούν στο μωρό για να μηδενιστεί το ιικό του φορτίο που μεταβιβάζεται κατά την εγκυμοσύνη από τη μητέρα.
Είναι νόμιμες οι εκτρώσεις στην Ελλάδα;
Είναι εύλογη αυτή η απορία, δεδομένου ότι παλαιότερα η έκτρωση δεν ήταν νόμιμη στη χώρα μας. Τις τελευταίες όμως δεκαετίες η νομιμοποίηση των εκτρώσεων, υπό προϋποθέσεις, έχει υιοθετηθεί από αρκετές χώρες. Στη χώρα μας νομιμοποιήθηκαν στη δεκαετία του '80, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η διακοπή της κύησης σε ορισμένο χρόνο μετά από επιθυμία της μητέρας και εφόσον πραγματοποιείται η διαδικασία μόνο από γιατρό μαιευτήρα – γυναικολόγο, με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα.
Πότε μπορώ να κάνω έκτρωση;
- Μια έκτρωση μπορεί να γίνει μέχρι και την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης (πριν δηλαδή το έμβρυο καταστεί βιώσιμο)
- Επίσης, νομικά επιτρέπεται εντός των πρώτων 19 εβδομάδων, αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί
- Εντός των πρώτων 24 εβδομάδων, αν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που θα οδηγήσουν στη γέννηση παθολογικού νεογνού.
Η θεραπευτική διακοπή κύησης επιτρέπεται χωρίς χρονικό περιορισμό, αν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της, βεβαιωμένος από αντίστοιχο ιατρό.
Πώς γίνεται η διακοπή κύησης;
Αυτό εξαρτάται από το πόσο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη και πραγματοποιείται με δύο τρόπους: είτε με τη χρήση φαρμάκων είτε με χειρουργικό τρόπο.
Εκτρωση πριν τη 14η εβδομάδα κύησης
- Φαρμακευτική διακοπή κύησης
-
Αυτός ο τύπος έκτρωσης στην ουσία είναι σαν να προκαλεί φυσική αποβολή. Μπορεί να πραγματοποιηθεί πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη, δηλαδή στις 4 έως 9 πρώτες εβδομάδες της κύησης.
Η διαδικασία απαιτεί τη χρήση δύο διαφορετικών φαρμάκων, που χορηγούνται με διαφορά 24 έως 48 ωρών:
Το πρώτο φάρμακο που χρειάζεται να χορηγηθεί είναι η μιφεπριστόνη που μπλοκάρει την προγεστερόνη και επομένως αποδυναμώνει την εγκυμοσύνη. Με τη χορήγησή της, που μπορεί να γίνει και στο σπίτι, η γυναίκα συνήθως δεν έχει κανένα σύμπτωμα, παρά μόνο σπάνια μπορεί να νιώσει ήπιες κράμπες ή να έχει μικρή αιμορραγία, για την οποία πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον γιατρό της.
Μετά από 24 ή 48 ώρες χορηγείται το δεύτερο φάρμακο, η μισοπροστόλη, που είναι προσταγλανδίνη και προτιμάται να χορηγείται στο νοσοκομείο. Σε 4 - 6 ώρες από τη λήψη του δεύτερου φαρμάκου αρχίζει να αποκολλάται το στρώμα που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας, συμπαρασύροντας το έμβρυο.
Η γυναίκα μπορεί τότε να δει αιμορραγία από τον κόλπο της σαν περίοδο, μαζί με κάποιους ιστούς της εγκυμοσύνης. Μπορεί να υπάρχει πόνος, αλλά με τη χορήγηση παυσίπονων επιτυγχάνεται ανακούφιση. Μετά τη φαρμακευτική διακοπή κύησης, η γυναίκα συνήθως επιστρέφει στο σπίτι της.
Το 95% με 97% των γυναικών ανταποκρίνονται καλά στα φάρμακα που χορηγούνται για τη διακοπή κύησης και μόνο το 3% έως 5% αποτυγχάνει, είτε γιατί δεν υπήρξε καλή ανταπόκριση στα φάρμακα είτε λόγω αιμορραγίας. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να ολοκληρωθεί η διακοπή χειρουργικά. Γενικά, η φαρμακευτική μέθοδος είναι λιγότερο αποτελεσματική από τη χειρουργική και περιλαμβάνει μεγαλύτερη αιμορραγία και για μεγαλύτερο διάστημα. Επίσης, ο πόνος και οι κράμπες στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.
- Χειρουργική διακοπή κύησης
-
Η επέμβαση αυτή προτιμάται να γίνεται από τις 6 έως τις 14 εβδομάδες από την τελευταία περίοδο της γυναίκας. Αρχικά προκαλείται διαστολή του τραχήλου της μήτρας με ειδικά χειρουργικά εργαλεία με ή χωρίς τη χορήγηση ειδικών φαρμάκων για τη διαστολή- ανάλογα με το πώς κρίνει ο γυναικολόγος.
Μετά τη χειρουργική διαστολή του τραχήλου γίνεται απόξεση του εσωτερικού της μήτρας και αφαιρείται το κύημα και οι ιστοί της εγκυμοσύνης με αναρροφητικό σωλήνα.
Η διαδικασία γίνεται με ήπια γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Μετά το τέλος της επέμβασης, μπορεί η γυναίκα να επιστρέψει στο σπίτι της.
Γενικά, η μέθοδος αυτή θεωρείται επιτυχής σε ποσοστό 98% και άρα πιο επιτυχής από τη φαρμακευτική, ενώ ενέχει λιγότερους κινδύνους αυξημένης ή παρατεταμένης αιμορραγίας.
Εκτρωση μετά τη 14η εβδομάδα
Και σε αυτή την περίπτωση ισχύουν όλα τα παραπάνω και για τις δύο επιλογές, φαρμακευτική και χειρουργική, με τη διαφορά ότι για τη χειρουργική διακοπή χρειάζεται επιπλέον να γίνει προετοιμασία με ειδικά φάρμακα που προκαλούν διαστολή του τραχήλου.
Και στις δύο περιπτώσεις, είτε με τη φαρμακευτική μέθοδο είτε με τη χειρουργική, θα πρέπει η διακοπή της κύησης να γίνει σε καλά οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα για την ασφάλεια της γυναίκας και την αποφυγή επιπλοκών, που είναι πιο αυξημένες, όταν η εγκυμοσύνη είναι άνω των 14 εβδομάδων.
Ποια είναι η προετοιμασία πριν από μία έκτρωση
Πριν από την επέμβαση θα χρειαστεί μια εξέταση αίματος, για να βεβαιωθεί η ομάδα αίματος της γυναίκας και το Ρέζους, καθώς και ο αιματοκρίτης της (για να διαπιστωθεί αν έχει αναιμία).
Επίσης, γίνεται ένα υπερηχογράφημα κύησης, για να διαπιστωθεί η εβδομάδα κύησης, γυναικολογική εξέταση από τον γιατρό και έλεγχος για γυναικολογικές λοιμώξεις και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Πονάει η έκτρωση;
Οι περισσότερες θα περίμεναν να υπάρχει πόνος κατά τη διαδικασία της έκτρωσης ή μετά από αυτήν. Η αλήθεια όμως είναι ότι η επέμβαση της έκτρωσης δεν επιφέρει κάποιον σημαντικό πόνο. Η διαδικασία της διακοπής της κύησης γίνεται με ελαφρά γενική αναισθησία, που η διάρκειά της είναι ολιγόλεπτη, χωρίς η γυναίκα να καταλαβαίνει κάτι. Υπάρχει μια μικρή αιμορραγία για μερικές μέρες, πιο έντονη τις πρώτες δύο - τρεις μέρες και πόνος όμοιος με της περιόδου, για τον οποίο χορηγούνται παυσίπονα. Επιπλέον, χορηγούνται και αντιβιοτικά για την αποφυγή λοιμώξεων. Για κάποιες ημέρες ο γιατρός θα συστήσει παυσίπονα ήπιας μορφής ή ήπια αναλγητικά και η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά της από την επόμενη κιόλας ημέρα.
Υπάρχουν επιπλοκές στη χειρουργική διακοπή της κύησης;
Η εξέλιξη της ιατρικής και η μεγάλη εμπειρία των γιατρών μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα επιπλοκών από έκτρωση, χωρίς αυτές να μπορούν να αποκλειστούν τελείως.
Οι άμεσες επιπλοκές της μεθόδου είναι η αιμορραγία, η διάτρηση της μήτρας και η φλεγμονή. Απώτερες επιπλοκές της μεθόδου είναι η δημιουργία ενδομήτριων συμφύσεων, η ανεπάρκεια του έσω τραχηλικού στομίου και η φλεγμονή των σαλπίγγων, που έχουν ως αποτέλεσμα την υπογονιμότητα.
Συμβουλή μας είναι να αναζητήστε έμπειρο γυναικολόγο για να μειώσετε την πιθανότητα επιπλοκών.
Τι πρέπει να προσέξω μετά την έκτρωση;
Σε όλες τις περιπτώσεις τερματισμού κύησης χορηγούνται μετά παυσίπονη αγωγή, προφυλακτική αντιβιοτική θεραπεία και ανθρώπινη αντι-D ανοσοσφαιρίνη, που χορηγείται σε όλες τις γυναίκες που έχουν ρέζους αρνητικό στην ομάδα αίματος.
Υπάρχει ψυχολογική επιβάρυνση από τη διακοπή κύησης;
Κάθε κοπέλα που προχωράει σε έκτρωση βιώνει πένθος, ακόμα κι αν η εγκυμοσύνη ήταν ανεπιθύμητη ή έχει γίνει διακοπή κύησης για θεραπευτικούς λόγους. Το πώς θα βιώσει την εμπειρία αυτή κάθε γυναίκα ή νεαρό κορίτσι εξαρτάται φυσικά από την ψυχοσύνθεσή της. Κάποιες μπορεί να ξεπεράσουν την εμπειρία αυτή λιγότερα επώδυνα κι άλλες όχι.
Συνήθως ο γυναικολόγος είναι από τους ελάχιστους ανθρώπους που γνωρίζει ότι μια κοπέλα έκανε έκτρωση και πρέπει να τη στηρίξει ψυχολογικά με όποιον τρόπο μπορεί, ή να τη συμβουλέψει να ζητήσει βοήθεια ψυχολόγου αν το κρίνει σκόπιμο.
Η στήριξη από σύμβουλο ψυχικής υγείας στις περιπτώσεις των γυναικών ή κοριτσιών που βιώνουν την εμπειρία τραυματικά και δεν μπορούν να την ξεπεράσουν, είναι σίγουρα απαραίτητη.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από μία έκτρωση;
Οι εξελίξεις της Ιατρικής επιτρέπουν πλέον η διακοπή κύησης να γίνεται με ασφάλεια σε όλες τις περιπτώσεις. Όμως, όπως κάθε ιατρική πράξη, μπορεί να έχει επιπλοκές. Ο κίνδυνος βέβαια σε σχέση με το παρελθόν είναι πολύ μικρότερος.
Οι τυχόν επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:
- βαριά αιμορραγία μετά την απόξεση ή κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής έκτρωσης
- ανάγκη για μετάγγιση αίματος εξαιτίας χαμηλού αιματοκρίτη ή αιμορραγίας
- πολύ σπάνια ρήξη μήτρας (σε περιπτώσεις πιο προχωρημένης εγκυμοσύνης).
Γενικά, όσο πιο νωρίς στα στάδια της εγκυμοσύνης γίνεται η διακοπή κύησης τόσο πιο ασφαλής είναι. Σε κάθε περίπτωση, η διακοπή κύησης πρέπει να γίνεται σε καλά οργανωμένο γυναικολογικό τμήμα, με όλες τις συνθήκες καθαριότητας και με όλα τα σύγχρονα μέσα, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος να προκύψει κάποιο γυναικολογικό ή σωματικό πρόβλημα.
Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα έχει η έκτρωση επιπτώσεις στη γονιμότητά μου;
Αυτό που συχνά σκέφτονται οι γυναίκες που χρειάζεται να κάνουν έκτρωση είναι τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή στη γονιμότητά τους (διαβάστε περισσότερα), καθώς υπάρχει η φημολογία από το παρελθόν ότι μπορεί να προκαλέσει στειρότητα. Αυτό μπορεί σε κάποιο ποσοστό να ίσχυε στο παρελθόν. Πλέον, όμως, με τις σύγχρονες εξελίξεις της Ιατρικής, κάνοντας μία έκτρωση, δεν αναμένεται να επηρεαστεί η γονιμότητά τους, δηλαδή η ικανότητα να συλλάβουν και να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον.
Η πιθανότητα για αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα αυξάνεται:
- αν η έκτρωση γίνει σε προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης
- αν έχουν γίνει επανειλημμένες εκτρώσεις
Ο λόγος που μπορεί να πληγεί η γονιμότητα της γυναίκας είναι ο σχηματισμός συμφύσεων, που καθιστούν το ενδομήτριο μη φιλικό για σύλληψη.
Γι’ αυτό μία έκτρωση είναι καλύτερο να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα, ιδανικά πριν τις 9 εβδομάδες ή τουλάχιστον πριν από τις 12. Όσο πιο νωρίς γίνει, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος επιπλοκών.
Επίσης, κάθε γυναίκα καλό είναι να θυμάται ότι δεν πρέπει ποτέ να καταφεύγει στην έκτρωση ως μέθοδο αντισύλληψης. Θα πρέπει οπωσδήποτε να συζητά με τον γυναικολόγο της για τη μέθοδο που της ταιριάζει για την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Σωστή ενημέρωση και υποστήριξη
Επειδή η διακοπή κύησης είναι μια δύσκολη προσωπική απόφαση για κάθε γυναίκα συχνά χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη, τόσο για το διάστημα πριν την έκτρωση αλλά μετά από αυτήν.
Η γυναίκα μπορεί να βιώσει έντονο άγχος και λύπη, χωρίς να αποκλείεται η κατάθλιψη. Επίσης, όταν φτάνει μία γυναίκα στην έκτρωση εξαιτίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συζητήσει μετά με τον γυναικολόγο της τη μέθοδο αντισύλληψης που μπορεί να χρησιμοποιήσει, για να αποφύγει παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.
Αν πάλι η διακοπή κύησης έχει γίνει εξαιτίας ανωμαλιών του εμβρύου, θα πρέπει το ζευγάρι να συζητήσει με τον γιατρό το ενδεχόμενο ενός αναλυτικού προγεννητικού ελέγχου πριν προχωρήσει σε νέα εγκυμοσύνη.
Εμπειρίες έκτρωσης
Πώς μπορώ να αποβάλω μόνη μου;
Μάλλον εννοείτε αν μπορείτε να πάρετε μόνη σας, δηλαδή χωρίς συνταγή γιατρού, τα φάρμακα για την φαρμακευτική διακοπή κύησης. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί μια γυναίκα να λάβει ή να χρησιμοποιήσει φαρμακευτική αγωγή διακοπής κύησης χωρίς έγκυρη συνταγή από πιστοποιημένο ιατρό. Αυτό το μέτρο υπάρχει για την προστασία της υγείας και ευημερίας των γυναικών που επιλέγουν αυτή τη διαδικασία, καθώς οι πιθανοί κίνδυνοι και οι παρενέργειες απαιτούν κατάλληλη επίβλεψη από επαγγελματία υγείας.
Ήμουν φοιτήτρια, όταν έκανα έκτρωση
Έμεινα έγκυος κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων, σε μια περίοδο που ήμουν ασταθής αισθηματικά. Δεν ήμουν έτοιμη να διακόψω τις σπουδές μου και ήταν αδύνατον να καλύψω τα έξοδα ενός μωρού, δεδομένου ότι οικονομικά με στήριζαν οι γονείς μου. Γι΄ αυτό αποφάσισα να τερματίσω την εγκυμοσύνη. Ολοκληρώνοντας πρόσφατα το δεύτερο μεταπτυχιακό μου, που συντέλεσε σημαντικά στην επαγγελματική μου άνοδο και παρόλο που ακόμα δεν έχω βρει τον υποψήφιο πατέρα, νιώθω πιο έτοιμη να γίνω μητέρα.
Το μωρό που «εξαφάνισα» λόγω εξωσυζυγικής σχέσης
Η έκτρωση για εμένα ήταν μονόδρομος, όταν προέκυψε εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της εξωσυζυγικής μου σχέσης, ενώ ήμουν παντρεμένη. Το στρες που αντιμετώπισα ήταν τεράστιο, δεν αποκάλυψα στον πατέρα του παιδιού ότι ήμουν έγκυος και δεν μετάνιωσα για την απόφασή μου να τερματίσω την εγκυμοσύνη, γιατί τελικά η κρυφή σχέση έληξε και ο γάμος μου σώθηκε.
Χρειάστηκε να κάνω έκτρωση, επειδή το έμβρυο είχε πρόβλημα
Στον τέταρτο μήνα της πρώτης μου εγκυμοσύνης ανιχνεύθηκε ένα σπάνιο σύνδρομο στο μωρό που κυοφορούσα και οι γιατροί με ενημέρωσαν για τη δυνατότητα να διακόψω την εγκυμοσύνη. Ήταν μια απόφαση για την οποία είμαι ευγνώμων για την εξέλιξη της επιστήμης που μου έδωσε αυτή την δυνατότητα: να μπορώ να επιλέξω αν θα φέρω ή όχι ένα παιδί με σοβαρά προβλήματα στη ζωή. Μετά τη διακοπή κύησης έκανα ειδικούς γονιδιακούς ελέγχους και έφερα με τη βοήθεια της εξωσωματικής ένα υγιές παιδί στον κόσμο.
Η έκτρωση λόγω παλίνδρομης κύησης πονάει συναισθηματικά περισσότερο από όσο φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος
Η έκτρωση ήταν ο άδοξος επίλογος της πρώτης μου εγκυμοσύνης που εξελίχθηκε σε παλίνδρομη κύηση. Θυμάμαι ότι βίωσα την απώλεια με μεγάλο συναισθηματικό πόνο. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι η απώλεια δεν είναι σοβαρή, αν η εγκυμοσύνη είναι στην αρχή της. Κι όμως, μια γυναίκα ακόμα και στην αρχή της εγκυμοσύνης της έχει ήδη αρχίσει να ονειρεύεσαι τη μητρότητα. Στην περίπτωσή μου ακολούθησαν άλλες δύο παλίνδρομες κυήσεις με το ίδιο τέλος. Με τη βοήθεια της εξωσωματικής και τον προεμφυτευτικό έλεγχο των εμβρύων που επιλέχτηκαν για εμβρυομεταφορά κατάφερα να αποκτήσω τα δίδυμα κοριτσάκια μου.
Πόσο κοστίζει η έκτρωση;
Το πόσο κοστίζει η έκτρωση στην Ελλάδα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν στο συνολικό κόστος της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής του γυναικολόγου, της αμοιβής του μαιευτήρα, της αμοιβής του αναισθησιολόγου και άλλων διαφόρων αμοιβών.
Σε περιπτώσεις όπου η εγκυμοσύνη είναι πιο προχωρημένη, η τιμή της έκτρωσης επηρεάζεται από την ηλικία κύησης και την πολυπλοκότητα της διαδικασίας. Αυτό σημαίνει ότι όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, η διαδικασία γίνεται πιο περίπλοκη και το κόστος μπορεί να αυξηθεί.
Σε περιπτώσεις όπου απαιτείται νοσηλεία για τη διαδικασία της άμβλωσης, το κόστος μπορεί επίσης να αυξηθεί. Ωστόσο, η δημόσια ή ιδιωτική ασφάλιση της ασθενούς θα χρησιμοποιηθεί για να ελαχιστοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πρόσθετο κόστος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, η άμβλωση επιτρέπεται νομικά εάν είναι απαραίτητη για την υγεία του εμβρύου ή της γυναίκας.
Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε το κόστος της έκτρωσης στο EmBIO.
Πόσο κοστίζει μια έκτρωση στο εξωτερικό;
Σύμφωνα με μια έκθεση του 2021 του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, το κόστος μιας έκτρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 625 δολάρια για μια έκτρωση πρώτου τριμήνου και 775 δολάρια για μια έκτρωση δεύτερου τριμήνου.
Στην Αγγλία το κόστος της έκτρωσης ποικίλλει ανάλογα με τη μέθοδο και την ηλικία κύησης. Για παράδειγμα, το χάπι έκτρωσης για εγκυμοσύνη κάτω των 10 εβδομάδων κοστίζει 570 λίρες, μια χειρουργική έκτρωση έως τις 14 εβδομάδες κοστίζει 810 λίρες, μια χειρουργική έκτρωση μεταξύ 14 και 18 εβδομάδων κοστίζει 1080 λίρες και μια χειρουργική ή ιατρική έκτρωση μεταξύ 19 και 24 εβδομάδων κοστίζει 1810 λίρες.