Τι να κάνει γυναίκα έγκυος με κορονοϊό | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Τι να κάνει γυναίκα έγκυος με κορονοϊό

εγκυος κορονοιος

Τι συμβαίνει εάν προσβληθώ από αυτόν τον νέο ιό και είμαι έγκυος?

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι οι έγκυες γυναίκες δεν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από τον ιό σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, εφόσον δεν πάσχουν από σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Επίσης ο κορονοϊός δεν φαίνεται να αποτελεί σοβαρή απειλή για τα έμβρυα.

Ξέρουμε όμως ότι είναι πιο πιθανό οι έγκυες γυναίκες να αρρωστήσουν από κοινή εποχιακή γρίπη και να έχουν περισσότερα προβλήματα σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν πρόωρο τοκετό ή σοβαρή πνευμονία, ειδικά σε γυναίκες με υπάρχουσες χρόνιες παθήσεις. Για το λόγο αυτό συστήνεται ο προληπτικός εμβολιασμός για τον ιό της γρίπης.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύω τον εαυτό μου, το μωρό μου και την οικογένεια μου από την λοίμωξη Covid-19;

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα καθημερινά ώστε να αποφύγετε την μετάδοση του ιού και να προστατεύσετε την υγεία σας:

Καλύψτε την μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε το χαρτομάντιλο μετά την χρήση του. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό, ειδικά αφού έχετε βήξει ή φτερνιστεί. Αλκοολούχα παρασκευάσματα, όπως οινόπνευμα, για απολύμανση των χεριών ενδεικνύονταν για χρήση. Το συχνό πλύσιμο των χεριών θα σας βοηθήσει να προστατευτείτε από τον ιό. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και πλύνετε τα χεριά σας για 15-20 δευτερόλεπτα. Εάν χρησιμοποιείται αλκοολούχα διαλύματα μην προσθέτετε νερό και τρίψτε το υγρό μέχρι να στεγνώσει. Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας. Τα μικρόβια μεταδίδονται μέσω αυτών των οδών.

Προσπαθήστε να αποφύγεις κοντινή επαφή με ανθρώπους που νοσούν με την γρίπη. (Εάν είστε σε επαφή με ανθρώπους που νοσούν και είστε έγκυος, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας)

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από κορονοϊό;

Τα περισσότερα συμπτώματα είναι κοινά με της κοινής εποχιακής γρίπης και είναι τα ακόλουθα:

  • Πυρετός
  • Βήχας
  • Πονόλαιμος
  • Πόνος στο σώμα
  • Πονοκέφαλος
  • Ρίγος και κόπωση
  • Δύσπνοια
  • Απώλεια γεύσης και/ή όσφρησης
  • Κάποιες φορές διάρροια και εμετοί

Οδηγίες για γυναίκα έγκυο με κορονοϊό SARS-CoV-2

Τι πρέπει να κάνω εάν αρρωστήσω;

Εάν υπάρχει η νόσος στο κοντινό σας περιβάλλον φροντίστε να προσέχετε το σώμα σας, την διατροφή σας και να παρατηρείτε πώς αισθάνεστε. Εάν έχετε συμπτώματα της λοίμωξης από κορονοϊό μείνετε σπίτι σας, αποφύγετε τις επαφές με άλλους ανθρώπους και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Ο γιατρός σας θα αποφασίσει εάν χρειάζεστε εξετάσεις ή θεραπεία. Εάν έχετε άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να επιδεινωθούν όπως θα συνέβαινε και εάν νοσούσατε με την κοινή εποχιακή γρίπη.

Εάν μένετε μόνη σας ενημερώστε κάποιον ώστε να ελέγχει εάν τα συμπτώματα επιδεινώνονται.

Εάν έρθετε σε επαφή με κάποιον που νοσεί από την γρίπη επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να συζητήσετε εάν χρειάζεστε θεραπεία ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες πρόσληψης από τον ιού.

Πως θεραπεύεται η λοίμωξη covid-19;

Αντιμετωπίστε τον πυρετό αμέσως. Η παρακεταμόλη (Depon, Panadol) είναι η καλύτερη θεραπεία για τον πυρετό. Καταναλώστε πολλά υγρά (όπως νερό, χυμούς) ώστε να αντικαταστήσετε αυτά που χάνετε όταν είστε άρρωστη.

Ο γιατρός σας θα αποφασίσει εάν χρειάζεστε ειδική θεραπεία. Τα αντιϊκά φάρμακα είναι σε μορφή χαπιών, σιροπιού ή εισπνεόμενα και μπλοκάρουν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών στο σώμα σας. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα πιο σύντομα. Δρουν καλύτερα εάν η θεραπεία ξεκινήσει σύντομα (εντός 2 ημερών) αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μετά τις πρώτες 2 μέρες. Η θεραπεία συνήθως διαρκεί 5 ημέρες.

Υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με την επίδραση των αντιϊκών φαρμάκων στις έγκυες γυναίκες και στα έμβρυα αλλά καμιά σοβαρή παρενέργεια δεν έχει αναφερθεί. Εάν πιστεύετε ότι έχετε κάποια παρενέργεια μετά από λήψη αντιϊκών χαπιών επικοινώνησε με τον γιατρό σας.

Να μην ξεχνάμε ότι η έρευνα για νέα αποτελεσματικά φάρμακα ενάντια στον κορονοϊό είναι σε εξέλιξη και σύντομα θα υπάρχουν διαθέσιμα σε όλους μας, όπως  η θεραπεία με  τα μονοκλωνικά αντισώματα ή το αντιικό φάρμακο MK-4482 / EIDD-2801 (γνωστό και ως Molnupiravir), που καταστέλλει πλήρως την μετάδοσή του εντός 24 ωρών, σύμφωνα με έρευνα στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Georgia στις ΗΠΑ (διαβάστε περισσότερα).

Πότε πρέπει να ζητήσω επείγουσα ιατρική βοήθεια;

Εάν έχετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνο ή πίεση στο στήθος ή στην κοιλιά
  • Ξαφνική ζάλη
  • Δυσκολία συγκέντρωσης και κατανόησης
  • Υπερέμεση (συχνούς εμετούς)
  • Μειωμένη η καθόλου κινητικότητα του εμβρύου
  • Υψηλό πυρετό που δεν ελέγχεται με παρακεταμολη (Depon, Panadol)

Μπορώ να θηλάζω το μωρό μου εάν είμαι άρρωστη από κορονοϊό;

Το μητρικό γάλα είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να καταπολεμά τις ασθένειες του νεογνού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα νεογνά που το ανοσοποιητικό τους σύστημα αναπτύσσεται. Δεν θα πρέπει να διακόψετε τον θηλασμό εάν είστε άρρωστη. Προτιμήστε να θηλάζετε συχνά το μωρό σας και να αποφεύγετε το γάλα του εμπορίου. Αυτό θα προστατεύει το μωρό σας από την γρίπη. Μην βήχετε ή φτερνίζεστε προς το πρόσωπο του μωρού σας. Πλένετε τα χέρια σας συχνά με ζεστό νερό και σαπούνι. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε μάσκα κατά τον θηλασμό. Επίσης μπορείτε να αντλείτε το γάλα και να αναλάβει άλλο μέλος της οικογένειας σας το τάισμα του μωρού.

Ο γιατρός σας ίσως σας ζητήσει να φοράτε μάσκα ώστε να αποφεύγεται την μετάδοση του ιού στο μωρό σας. Εάν είστε πολύ άρρωστη για να θηλάσετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θήλαστρο ώστε να αντλήσετε το γάλα.

Μπορώ να παίρνω θεραπεία για τον κορονοϊό ενώ θηλάζω;

Ναι. Οι μητέρες που θηλάζουν μπορούν να συνεχίσουν την θεραπεία για τον κορονοϊό.


Διαβάστε περισσότερα:

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 στην εγκυμοσύνη δεν προκαλεί επιπλοκές στα νεογνά

 

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN