Τέστ εγκυμοσύνης | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Τέστ εγκυμοσύνης

Δώδεκα ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά, η γυναίκα θα πρέπει να κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης με λήψη αίματος για να διαπιστώσει αν είναι έγκυος. 

Εάν έχει γίνει εμφύτευση του εμβρύου, η Χοριακή Συνθετική Ωοθυλακιοτρόπος Oρμόνη (b-hCG) θα είναι ανιχνεύσιμη στο αίμα της γυναίκας εκείνη τη στιγμή. Αυτή την ορμόνη αναζητούμε με το τεστ εγκυμοσύνης.

Εάν η εξέταση αποδειχθεί θετική για κύηση, η γυναίκα θα επαναλάβει την ιδια εξέταση σε δύο μέρες.

Εαν το επίπεδο της ορμόνης συνεχίζει να ανεβαίνει, τότε σε δύο περίπου εβδομάδες κάνουμε ένα κολπικό υπερηχογράφημα για να διαπιστώσουμε την ύπαρξη του σάκου και του εμβρύου (ή των σάκων και των εμβρύων) στη μήτρα.

Image
couple holding ultrasound confirming pregnancy

Δεν αρκεί το απλό τεστ εγκυμοσύνης του φαρμακείου;

Δεν συνιστάται η διενέργεια τεστ εγκυμοσύνης ούρων μετά τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πολλά ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Το πιο ευαίσθητο τεστ εγκυμοσύνης είναι μια εξέταση αίματος για την παρουσία της βήτα hCG (βήτα ανθρώπινη χοριακή συνθετική ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη) που παράγεται από το έμβρυο.

Τι δείχνει το επίπεδο της χοριακής στο τεστ εγκυμοσύνης;

Υπάρχει μεγάλη διακύμανση σε ένα «φυσιολογικό» επίπεδο χοριακής ορμόνης για κάθε δεδομένη στιγμή της εγκυμοσύνης. Οι εγκυμοσύνες που προορίζονται να αποβάλουν ή να είναι έκτοπες (σαλπιγγικές) κυήσεις τείνουν να εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα (τελικά), αλλά συχνά έχουν φυσιολογικά επίπεδα αρχικά.

Ορισμένες φυσιολογικές εγκυμοσύνες θα έχουν χαμηλά επίπεδα χοριακής και θα γεννήσουν τέλεια μωρά. Τα υπερηχογραφικά ευρήματα είναι πολύ πιο προγνωστικά για την έκβαση της εγκυμοσύνης από ό,τι τα επίπεδα της hCG.

H εξέταση της χοριακής Συνθετικής Ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης είναι απαραίτητη ακόμη και στην περίπτωση που εμφανιστεί η περίοδος; H λίγο αίμα η κάποια ροζ ή καφεοειδής κολπική έκκριση;

Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην αποτυχία. Το τεστ κυήσεως είναι απαραίτητο έστω και με παρουσία αίματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρά την επιτυχή ολοκλήρωση της εμβρυομεταφοράς, δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη. Επίσης δεν αποκλείεται και η πιθανότητα βιοχημικής κύησης δηλαδή μικρής αύξησης της χοριακής Συνθετικής Ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης που μετά από δυο ημέρες αρχίζουν να μειώνονται οι τιμές.

Οι κυήσεις με εξωσωματική έχουν τα ίδια ποσοστά αποβολής ή εξωμήτριας, όπως οι εγκυμοσύνες με φυσική σύλληψη;

Οι κυήσεις μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση όπως και οι κυήσεις μετά από φυσιολογική σύλληψη υπόκεινται σε πιθανότητα αποβολής (ποσοστό 15-20%) καθώς και εξωμήτριας κύησης (ποσοστό 3%).

Σε περίπτωση αποτυχίας της προσπάθειας, ο Κος Παράσχος και η επιστημονική ομάδα του ΕΜΒΙΟ αναλύει τα πιθανά αίτια της, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες το ζευγάρι συνομιλεί και, αν επιθυμεί, συναντάται με τον Δρ. Παράσχο για μια αξιολόγηση της προσπάθειας που έγινε και τη λήψη μελλοντικών αποφάσεων.

Συναισθηματικές αντιδράσεις μετά το θετικό τεστ εγκυμοσύνης

Μερικές φορές, όταν το τεστ εγκυμοσύνης είναι θετικό, η πρώτη αντίδραση είναι συχνά η δυσπιστία, καθώς είναι δύσκολο να πιστέψετε ότι είστε τελικά έγκυος, ειδικά αν προσπαθείτε για πολλά χρόνια.

Αλλες γυναίκες είναι πολύ χαρούμενες και αισθάνονται ότι η διαδικασία τελείωσε! Σύντομα όμως συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν τελειώσει όλα. Αυτό που θέλετε δεν είναι μόνο η εγκυμοσύνη, αλλά και ένα μωρό. Υπάρχουν ακόμη αβεβαιότητες και τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά, γι' αυτό και η προσεκτική παρακολούθηση είναι απαραίτητη.

Παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Συντονίστρια Εξωσωματικών του EmBIO για να μας ενημερώσετε για τα αποτελέσματα του τεστ εγκυμοσύνης σας.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN