Συμπτώματα Εγκυμοσύνης
H χοριακή σας (bHCG) είναι πάνω από 10 μονάδες. Είστε σίγουρη ότι είστε έγκυος, αλλά δεν νιώθετε κανένα από τα γνωστά συμπτώματα; Γίνεται να είστε έγκυος και να μην ανακατεύεστε, να μην λαχταράτε ασυνήθιστα φαγητά και να μην νιώθετε κουρασμένη; Ε, λοιπόν, ναι. Αρκετές γυναίκες περνούν τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης χωρίς να νιώθουν τα παραδοσιακά συμπτώματα. Αν αποδειχτεί ότι ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, χαρείτε το. Η μόνη περίπτωση για να ανησυχήσετε είναι να είχατε αυτά τα συμπτώματα και ξαφνικά να σταματήσουν όλα στο πρώτο τρίμηνο. Οι περισσότερες γυναίκες, ωστόσο, βιώνουν τουλάχιστον κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα.
Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης από εξωσωματική ή μετά από σπερματέγχυση δεν διαφέρουν από τα συμπτώματα εγκυμοσύνης από φυσική σύλληψη. Διαβάστε περισσότερα.
Συμπτώματα Εγκυμοσύνης στο 1ο Τρίμηνο
Πρώτα Συμπτώματα από την Εμφύτευση του Εμβρύου
Λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη, το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται. Αυτό προκαλεί έκκριση κολπικών υγρών, πόνους περιόδου και ροζ υγρά.
Έξι με 12 ημέρες μετά τη σύλληψη, το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας. Αυτό προκαλεί έκκριση κολπικών υγρών, κράμπες και ροή κηλίδων αίματος.
Ροδόχροη κολπική έκκριση (Κηλίδες αίματος)
Οι κηλίδες σχετίζονται άμεσα με την εμφύτευση του εμβρύου. Εδώ δεν χρειάζεται πανικός. Περιμένετε να δείτε. Αν οι κηλίδες δεν εξελιχθούν σε αιμορραγία περιόδου, η εγκυμοσύνη συνεχίζεται κανονικά.
Περίοδος και Εγκυμοσύνη
Εδώ είναι που χτυπάει τις πιο πολλές φορές το 1ο καμπανάκι για να κάνετε το τεστ κυήσεως. Όμως η διακοπή της περιόδου δεν σημαίνει πάντα την έναρξη μιας εγκυμοσύνης. Πάντως, ας έχετε υπόψη ότι ορισμένες γυναίκες συνεχίζουν να έχουν αίμα περιόδου σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους! Κάτι τέτοιο θα πρέπει να το δείτε οπωσδήποτε με τον μαιευτήρα σας.
Κολπικά υγρά
Αμέσως μετά τη σύλληψη, αρχίζουν να παχαίνουν τα τοιχώματα της μήτρας. Η αύξηση των κυττάρων που καλύπτουν τον κόλπο προκαλεί εκροή υγρών γαλακτώδους μορφής. Αυτά τα υγρά μπορεί να τα βλέπετε σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά, κατά κανόνα, δεν προκαλούν καμμία ανησυχία ούτε χρήζουν θεραπείας. Τα υγρά αυτά, στην πραγματικότητα, παρεμποδίζουν την ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων.
Πώς θα είστε σίγουρη ότι είναι εντελώς ακίνδυνα; Αν δεν μυρίζουν άσχημα και αν δεν νιώθετε κνησμό. Αν όμως διαπιστώσετε κάτι από τα δύο αυτά συμπτώματα, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας, για να σας πει αν έχετε κάποια κολπική μόλυνση. Αν τα υγρά οφείλονται μόνο στην εγκυμοσύνη, χρησιμοποιείτε σερβιετάκια και αποφύγετε να κάνετε εσωτερικές πλύσεις ή και εξωτερικές με οποιοδήποτε προϊόν τοπικού καθαρισμού, για να μην ερεθίσετε την περιοχή. Αρκεσθείτε στο νερό και στο καλό στέγνωμα της περιοχής με χαρτί υγείας.
Πόνοι περιόδου
Αυτοί οι πόνοι μοιάζουν με τις κράμπες της περιόδου, αλλά είναι πιο ήπιοι.
Πρησμένο στήθος
Μία εβδομάδα ή δύο το πολύ μετά τη σύλληψη, να περιμένετε ότι το στήθος σας θα αρχίσει να «μιλάει» για την εγκυμοσύνη σας. Αν ψάχνετε τον ένοχο για το ότι το στήθος σας έχει πρηστεί, πονάει ή απλώς είναι υπερευαίσθητο κι αν απορείτε γιατί σκούρυνε η θηλαία άλως (ο όχι και τόσο ροζ πια κύκλος γύρω από τη θηλή), ρίξτε μια ματιά στα επίπεδα των ορμονών σας με την πρώτη ευκαιρία. Αυτές οι αλλαγές έχουν να κάνουν με τις ραγδαίες μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών σας.
Φυσικά, εδώ χρειάζεται προσοχή. Γιατί, αν δεν είστε έγκυος και δεν έχετε περίοδο και το στήθος σας υφίσταται τέτοιες μεταβολές, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε έναν μαστολόγο ή χειρουργό μαστού.
Αν πάλι είστε έγκυος, τα νέα είναι καλά. Το σώμα σας θα συνηθίσει και δεν θα σας ενοχλεί το στήθος σας όσο στην αρχή.
Ναυτία, ανακάτεμα, αδιαθεσία
Πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα εγκυμοσύνης. Ευτυχώς όμως, δεν το έχουν όλες οι έγκυες.
Ποιος ευθύνεται για το ανακάτεμα στο στομάχι σας; Λοιπόν, για να μην το κουράζουμε, αν συνεχίσετε να απαντάτε «οι ορμόνες», έχετε πολύ σημαντικές πιθανότητες να πέφτετε μέσα. Να λοιπόν άλλο ένα σύμπτωμα εγκυμοσύνης που προκαλείται από τις ορμονικές μεταβολές. Στην προκειμένη περίπτωση, τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης μπορεί να επιβραδύνουν το άδειασμα του στομαχιού από τις τροφές.
Σε ορισμένες γυναίκες, τα συμπτώματα ναυτίας διαρκούν σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις περισσότερες πάντως, σταματούν μετά τη 13η – 14η εβδομάδα κύησης.
Κόπωση
Καλώς την κι ας μην άργησε. Πράγματι, από πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη, ακόμα κι απ’ την πρώτη εβδομάδα, θα νιώθετε κουρασμένη. Πολύ κουρασμένη. Εντάξει, λοιπόν. Αν είστε έγκυος, έχετε αυτό το δικαίωμα.
Ωστόσο, πολύ θα θέλατε να ξέρατε γιατί δεν «πετάτε» ως συνήθως. Τι φταίει; Φταίνε τα όσα ανέβηκαν (υψηλά επίπεδα προγεστερόνης, αυξημένη παραγωγή αίματος), αλλά και τα όσα έπεσαν (αρτηριακή πίεση, επίπεδα σακχάρου στο αίμα).
Τι μπορείτε να κάνετε για να τονωθείτε από το αίσθημα κόπωσης της εγκυμοσύνης;
Να τρώτε πρωτεϊνούχες τροφές και όσες είναι πλούσιες σε σίδηρο. Και, βέβαια, εκμεταλλευθείτε την εγκυμοσύνη σας και δώστε στο κρεβάτι και στον καναπέ σας τη μοναδική ευκαιρία να σας βλέπει να ξεκουράζεστε περισσότερες ώρες.
Δυσκοιλιότητα
Δεν φτάνει που σέρνεστε κι ανακατεύεστε, γίνατε και δυσκοίλια τώρα; Φοβάμαι πως ναι, μια και τα τρία αυτά συμπτώματα εγκυμοσύνης έχουν την ίδια αιτία: Τα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης. Όπως είπαμε πιο πάνω, η προγεστερόνη κάνει την τροφή να περνά πιο αργά μέσα από το εντερικό σύστημα.
Πώς θα διευκολύνετε την κατάσταση;
Πίνετε άφθονο νερό, προτιμάτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ασκηθείτε σύμφωνα με τις οδηγίες του γυναικολόγου σας.
Κάτι σας μύρισε
Το ότι όλες οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη τους λιγουρεύονται φαγητά και γλυκά που πριν δεν ήθελαν ούτε να τα πλησιάσουν είναι μύθος. Στατιστικά, μόνο ένα 10% των εγκύων γυναικών λαχταράνε υγιεινές τροφές (φρούτα και λαχανικά). Οι υπόλοιπες μπορεί να ορέγονται τροφές όχι και τόσο υγιεινές. Σύμφωνα, εξάλλου, με τη βιβλιογραφία, δεν έχει αποδειχτεί ότι το μωρό που μεγαλώνει μέσα τους δεν είναι σίγουρο ότι «παραγγέλνει» ό,τι έχει περισσότερο ανάγκη, ό,τι λείπει από τον οργανισμό της μαμάς.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Κατ’ αρχήν, αν ενδώσετε στην επιθυμία, ο μόνος γνώμονας ας είναι: ό,τι τρώτε να είναι ωφέλιμο και θρεπτικό για το μωρό σας. Εδώ θα ήταν χρήσιμο να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για το πώς θα καλύψετε καλύτερα τις ανάγκες του εμβρύου, αλλά και για το πώς θα βοηθήσετε το σώμα σας να λειτουργήσει καλύτερα με μια ισορροπημένη διατροφή για εγκυμοσύνη, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία.
Συχνουρία
Αν δεν έχετε ουρολοίμωξη, αν δεν παίρνετε διουρητικά σε αυξημένη δόση κι αν δεν πάσχετε από διαβήτη… μαντέψτε!
Είστε έγκυος και μάλιστα, το πιο πιθανό, γύρω στην 6η – 8η εβδομάδα κυήσεως.
Τι προκαλεί τη συχνοουρία στις εγκύους;
Ελάτε, μη διστάζετε, το’χετε. «Τα επίπεδα των ορμονών σας»!
Τι να κάνετε;
Πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα.
Συναισθηματικές μεταπτώσεις
Προπάντων αυτές συνδέονται με τα σκαμπανεβάσματα των ορμονών σε αυτή την υπέροχη φάση της ζωής σας.
Πονοκέφαλος, Πόνος στη μέση, Ζαλάδα και Τάσεις Λιποθυμίας
Η ζαλάδα και οι τάσεις λιποθυμίας είναι πιθανότερο να οφείλονται στη χαμηλή αρτηριακή πίεση και στα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν αυτά τα συμπτώματα παραγίνουν ενοχλητικά, μιλήστε με τον γιατρό σας για να σας βοηθήσει να τα απαλύνετε.
Συμπτώματα Εγκυμοσύνης στο 2ο Τρίμηνο
Τι καλά! Η ναυτία υποχώρησε, συναισθηματικά ισορροπήσατε και αρχίσατε να νιώθετε τα πρώτα σκιρτήματα του μωρού μέσα σας.
Κοιλόπονος
Καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει, και τεντώνονται οι σύνδεσμοι που την περιβάλλουν, νιώθετε μια δυσφορία στην κοιλιακή χώρα. Αν θέλετε, ενημερώστε τον γιατρό σας μήπως και σας αυξήσει την πρόσληψη βιταμίνης Β6, για να νιώσετε καλύτερα.
Ναυτία
Αν η ναυτία επιμένει, ενημερώστε τον γιατρό σας μήπως και σας αυξήσει την πρόσληψη βιταμίνης Β6, για να νιώσετε καλύτερα.
Το μωρό κινείται μέσα σας
Γύρω στην 16η με 20ή εβδομάδα, θα αρχίσετε να νιώθετε το μωρό να κινείται μέσα σας. Προς το τέλος του 2ου τριμήνου, θα νιώθετε και κάποια τραντάγματα. Μην ανησυχείτε! Το μωράκι σας έχει λόξυγκα, χωρίς αυτό να του δημιουργεί κανένα πρόβλημα.
Λαχάνιασμα
Τώρα πια, λαχανιάζετε με το παραμικρό. Φυσικό είναι. Καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει, πιέζει τους πνεύμονες κι έτσι ο αέρας δεν κυκλοφορεί εύκολα όπως συνήθως. Επίσης οι πνεύμονές σας διαχειρίζονται μεγαλύτερες ποσότητες αέρα απ’ όσο πριν την εγκυμοσύνη. Αυτό είναι φυσικό, μια και έτσι το αίμα μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο στον πλακούντα και στο μωρό σας.
Αν νιώθετε υπερβολική αναπνευστική δυσφορία, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.
Κόπωση
Τα πιο δύσκολα πέρασαν στο πρώτο τρίμηνο. Αν εξαιρέσουμε το λαχάνιασμα, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, νιώθετε σαφώς πιο ανεβασμένη. Οπότε, εκμεταλλευθείτε το και αρχίστε να οργανώνετε το σπίτι για τον ερχομό του μωρού. Βέβαια, πάντα χωρίς υπερβολές.
Εγκυμοσύνη και Κιλά
Τη 16η εβδομάδα η μέση και οι γοφοί σας έχουν ανοίξει. Μέχρι την 27η εβδομάδα, σας υπολογίζω με 8-11 κιλά παραπάνω, από τα οποία όμως το μωρό σας θα ευθύνεται μόνο για το ένα κιλό.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Ψωνίστε ένα πολύ ωραίο φόρεμα στα μέτρα που είχατε πριν την εγκυμοσύνη και αρχίστε να πείθετε τον εαυτό σας ότι θα το χρειαστείτε σύντομα.
Ραγάδες
Όποτε και να εμφανισθούν ραγάδες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, να ξέρετε ότι οι περισσότερες θα ατονήσουν μετά τον τοκετό. Ωστόσο, καλού κακού, μην αμελείτε να βάζετε καθημερινά και προληπτικά τις ειδικές κρέμες.
Ακόμα μεγαλύτερο στήθος
Δεν ρωτάτε πια. Ξέρετε. Οιστρογόνα και προγεστερόνη. Αυτές οι ορμόνες κάνουν τους γαλακτοφόρους αδένες να διογκώνονται στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αν το συνδυάσουμε και με τη συσσώρευση λίπους, η πρότασή μας είναι μία: Στηθόδεσμος με ενίσχυση.
Η κοιλιά μεγαλώνει
Μιλάμε για περίπου 1,4 με 1,8 κιλά το μήνα μέχρι τον τοκετό.
Συσπάσεις μήτρας
Η μήτρα σας αρχίζει να κάνει πρόβες για τη μεγάλη μέρα. Οι συσπάσεις αυτές είναι ήπιες και πάνε κι έρχονται ακανόνιστα.
Μόνο αν οι συσπάσεις στο 2ο τρίμηνο γίνονται κατά τακτικά διαστήματα και είναι οδυνηρές, πρέπει να ειδοποιήσετε τον μαιευτήρα σας, γιατί μπορεί αυτό να είναι σημάδι για πρόωρο τοκετό.
Δερματικές κηλίδες
Μπορεί να παρατηρήσετε σκουρόχρωμες κηλίδες (πανάδες) στο στήθος, στους μηρούς ή ακόμα και στο πρόσωπο (μέλασμα της κύησης). Ίσως και να φανεί μια αδιόρατη σκούρα γραμμή χαμηλά στην κοιλιά σας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προστατεύετε τουλάχιστον τα γυμνά μέρη του σώματός σας με μια καλή αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας.
Μύτη και Ούλα
Καθώς το αίμα κυκλοφορεί τώρα πιο πλούσια, ο βλεννογόνος υμένας της μύτης σας πρήζεται περιορίζοντας τη διέλευση του αέρα. Για τον ίδιο λόγο, μπορεί να ροχαλίζετε ή να σας παρουσιάζονται και κάποιες αιμορραγίες. Επίσης, αυτό έχει σαν συνέπεια να μαλακώνουν τα ούλα σας και να ματώνουν.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μαλακή οδοντόβουρτσα για αυτό το διάστημα, για να μην ερεθίζετε περισσότερο τα ευαίσθητα ούλα.
Ζαλάδες
Καθώς οι ορμόνες της εγκυμοσύνες υπαγορεύουν στα αιμοφόρα αγγεία να διασταλούν, η αρτηριακή πίεση πέφτει μέχρι το αίμα να καλύψει τον επιπλέον χώρο των αγγείων. Έτσι σας πιάνει ζαλάδα. Για να βελτιώσετε την κατάσταση, πίνετε άφθονο νερό και συνηθίστε να σηκώνεστε αργά και όχι απότομα από την καρέκλα ή το κρεβάτι. Αν ξαπλώσετε για να συνέλθετε από τη ζαλάδα, ξαπλώστε στο αριστερό σας πλευρό, για να επαναφέρετε την αρτηριακή σας πίεση σε κανονικό επίπεδο.
Κράμπες στις γάμπες
Οι κράμπες στα πόδια παρουσιάζονται συχνά καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη. Συνήθως μάλιστα, ‘χτυπάνε’ βραδινές ώρες.
Για να τις αποφύγετε, πριν ξαπλώσετε για ύπνο, τεντώστε τους μυς στις γάμπες σας σηκώνοντας τα δάχτυλα των ποδιών στη στάση ‘τσαρούχι’. Αυτή η στάση βοηθάει να ξεπεράσετε πιο γρήγορα την κράμπα και τη στιγμή που σας ταλαιπωρεί. Ένα ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο επίσης είναι καλή ιδέα. Κάτι άλλο που βοηθάει είναι να είστε σωματικά δραστήρια (χωρίς βέβαια να το παρακάνετε) και να πίνετε αρκετό νερό. Τη στιγμή της κρίσης, μπορείτε να κάνετε μασάζ στη γάμπα σας με μια παγοκύστη τυλιγμένη σε πανί.
Λοιμώξεις του ουροποιητικού
Οι ορμονικές αλλαγές επιβραδύνουν τώρα τη ροή των ούρων και η μήτρα, που έχει μεγαλώσει, εμποδίζει κάπως την ενούρηση. Έτσι υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί ουρολοίμωξη. Αν νιώσετε τσούξιμο καθώς ουρείτε ή σας παρουσιαστούν δέκατα ή έχετε πόνο χαμηλά στην κοιλιακή χώρα, ενημερώστε τον γιατρό σας.
Συμπτώματα Εγκυμοσύνης στο 3ο Τρίμηνο
Παρ’ όλο που τα συμπτώματα εγκυμοσύνης στο τρίτο τρίμηνο δείχνουν στην κυριολεξία «βαριά», ξέρετε ότι πια δεν έμεινε πολύς χρόνος μέχρι να απαλλαγείτε από αυτά και να καλωσορίστε το μωράκι σας. Επίσης, εννοείται ότι δεν έχουν όλες οι έγκυοι τα ίδια συμπτώματα και στην ίδια ένταση.
Στήθος
Απίστευτο, αλλά μεγαλώνει ακόμα! Αν κρατήσετε με τα χέρια σας το στήθος σας, ίσως σας φανεί ότι έχετε πάρει ένα ολόκληρο κιλό μόνο σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή. Υπερβολή; Ε, λοιπόν, όχι. Μπορεί πράγματι το στήθος σας να έχει βαρύνει τώρα κατά ένα ολόκληρο κιλό. Επίσης, καθώς πλησιάζετε στην ημέρα του τοκετού, οι θηλές σας θ’ αρχίσουν να εκκρίνουν πρωτόγαλα, ένα κιτρινωπό υγρό που θα θρέψει το μωρό σας τις πρώτες ημέρες της ζωής του.
Πόσο βάρος έχετε πάρει;
Μέχρι την ημέρα του τοκετού, υπολογίστε ότι θα έχετε πάρει γύρω στα 11 με 16 κιλά (ίσως και περισσότερα). Δεν είναι μόνο το έμβρυο, αλλά και ο πλακούντας, το υγρό του αμνιακού σάκου, η διογκωμένη μήτρα, το στήθος, ο αυξημένος όγκος αίματος και το λίπος που έχει συσσωρευθεί στις λιπαποθήκες σας.
Υπομονή, λοιπόν και καλή λευτεριά!
Συσπάσεις μήτρας
Αν οι συσπάσεις αρχίσουν να έρχονται σε τακτά διαστήματα και γίνουν οδυνηρές, να επικοινωνήσετε με τον μαιευτήρα σας.
Λαχάνιασμα
Είναι φυσικό να λαχανιάζετε εύκολα τώρα, καθώς η μήτρα πιέζει το διάφραγμα. Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί όταν το μωρό βολευτεί πιο βαθιά στην περιοχή της λεκάνης σας πριν απ’ τον τοκετό.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Να κάθεστε και να στέκεστε σε σωστή στάση. Όταν ξαπλώνετε, καλύτερα να ξαπλώνετε στο πλάι ή να χρησιμοποιείτε μαξιλάρια για να ανασηκώσετε το πάνω μέρος του σώματός σας και να μειώσετε την πίεση που δέχονται οι πνεύμονες.
Καούρες στο στομάχι
Η διογκωμένη μήτρα σας πιέζει το στομάχι σας προς το διάφραγμα. Αυτό μπορεί να σας προκαλεί καούρες.
Για να βοηθήσετε την κατάσταση, πίνετε άφθονο νερό ανάμεσα στα γεύματα και φροντίστε ώστε τα γεύματά σας να είναι μικρά και πιο πολλά μέσα στη μέρα. Αποφύγετε τα ανθρακούχα ροφήματα, τα τηγανητά, τα εσπεριδοειδή και τα πικάντικα φαγητά.
Πρησμένα πόδια
Καθώς έχει μεγαλώσει η μήτρα, πιέζει τις φλέβες που φέρνουν το αίμα από τα πόδια σας στην καρδιά. Έτσι πρήζονται τα πόδια σας, όπως, για τον ίδιο λόγο και τα χέρια σας ή ακόμα και τα βλέφαρά σας Ταυτόχρονα πιέζονται και τα νεύρα, κάτι που σας προκαλεί μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα.
Για να μειώσετε το πρήξιμο στα πόδια, ξαπλώστε ή χρησιμοποιήστε ένα υποπόδιο, καλύτερα επικλινές. Αν μπορείτε, κολυμπήστε σε καθαρή θάλασσα, με απαλές κινήσεις ή έστω σταθείτε μέσα στο νερό.
Ευρυαγγείες, Κιρσοί και Αιμορροΐδες
Η αυξημένη ροή του αίματος μπορεί να κάνει να εμφανιστούν στο δέρμα σας κόκκινες φλεβίτσες, γνωστές ως «ευρυαγγεία». Επίσης μπορεί να παρουσιαστούν μπλε ή κόκκινες γραμμές κάτω από την επιφάνεια του δέρματος (κιρσοί), ιδιαίτερα στα πόδια. Κάποιες γυναίκες εμφανίζουν και αιμορροΐδες.
Αν σας ενοχλούν οι κιρσοί, φορέστε τις ειδικές ενισχυτικές κάλτσες και ξεκουράσετε τα πόδια σας σηκώνοντάς τα ψηλά. Για ν’ αποφύγετε τις αιμορροΐδες, προσπαθήστε να καταναλώνετε άφθονες φυτικές ίνες και να πίνετε άφθονα υγρά, ώστε να μην έχετε δυσκοιλιότητα.
Συχνουρία
Η μήτρα πιέζει την ουροδόχο κύστη και νιώθετε πολύ συχνά την ανάγκη να επισκεφθείτε την τουαλέτα. Επίσης, όταν γελάτε, βήχετε ή φτερνίζεστε, μπορεί να σας φύγει μικρή ποσότητα ούρων. Να κόψετε το φτέρνισμα και το γέλιο δεν είναι ό,τι καλύτερο. Καλύτερα να φοράτε ένα σερβιετάκι, για να νιώθετε πιο ασφαλής.
Κολπικά υγρά
Είναι συχνό φαινόμενο όσο πλησιάζει ο τοκετός. Ωστόσο, αν έχετε την υποψία ότι πρόκειται για αμνιακό υγρό, επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας, διότι μπορεί να σημαίνει ότι έσπασαν τα νερά.
Κόπωση
Δεν φτάνει που έχετε πάρει 10-15 κιλά ή και περισσότερα, η διογκωμένη μήτρα σας έχει μετατοπίσει τα εσωτερικά σας όργανα και νιώθετε δυσφορία.
Η λύση είναι να ξαπλώνετε συχνότερα;
Ναι, αλλά όχι μόνο. Ανασηκώστε τα πόδια σας, κάντε ένα διάλειμμα στη δουλειά και κλείστε λίγο τα μάτια σας. Επίσης τρώτε συχνά και μικρά γεύματα που περιέχουν πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Προτιμήστε τα υγιεινά σνακ (φρούτα, ξηρά φρούτα και ξηρούς καρπούς). Μια καλή ιδέα είναι η ήπια άσκηση μικρής διάρκειας.
Αν το αίσθημα κόπωσης είναι υπερβολικό, μιλήστε με τον γιατρό σας μήπως έχετε αναιμία και σας συστήσει κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου.
Πόνος στη μέση
Η φουσκωμένη κοιλίτσα σας έχει κάνει να ξεχάσετε την κανονική στάση του σώματος, το οποίο… διαμαρτύρεται. Επιπλέον, η ορμόνη ρελαξίνη, που χαλαρώνει τους αρμούς του σώματος για να το προετοιμάσει για τον τοκετό, επιδεινώνει τώρα την κατάσταση. Φορέστε τα ειδικά καλσόν εγκυμοσύνης. Στον ύπνο, βάλτε ένα μαξιλαράκι κάτω από τη μέση σας. Όταν κοιμάστε στο πλάι, να έχετε ένα μαξιλαράκι στο ύψος της μέσης. Μια καλή ιδέα είναι να βάζετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας.
Ρωτήστε ό,τι θέλετε τον Γυναικολόγο-Μαιευτήρα Θάνο Παράσχο!
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο στα τηλέφωνα +(30) 210 6774104 και +(30) 697 3000432 ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας μας.