Πιθανότητες επιτυχίας εξωσωματικής σε γυναίκα 39 ετών
Είμαι μια γυναίκα 39 χρονών με 4 παιδιά. Ο σύζυγός μου κι εγώ σκεφτόμαστε να κάνουμε άλλο ένα μωρό και -- επειδή έχω κάνει περίδεση (απολίνωση) στις σάλπιγγές μου– σκεφτόμαστε την εξωσωματική γονιμοποίηση. Δεδομένου ότι η ασφάλειά μας δεν θα καλύψει τη διαδικασία, μπορούμε πιθανώς να ανταπεξέλθουμε οικονομικά σε μία μόνο προσπάθεια. Ποιες είναι οι πιθανότητες να είναι επιτυχής μία προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης για μια γυναίκα της ηλικίας μου;
Όταν αναφερόμαστε στην πιθανότητα μιας επιτυχούς αναστροφής της περίδεσης (απολίνωσης) σαλπίγγων και της εξωσωματικής γονιμοποίησης, οι πιθανότητες είναι μειωμένες για γυναίκες στην ηλικία σας ή μεγαλύτερες.
Η γονιμότητα μειώνεται μετά την ηλικία των 35 (ειδικά μετά τα 38), και τα ποσοστά γεννήσεων ανά κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μόνο 15% περίπου, καθώς πλησιάζουν τα 40ά γενέθλια. Αυτό το ποσοστό είναι παρόμοιο με το ποσοστό γέννησης ζωντανών βρεφών μετά από αναστροφή της περίδεσης σαλπίγγων για μια γυναίκα της ηλικίας σας.
Πριν υποβληθείτε σε οποιαδήποτε θεραπεία υπογονιμότητας, θα πρέπει να κάνετε μερικές εξετάσεις για να μετρήσετε τη γονιμότητά σας. Η μία εξέταση ονομάζεται εξέταση αντίδρασης στην ουσία clomiphene, η άλλη είναι μια εξέταση του επιπέδου της FSH στο αίμα την 3η μέρα.
Αν τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων δεν είναι φυσιολογικά, η πιθανότητα της επιτυχούς θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης με τα δικά σας ωάρια είναι ακόμη μικρότερη από την προαναφερθείσα.
Στο κέντρο μας, η «επιτυχία» της εξωσωματικής γονιμοποίησης καθορίζεται όχι μόνο από την ηλικία, αλλά από περισσότερους παράγοντες, και κάθε ζευγάρι θα πρέπει να υποβληθεί σε λεπτομερείς εξετάσεις για να έχουμε πλήρη κατανόηση της πρόγνωσης και της πιθανής έκβασης.