Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 στην εγκυμοσύνη δεν προκαλεί επιπλοκές στα νεογνά
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA, στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, ερευνητές από το Karolinska Institutet και το Πανεπιστήμιο Karolinska στη Σουηδία, εξέτασαν τη σχέση μεταξύ ενός θετικού τεστ στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τις επιπλοκές στις μητέρες και στα νεογέννητα μωρά τους.
Σχεδόν δύο στις τρεις έγκυες με θετικό για κορωνοϊό ήταν ασυμπτωματικές και οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν υψηλότερο επιπολασμό επιπλοκών κατά τη διάρκεια του τοκετού, όπως πρόωρος τοκετός, ή επιπλοκές στην υγεία των νεογνών τους. Ωστόσο, η προεκλαμψία ήταν πιο συχνή σε αυτές τις γυναίκες.
Οι ερευνητές έχουν συλλέξει και συνδέσει δεδομένα από το Σουηδικό Μητρώο Κύησης για 2.682 γυναίκες που γέννησαν στο νοσοκομείο μεταξύ 25 Μαρτίου και 24 Ιουλίου 2020. Συνολικά 156 έγκυες, 142 κατά τον τοκετό και 14 κατά την κύηση, έδειξαν θετικές στον SARS-CoV-2. Από αυτές τις γυναίκες, το 65% ήταν ασυμπτωματικό.
Προκειμένου να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ θετικού τεστ Covid-19 και ιατρικών αποτελεσμάτων τόσο στη μητέρα όσο και στο νεογνό, οι ερευνητές συνέκριναν έγκυες με θετικό τεστ με έγκυες αρνητικές στις δοκιμές, ταιριάζοντας τις δύο ομάδες στην ηλικία, ΔΜΣ, επίπεδο εκπαίδευσης, οικονομικό επίπεδο, χώρα γέννησης, και κατάσταση υγείας πριν από την εγκυμοσύνη.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ο επιπολασμός του SARS-CoV-2 ήταν υψηλότερος σε γυναίκες με χαμηλότερη εκπαίδευση και υψηλότερος σε γυναίκες που γεννήθηκαν στην Αφρική ή τη Μέση Ανατολή (10 %) από ό,τι στις γυναίκες που γεννήθηκαν στις σκανδιναβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Σουηδίας (3,9 %).
Για την μελέτη αυτή μιλά ο Δρ. Θάνος Παράσχος:
«Αναμφίβολα, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Επιβεβαιώνουν κι αυτά, όπως και οι περισσότερες μελέτες, τη μη μετάδοση του Covid-19 από την έγκυο στο μωρό. Βέβαια, το γεγονός ότι διαπιστώθηκε μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης προεκλαμψίας στις εγκύους με θετικό Covid-19 είναι κάτι που προβληματίζει.
Πιθανότατα, τόσο η προεκλαμψία (διαβάστε περισσότερα) όσο και ο Covid-19 επηρεάζουν πολλά όργανα και μπορούν να παρουσιάσουν παρόμοια συμπτώματα. Απ΄ την άλλη, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των γυναικών με θετικό τεστ ήταν ασυμπτωματική πιθανότατα επηρεάζει και τα αποτελέσματα της μελέτης.
Και όσον αφορά την Ελλάδα, τα αισιόδοξα μηνύματα είναι ότι από την αρχή της πανδημίας, οκτώ γυναίκες με κορωνοϊό έχουν γεννήσει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του νοσοκομείου "Αττικόν", ενώ το ίδιο νοσοκομείο έχει διαχειριστεί 18 κυήσεις από μητέρες θετικές σε κορωνοϊό. Και μάλιστα, αρνητικά σε επανειλημμένους μοριακούς ελέγχους που έγιναν ήταν όλα τα νεογνά που γεννήθηκαν στο «Αττικόν» από μητέρες με λοίμωξη Covid-19.
Και συνεχίζει ο Δρ. Θ. Παράσχος: Υπάρχουν βέβαια μελέτες με αρκετές αναφορές εγκύων που αναπτύσσουν σοβαρή νόσο από κορωνοϊό Covid-19 με ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες, για να εντοπιστεί εάν οι γυναίκες με συμπτώματα και διαφορετικούς βαθμούς συμπτωμάτων αποτελούν ομάδα κινδύνου για ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ο πρόωρος τοκετός".
Διαβάστε περισσότερα για τον κορωνοϊό και την εγκυμοσύνη.