Μητρικός Θηλασμός και Διατροφή
Αν θηλάζεις το μωρό σου, σίγουρα έχεις πεισθεί ότι ο μητρικός θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στο μωρό σου στο ξεκίνημα της ζωής του. Τώρα όμως θέλεις να ξέρεις ποια είναι η κατάλληλη διατροφή κατά τον θηλασμό.
Μπορείς να συμβουλευθείς αυτό το Λεξικό για Διατροφή Θηλασμού.
Διατροφή Θηλασμού: Το Λεξικό για τη Μαμά που θηλάζει
Αλκοόλ:
Εννοείται ότι κάποια δόση απ’ ό,τι οινοπνευματώδες πίνετε περνάει στο γάλα του θηλασμού. Αν μάλιστα του δίνεις να καταλάβει, το μωράκι που θηλάζει «αλκοολούχο γάλα» θα παρουσιάσει αδυναμία και αυξημένη υπνηλία, ενώ θα παρεμποδιστεί και η φυσιολογική ανάπτυξή του. Και επειδή, παν μέτρον άριστον, για να μην νιώσεις και φοβερή στέρηση, μπορείς να το ρίχνεις πότε πότε έξω με ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα μέσα στη μέρα, αρκεί να το πιεις τουλάχιστον δύο ώρες πριν θηλάσεις.
Αρωματικά:
Ο άνηθος, το μάραθο, το γαϊδουράγκαθο (σε αφέψημα) και η τριγωνέλλα αυξάνουν την παραγωγή του γάλακτος. Η τριγωνέλλα είναι αυτή που δίνει τη χαρακτηριστική γεύση στον παστουρμά. Πολύ καλή πηγή σιδήρου και ασβεστίου. Ας έχεις υπόψη ότι πικρίζει λίγο, γι’ αυτό, αν την χρησιμοποιήσεις, αντιστάθμισε το γεύμα με κάτι που έχει γλυκιά γεύση, π.χ. λίγο μέλι στο ντρέσινγκ της σαλάτας.
Αντίθετα, το φασκόμηλο, ο δυόσμος και η μέντα έχουν τη φήμη ότι μειώνουν την ποσότητα του γάλακτος της μητέρας που θηλάζει. Για μια πρέζα δυόσμο στο φαγητό πότε πότε δεν χάλασε ο κόσμος, αλλά μακριά από αφεψήματα δυόσμου, μέντας και φασκόμηλου και απόφυγε τις καραμέλες για το λαιμό που περιέχουν εκχύλισμα μέντας.
Γαλακτοκομικά:
2-3 δόσεις την ημέρα (γάλα ή γιαούρτι) είναι αρκετά. Αν όμως δεις ότι το μωρό παρουσιάζει αλλεργικά συμπτώματα, εμετό ή κολικούς, δοκίμασε να σταματήσεις τα γαλακτοκομικά και να δεις αν αυτά ήταν η αιτία. Υπ’ όψιν ότι αν το μωρό σου έχει δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα που καταναλώνεις, μπορεί να μην συμβαίνει το ίδιο με το γάλα γαϊδούρας (πανάκριβο, ομολογουμένως, αλλά πολύ κοντά στο μητρικό από άποψη συστατικών) ή το βουβαλίσιο (ακριβότερο από το αγελαδινό, αλλά απορροφάται καλύτερα). Επίσης, ειδικά κατά την περίοδο του θηλασμού ίσως αποφασίσεις να καταναλώνεις μόνο βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα, που δεν περιέχουν αντιβιοτικά. Άλλη σπουδαία και σχετικά απλή λύση είναι το κεφίρ (δες: Κεφίρ).
Δημητριακά:
Προτίμησε τα ολικής άλεσης. Οι φυτικές ίνες θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις προβλήματα δυσκοιλιότητας, οι υδατάνθρακες θα σου χαρίσουν την ενέργεια που χρειάζεσαι και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β θα τονώσουν το νευρικό σου σύστημα. Η βρώμη τρώγεται συνήθως βρασμένη. Για να μην κολλήσει το γάλα στο κατσαρολάκι, μπορείς να την βράσεις σε νερό και να προσθέσεις μετά το γάλα μαζί με φρούτα και ξηρούς καρπούς. Αν επιλέξεις ωμή βρώμη, μούλιασέ την από το βράδυ σε νερό μαζί με τους ξηρούς καρπούς. Ο λόγος είναι ο εξωτερικός φλοιός σε όλα τα δημητριακά περιέχει φυτικό οξύ πλούσιο σε φώσφορο. Ο φώσφορος ενώνεται στο εντερικό σύστημα με το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το σίδηρο και τον ψευδάργυρο παρεμποδίζοντας την απορρόφησή τους. Αυτό δεν ισχύει όταν βράζουμε ή μουλιάζουμε τα δημητριακά για τουλάχιστον 7 ώρες.
Καφές:
Η καφεΐνη κλέβει τα 2/3 από το ασβέστιο που καταναλώνουμε και μένει 10 ώρες στον οργανισμό. Αν όμως σηκωθείτε το πρωί και πιεις 2 ποτήρια γάλα και μετά από 2 ώρες πιεις έναν καφέ, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Επίσης, αρκέσου το πολύ σε 2 φλιτζάνια καφέ όσο θηλάζεις, για να μην προκαλέσεις εκνευρισμό στο μωρό.
Κεφίρ:
Αν έχεις δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, μπορείς να δοκιμάσεις το κεφίρ (το πουλάνε έτοιμο στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων ή μπορείς να το ετοιμάζεις και μόνη σου, αν βρεις κεφίρ). Το ρόφημα κεφίρ (μοιάζει σαν ξυνόγαλα) περιέχει πολύτιμα προβιοτικά, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προφυλάσσουν από ασθένειες. Το κεφίρ καθαρίζει τα βλαβερά βακτήρια από τα έντερα, ρυθμίζει την πέψη και το μεταβολισμό και βοηθά στο να μην πάρεις βάρος.
Κεχρί:
Θα το βρεις στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε νιφάδες. Άριστη πηγή ασβεστίου και σιδήρου, που τόσο έχετε ανάγκη μετά τον τοκετό. Αν μάλιστα έχεις δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κεχρί, ανακατεμένο με νερό και μέλι, θα σε βοηθήσει να δυναμώσεις.
Κρέας:
Αν έχεις κάνει τεστ δυσανεξίας, θα γνωρίζεις ποιος τύπος κρέατος δεν ταλαιπωρεί τον οργανισμό σου. Σίγουρα δεν θα προτιμήσεις ένα είδος κρέατος που γνωρίζεις από πείρα ότι το χωνεύεις δύσκολα. Ενδεικτικά, το μοσχαρίσιο φιλέτο περιέχει πρωτεΐνες, ό,τι πρέπει για να προσλαμβάνει ο οργανισμός σου ψευδάργυρο και ιώδιο, πολύτιμα συστατικά για το γάλα του θηλασμού.
Λαχανικά:
Γενικά, προτιμάμε όσα είναι στην εποχή τους, επειδή είναι λιγότερο επιβαρυμένα από φυτοφάρμακα. Αυτό όμως εξαρτάται και από τον παραγωγό. Π.χ. κάποιοι παραγωγοί ντομάτας θερμοκηπίου ραντίζουν πολύ λιγότερο απ’ ό,τι στις υπαίθριες καλλιέργειες, που είναι πιο ευάλωτες. Άρα λοιπόν, το ιδανικό είναι να βρούμε έναν παραγωγό που να εμπιστευόμαστε και να ψωνίζουμε φρούτα και λαχανικά από το μποστάνι του (ή από την Λαϊκή) ή από τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
Απόφυγε καλύτερα το κουνουπίδι.
Ιδιαίτερα τα πράσινα λαχανικά (χόρτα, μαρούλι, φρέσκα φασολάκια) είναι πλούσια πηγή σιδήρου, που τόσο χρειάζεστε για να δυναμώσεις μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Απόφυγε όμως καλύτερα το λάχανο, το μπρόκολο και το αγγούρι.
Λεμόνι:
Με το μαλακό. Τα εντεράκια του μωρού μπορεί να δυσκολευτούν.
Μπαχαρικά:
Μακριά από πιπέρι (μαύρο ή κόκκινο ή τσίλι). Απόφυγε προς το παρόν και την κανέλα.
Ναι στο γλυκάνισο, που βοηθά στο να αυξηθεί η παραγωγή μητρικού γάλακτος.
Ο κουρκουμάς, με το υπέροχο κροκί χρώμα και το ιδιαίτερο άρωμα, περιέχει βιταμίνες Β6 και C, κάλιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Οι Ινδοί, που τον χρησιμοποιούν πολύ, υποστηρίζουν ότι βοηθάει στη θεραπεία των πληγών του τοκετού και των στομαχικών διαταραχών, όμως αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ακόμα. Μια και μιλάμε όμως εδώ για τη διατροφή του μωρού μέσω του θηλασμού, μισό κουταλάκι σ’ ένα ποτήρι γάλα που θα πιεις εσύ ίσως δώσει πιο ενδιαφέρουσα γεύση και στο γάλα που θα πιει το μωρό σου.
Νερό:
Πίνε μπόλικο, για να αναπληρώνεις την απώλεια υγρών από το θηλασμό. Προτίμησε το νερό φίλτρου, για να αποφύγεις τη χλωρίωση.
Ξηροί καρποί:
Ναι στα αμύγδαλα, που περιέχουν ωφέλιμες πρωτεΐνες και είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β12 και Ε, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο – όλα πολύτιμα συστατικά, τώρα που αναρρώνεις από τον τοκετό. Όχι στα αράπικα φιστίκια, που μπορεί να βάλουν σε δοκιμασία αλλεργίας το βρέφος.
Όσπρια:
Εκτός από το ότι είναι απαραίτητο συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής για τον καθένα μας, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αποτελούν πολύτιμη τροφή για μια γυναίκα που μόλις έχει γεννήσει επειδή εμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους στο σώμα!!!
Σκόρδο, κρεμμύδι:
Πολύ υγιεινά, αλλά το μωρό σου μάλλον θα δυσαρεστηθεί από τη γεύση του γάλακτος που θηλάζει.
Σοκολάτα:
Κάνε λίγη υπομονή. Προτίμησε ένα μήλο, έστω και ψημένο στο φούρνο ή κάτι άλλο σε γλυκό.
Σουσάμι, ταχίνι:
Καταπληκτική πηγή για ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο. Πολύ ευεργετικό και στο εντερικό σύστημα.
Φρούτα:
Καλύτερα να αποφύγεις δαμάσκηνα, κεράσια, πορτοκάλια, φράουλες, γκρέιπφρουτ, ανανά και ακτινίδια.
Ψάρι:
Ναι, μία φορά την εβδομάδα, σε όλα τα μικρά ψαράκια και ιδιαίτερα σ’ εκείνα που περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα, όπως ο γάβρος και η σαρδέλα (ό,τι πρέπει για την όραση και τον εγκέφαλο του μωρού). Όχι στα μεγάλα ψάρια (ξέχασε για την ώρα τον ξιφία και τον τόνο, γιατί περιέχουν υδράργυρο).