Μετφορμίνη κατά του διαβήτη στο Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Έχετε ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που παίρνουν μετφορμίνη για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2; Πιστεύετε ότι είναι καλή η φαρμακευτική αγωγή για κάποια που πήρε μετφορμίνη για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν μπορούσε να συνεχίσει εξαιτίας των σοβαρών παρενεργειών;
Η χρήση φαρμάκων που αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, προσφέρουν νέα ελπίδα στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Η μετφορμίνη για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να ρυθμίσει τους εμμηνορροϊκούς κύκλους (την περίοδο), να μειώσει τα υπογλυκαιμικά επεισόδια, να επιφέρει απώλεια βάρους και συχνά να έχει σαν αποτέλεσμα μία εγκυμοσύνη, σε περιπτώσεις όπου η παραδοσιακή θεραπεία ωορρηξίας είχε αποτύχει ή συνδέθηκε με σοβαρές επιπλοκές.
Μετά από έξι μήνες θεραπείας, οι μελέτες έχουν δείξει ότι έως και το 90 τοις εκατό των γυναικών που λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με μετφορμίνη για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 (850 mg δύο φορές τη μέρα) θα έχει ωορρηκτικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους. Δυστυχώς, το 25% των γυναικών δεν θα είναι σε θέση να ανεχτεί τις γαστρεντερικές παρενέργειες του φαρμάκου αυτού.
Η μετφορμίνη μειώνει την ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα θα απαιτήσει λιγότερη ινσουλίνη για να ελέγξει το σάκχαρο του αίματος. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το φάρμακο αυτό για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαχείριση της ανθεκτικότητας στην ινσουλίνη που συνδέεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα νεότερα φάρμακα προκαλούν βλάβη στο συκώτι, συστήνουμε τον έλεγχο των επιπέδων ALT (ένα τεστ ηπατικής λειτουργίας) κάθε μήνα για να αποφεύγονται πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.