Πότε χρειάζεται η Υποβοηθούμενη Εκκόλαψη;
Ο γιατρός που έχω για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπογονιμότητας με έχει πραγματικά μπερδέψει. Η πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης απέτυχε. Τώρα μου λέει για μια διαδικασία που περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μίας τομής στο ωάριο. Γιατί δεν έκανε ό,τι μπορούσε την πρώτη φορά;
Η «υποβοηθούμενη εκκόλαψη» (AH) είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μικρής οπής στη διαφανή ζώνη, μία πρωτεϊνική επένδυση με μορφή περιβλήματος που περικλείει το γονιμοποιημένο ωάριο. Την πέμπτη μέρα, ή περίπου την πέμπτη μέρα, η διαφανής ζώνη «εκκολάπτεται» και τα έμβρυο, το οποίο τώρα ονομάζεται βλαστοκύστη, είναι έτοιμο να εμφυτευθεί.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι μια ορισμένη υποομάδα ασθενών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας ακολουθώντας τη διαδικασία αυτή. Στην υποομάδα αυτή περιλαμβάνονται οι ασθενείς που έχουν καλλιέργειες σε εργαστήριο, υψηλές δόσεις φαρμάκων ωορρηξίας, προχωρημένη ηλικία, υψηλότερα επίπεδα FSH, παχιά ζώνη και προηγούμενες αποτυχίες σε προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Ωστόσο, οι μελέτες έχουν δείξει, ότι η υποβοηθούμενη εκκόλαψη δεν έχει κανένα όφελος, όταν πραγματοποιείται σε κάθε έμβρυο. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία είναι χρονοβόρα, προσθέτει στο κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης και μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψει τα υγιή έμβρυα. Συνεπώς, η αποφυγή αυτής της διαδικασίας στην πρώτη προσπάθεια είναι η συνήθης πολιτική, εκτός αν υπάρχουν άλλοι παράγοντες που δείχνουν ότι θα μπορούσε πιθανώς να σας ωφελήσει. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβοηθούμενη εκκόλαψη είναι διαθέσιμες στο κεφάλαιο της ιστοσελίδας μας σχετικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.