Απόφραξη στο Σημείο που οι Σάλπιγγες Συναντούν τη Μήτρα
Με βάση την εμπειρία σας, πόσο βελτιώνονται οι πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος, αν έχει ανοίξει και τις δύο αποφραγμένες σάλπιγγές της στη σύνδεση με τη μήτρα; Δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα. Ο γιατρός είπε ότι η απόφραξη οφειλόταν στην ξηρή βλέννη και στα υπολείμματα που συσσωρεύθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Είπε ότι οι σάλπιγγές μου φαίνονται υγιείς τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.
Όταν πραγματοποιείται μία υστεροσαλπιγγογραφία για να ελεγχθεί η κατάσταση των σαλπίγγων, συχνά έχουμε την εξής διάγνωση: εγγύς σαλπιγγική απόφραξη (cornual block). Η υστεροσαλπιγγογραφία, μια διαδικασία με ακτίνες X, καταγράφει την κίνηση ενός υγρού μέσω της μήτρας και των σαλπίγγων για να δούμε αν το πέρασμα μέσα από τις σάλπιγγες είναι ανοικτό, δηλαδή αν ο δρόμος του ωαρίου για τη μήτρα είναι ανοικτός. Η απόφραξη που εμφανίζεται στο σημείο όπου η σάλπιγγα ενώνεται με τη μήτρα, ονομάζεται εγγύς απόφραξη.
Το αν η απόφραξη είναι πραγματικά πρόβλημα, είναι άλλο ζήτημα. Αν αισθάνεστε δυνατό πόνο κατά τη διάρκεια της υστεροσαλπιγγογραφίας, μπορεί να βιώσετε ένα σπασμό του σαλπιγγικού στομίου (άνοιγμα), που μπορεί ψευδώς να δείξει ότι υπάρχει πρόβλημα στη σάλπιγγα. Δεδομένου ότι ο σπασμός δεν είναι πραγματικά σαλπιγγική απόφραξη, αυτό το εύρημα δεν θα μπορούσε να αποτελεί αιτία υπογονιμότητας. Αν η υστεροσαλπιγγογραφία πραγματοποιείται πολύ αργά στον κύκλο σας, μετά από την 10η μέρα περίπου (μετρά την πρώτη μέρα της περιόδου σας σαν μέρα 1), η απόφραξη μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός πιο χοντρού περιβλήματος της μήτρας που εμποδίζει προσωρινά το σαλπιγγικό στόμιο. Σε μερικές περιπτώσεις, η ξηρή βλέννη ή τα υπολείμματα που αποτελούν τα νεκρά κύτταρα από το μητρικό περίβλημα μπορεί πράγματι να φράσσουν το άνοιγμα.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ίδια η διαδικασία της εξέτασης της υστεροσαλπιγγογραφίας μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει στην απόφραξη και στην ενίσχυση της γονιμότητας. Μια πιο άμεση θεραπεία της εγγύος σαλπιγγικής απόφραξης περιλαμβάνει το πέρασμα ενός λεπτού καλωδίου μέσω του τραχήλου και της μήτρας μέσα στη σάλπιγγα για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων. Αυτή η διαδικασία, η επονομαζόμενη αποκατάσταση του αυλού των σαλπίγγων, μπορεί να γίνει πραγματοποιηθεί ως εξωνοσοκομειακή διαδικασία είτε στο τμήμα ακτινολογίας είτε στην αίθουσα χειρουργείου με τη χρήση λαπαροσκόπησης (μια χειρουργική προσέγγιση που περιλαμβάνει την εισαγωγή μικροσκοπικών εργαλείων μέσω των μικρών τομών στην κοιλία). Συχνά οι χειρούργοι προτιμούν την τελευταία διαδικασία, επειδή οι σάλπιγγες μπορούν να αποφραχθούν και στα δύο άκρα, και η λαπαροσκόπηση μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε και τα δύο άκρα.
Αν η σάλπιγγα εμφανίζεται αποφραγμένη και στο άκρο προς τη μήτρα και στο άκρο προς την ωοθήκη, η αποκατάστασή της είναι ανώφελη και η εξωσωματική γονιμοποίηση θα ήταν η πιό κατάλληλη προσέγγιση γονιμότητας. Αν διαπιστώσουμε ότι το άκρο της σάλπιγγας προς την ωοθήκη είναι φυσιολογικό, μπορούμε στη συνέχεια να προχωρήσουμε και να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε το άκρο προς τη μήτρα. Μια διαδικασία αποκατάστασης του αυλού ανοίγει τουλάχιστον μία σάλπιγγα σε ποσοστό ως και 85 τοις εκατό των ασθενών. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών αυτών συνεχίζει για να συλλάβει. Αν μία ασθενής δεν μείνει έγκυος σε έξι μήνες, θα πρέπει να κάνει άλλη μια υστεροσαλπιγγογραφία, καθώς μερικές φορές μια σάλπιγγα που ήταν απόφραγμένη στο παρελθόν μπορεί να υποστεί και πάλι απόφραξη.