Εισολκή Θηλής
Θηλή είναι η προπέτεια που δημιουργείται στο κέντρο περίπου του μαστού. Εδώ καταλήγουν οι γαλακτοφόροι πόροι από τους οποίους εκρέει το γάλα. Η περιφέρεια της θηλής ονομάζεται θηλαία άλως. Σε κάποιες γυναίκες η θηλή δεν προεξέχει και είναι ανεστραμμένη, δηλαδή γυρίζει προς τα μέσα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται εισολκή θηλής.
Η σοφή φύση έκανε τη θηλή να προεξέχει , για να μπορεί το μωρό να την απομυζά ώστε να τραφεί, να επιβιώσει και να αναπτυχθεί όταν δεν είναι ακόμη ικανό να τραφεί με άλλον τρόπο. Το μέγεθος της θηλής διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή και τον σωματότυπο και επηρεάζεται από το ορμονικό περιβάλλον.
Πού οφείλεται η εισολκή της θηλής?
Συγγενής εισολκή θηλής
Η εισολκή της θηλής μπορεί να είναι συγγενής, δηλαδή κάποιος να γεννήθηκε με τη μία ή και τις δύο θηλές ανεστραμμένες. Στην περίπτωση αυτή οι θηλές είναι δυνατόν να βγουν προς τα έξω είτε με ερεθισμό, είτε με πίεση, με τη βοήθεια των δακτύλων. Ωστόσο μετά από λίγο γυρίζουν και πάλι προς τα μέσα. Η εισολκή της θηλής μπορεί να οφείλεται είτε στην παρουσία ουλώδους ιστού κάτω από τη θηλή είτε στο μικρό μήκος των γαλακτοφόρων πόρων που την έλκουν προς τα μέσα. Η εισολκή της θηλής δεν προδιαθέτει σε ανάπτυξη κακοήθειας.
Πώς διορθώνεται η συγγενής εισολκή της θηλής;
Διορθώνεται μόνο χειρουργικά και μόνο για αισθητικούς λόγους. Πραγματοποιείται μία μικρή τομή 5 χιλιοστών στη βάση της θηλής και γίνεται διατομή του ουλώδους ιστού καθώς και των γαλακτοφόρων πόρων που εμποδίζουν τη θηλή να προβάλει. Στη συνέχεια τοποθετούνται μικρά ράμματα που την καθηλώνουν σε θέση προβολής, τα οποία αφαιρούνται σε λίγες ημέρες. Η αποκατάσταση αυτή της θηλής γίνεται είτε με τοπική αναισθησία είτε με γενική αναισθησία. Η γενική αναισθησία είναι προτιμότερη, γιατί οι θηλές είναι το πιο επώδυνο σημείο του γυναικείου σώματος.
Επίκτητη εισολκή της θηλής
Αν παρουσιαστεί εισολκή θηλής σε μία γυναίκα που είχε θηλές με φυσιολογική προπέτεια και είναι ετερόπλευρη, δηλαδή έχει προκύψει στον ένα μόνο μαστό, τότε η γυναίκα θα πρέπει να επισκεφτεί μαστολόγο - χειρουργό μαστού. Η συγκεκριμένη εισολκή μπορεί να οφείλεται απλώς σε θηλασμό, όμως ενδέχεται να οφείλεται σε:
- φλεγμονή
- υποθηλαίο απόστημα
- μαστίτιδα
- τραύμα
- υποθηλαία λιπονέκρωση
- εκτασία των γαλακτοφόρων πόρων
- φυματίωση του μαστού
- μετεγχειρητική αλλοίωση στην περιοχή της θηλής
- καρκίνο
Καρκίνος και εισολκή της θηλής
Προσοχή! Η εισολκή της θηλής είναι συχνά ένα σύμπτωμα που υποδηλώνει την ύπαρξη καρκίνου.
Θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα αν:
- Η εισολκή εμφανιστεί σταδιακά σε έναν μόνο μαστό.
- Η θηλή δεν επανέρχεται σε προπέτεια με ερεθισμό ή με πίεση στα δάκτυλα.
- Η θηλή έχει γίνει σκληρή.
- Αλλάζει το σχήμα της θηλής (όπως την βλέπετε στον καθρέφτη), καθώς και το σχήμα του μαστού.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει να συμβουλευθείτε αμέσως Μαστολόγο-Χειρουργό Μαστού!