Ξέρετε τι είναι η βιοψία του μαστού;
Τι είναι βιοψία του μαστού;
Είναι η εξέταση στο μικροσκόπιο του ιστού ή του ογκιδίου που αφαιρεί ο μαστολόγος από το μαστό. Στην ιατρική γλώσσα λέγεται «ιστολογική εξέταση».
Πώς μπορεί να γίνει μια βιοψία;
Με χειρουργική επέμβαση, μικρή ή μεγάλη, ή ακόμη και με παρακέντηση με ειδική βελόνα. Σ' όλες τις περιπτώσεις λαμβάνεται ένα τμήμα ιστού (μικρό ή μεγάλο), στο οποίο γίνεται η ιστολογική εξέταση (βιοψία).
Ποιος ιατρός εκτελεί την ιστολογική εξέταση;
Ο ιατρός που εκτελεί την ιστολογική εξέταση ονομάζεται Παθολογοανατόμος.
Ο ρόλος του παθολογοανατόμου στη διάγνωση κυρίως, αλλά και στην πρόγνωση ενός καρκίνου στο μαστό είναι πολύ σημαντική.
Ποιος είναι ο ρόλος του Παθολογοανατόμου:
Ο ρόλος του Παθολογοανατόμου συνίσταται:
- Προεγχειρητικά με τη διενέργεια βιοψίας σε υλικό ανοιχτής μικρής διαγνωστικής επέμβασης ή μετά από παρακέντηση με ειδική βελόνα.
- Διεγχειρητικά (κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης) με τη διενέργεια ταχείας βιοψίας.
- Παθολογοανατόμος στην περίπτωση της ταχείας βιοψίας είναι υποχρεωμένος μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, να επεξεργαστεί το υλικό που του στέλνει ο Μαστολόγος από το χειρουργείο, ενώ η ασθενής βρίσκεται κάτω από την επίδραση γενικής αναισθησίας (δηλ. είναι ναρκωμένη) και πρέπει να αποφασίσει αν πρόκειται για καλοήθεια ή κακοήθεια και σε περίπτωση κακοήθειας να ελέγξει τα υγιή όρια. Με τον τρόπο αυτό, βοηθάει τον χειρουργό να επιλέξει τη σωστή κάθε φορά για τη συγκεκριμένη ασθενή χειρουργική επέμβαση.
- Μετεγχειρητικά με την επεξεργασία τμήματος μαστού, ή ολόκληρου του μαστού (παρασκεύασμα μαστεκτομίας) με ή χωρίς λεμφαδένες από τη μασχάλη.
Επίσης, ο Παθολογοανατόμος συμβάλλει στην εξέταση βιοψίας που λαμβάνεται από ύποπτη για μετάσταση εστία.
Πώς τίθεται η διάγνωση;
Το χειρουργικό παρασκεύασμα ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία, τοποθετείται επάνω σε γυάλινα πλακάκια τα οποία βάφονται και στη συνέχεια εξετάζονται από τον/την Παθολογοανατόμο στο μικροσκόπιο. Ακολούθως συντάσσεται η έκθεση της ιστολογικής εξέτασης (δηλ. καταγράφονται όλα τα στοιχεία που ο /η Παθολογοανατόμος διαπιστώνουν από την εξέταση). Στην έκθεση ακόμη καταγράφεται η τελική διάγνωση και τα στοιχεία που σχετίζονται με την πρόγνωση και τη βιολογική συμπεριφορά της αλλοίωσης.
Τι μπορεί να είναι η τελική διάγνωση μιας ιστολογικής εξέτασης;
Η τελική διάγνωση μιας ιστολογικής εξέτασης μπορεί να είναι:
- Καλοήθης αλλοίωση
- Προκαρκινωματώδης ή οριακής κακοήθειας αλλοίωση που κατατάσσει την ασθενή σε ομάδα υψηλής επικινδυνότητας για μελλοντική ανάπτυξη καρκινώματος μαστού.
- Κακοήθεια
Η σωστή διάγνωση στηρίζεται στη σωστή συνεργασία και την εμπειρία τόσο του ιατρού που εκτελεί τη χειρουργική επέμβαση (Μαστολόγου) όσο και του Παθολογοανατόμου που διενεργεί την ιστολογική εξέταση (βιοψία).
Τα ιστολογικά χαρακτηριστικά μιας οριακής αλλοίωσης που έχουν προγνωστική σημασία για την ασθενή, είναι στοιχεία που θα αναζητήσει ο Παθολογοανατόμος στη μικροσκοπική εξέταση, για να ενημερώσει τόσο τον θεράποντα ιατρό όσο και την ίδια τη γυναίκα.
Τα άτομα που πιθανόν ανήκουν σε ομάδα υψηλής επικινδυνότητας για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα που θα χρειασθεί στενότερη παρακολούθηση.
Όταν πρόκειται για κακοήθεια, ο Παθολογοανατόμος πρέπει να εκτιμήσει το ακριβές μέγεθος του όγκου, να μελετήσει τα ιδιαίτερα ιστολογικά του χαρακτηριστικά και να διερευνήσει την παρουσία ή μη μεταστάσεων στους λεμφαδένες (εφ’ όσον έχουν συναφαιρεθεί).
Παράλληλα, σήμερα ο Παθολογοανατόμος έχει τη δυνατότητα με σύγχρονα μέσα, να προσδιορίσει στον ιστό δείκτες όπως ογκογονίδια, ορμονικούς υποδοχείς, δείκτες κυτταρικού πολλαπλασιασμού κ.ά. που σχετίζονται με τη βιολογική δραστηριότητα του όγκου και βοηθούν τον θεράποντα ιατρό να προσαρμόσει στην κάθε περίπτωση τη συμπληρωματική θεραπευτική
Ενημερωθείτε για την Βιοψία Μαστού εδώ.