Ποιος είναι ο ρόλος των φαρμάκων στον καρκίνο του μαστού | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Ποιος είναι ο ρόλος των φαρμάκων στον καρκίνο του μαστού

Η φαρμακευτική αγωγή τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Με την πρόοδο της έρευνας κάθε χρόνο καινούργια φάρμακα ανακαλύπτονται και προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να χορηγηθούν είτε μετεγχειρητικά, ως συμπλήρωμα της εγχείρισης, είτε προ-εγχειρητικά για να βοηθήσουν να μειωθεί το μέγεθος του όγκου είτε σε περιπτώσεις που υπάρχουν μεταστάσεις.

Eπικοινωνήστε με τον Υπεύθυνο του Κέντρου Μαστού ΕΜΒΙΟ, Δρ. Θάνο Παράσχο για οποιοδήποτε θέμα Μαστού !

Γιατί χορηγούνται φάρμακα μετά από μία εγχείρηση;

Είναι δυνατόν νεοπλασματικά κύτταρα να διαφύγουν από την περιοχή του όγκου και διαμέσου της κυκλοφορίας του αίματος ή της λέμφου να εγκατασταθούν σε άλλα σημεία του σώματος της γυναίκας, χωρίς να μπορούμε να τα εντοπίσουμε στο αρχικό τους στάδιο. Για τον λόγο αυτό μετά τη χειρουργική επέμβαση και την αφαίρεση του όγκου στο μαστό, συνιστάται στις περισσότερες ασθενείς μετεγχειρητική προφυλακτική φαρμακευτική θεραπεία. Η θεραπεία αυτή αποφασίζεται ύστερα από την εκτίμηση ορισμένων παραγόντων που προκύπτουν κυρίως από την ιστολογική εξέταση του όγκου, αλλά και από άλλες εξετάσεις, όπως ορμονικοί υποδοχείς, ή ύπαρξη ή όχι του γονιδίου HER-2 κ.α. Μεταξύ των παραγόντων που θα ληφθούν υπόψη είναι η ηλικία της γυναίκας, και εάν έχει ή όχι ακόμη περίοδο.Η συμπληρωματική μετεγχειρητική θεραπεία του καρκίνου του μαστού με φάρμακα, έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση τα τελευταία 20 περίπου χρόνια.

Πώς χορηγούνται αυτά τα φάρμακα, και ποια είναι:

Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται είτε από το στόμα ως χάπια είτε από τη φλέβα ως ενέσεις. Η μετεγχειρητική φαρμακευτική αγωγή αποτελείται είτε από κυτταροστατικά φάρμακα είτε από ορμονικά σκευάσματα είτε γίνεται συνδυασμός των δυο. Πρόσφατα έχει προστεθεί και το Trastuzumab (Herceptin) ένα μονοκλωνικό αντίσωμα εναντίον του αυξητικού παράγοντα HER2/Neu.

Ποια από αυτές τις θεραπείες είναι η πιο αποτελεσματική;

Η αποτελεσματικότητα της κάθε θεραπείας εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες. Για κάθε ασθενή ο ιατρός με βάση ορισμένα κριτήρια (ιστολογική εξέταση, ηλικία, περίοδος αλλά και σε σχέση με άλλα υπάρχοντα προβλήματα υγείας), θα επιλέξει αυτήν που θεωρεί ως την πιο κατάλληλη για τη συγκεκριμένη ασθενή αφού προηγουμένως συζητήσει το θέμα μαζί της.

Τί διάρκεια έχει η προφυλακτική θεραπεία;

Η διάρκεια της μετεγχειρητικής προφυλακτικής χημειοθεραπείας είναι συνήθως 6 μήνες, ενώ η διάρκεια της μετεγχειρητικής προφυλακτικής ορμονοθεραπείας είναι 5-7 χρόνια. Η θεραπεία με Herceptin διαρκεί 1 -2 χρόνια.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία και ποιες είναι αυτές;

Η χημειοθεραπεία μπορεί να εμφανίσει παρενέργειες οι οποίες εξαρτώνται από το είδος των φαρμάκων, τη δοσολογία αλλά και από την αντίδραση της κάθε ασθενούς. Τα κυτταροστατικά φάρμακα επηρεάζουντα κύτταρα του μυελού των οστών και τα κύτταρα που καλύπτουν το γαστρεντερικό σωλήνα. Έτσι κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας μπορεί να παρουσιασθούν παρενέργειες που έχουν σχέση με το αίμα, όπως μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων που έχει ως συνέπεια τη μειωμένη αντίσταση του οργανισμού και ευαισθησία στις λοιμώξεις, προβλήματα από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως ανορεξία, ναυτία, εμετοί, διάρροια, στοματίτιδα. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να περιορίσουμε ή να αποφύγουμε σε μεγάλο βαθμό τις παρενέργειες αυτές με φάρμακα, ή και να τις αντιμετωπίσουμε.

Τα μαλλιά πέφτουν με τη χημειοθεραπεία;

Το αν θα πέσουν ή όχι τα μαλλιά εξαρτάται κυρίως από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται. Τα μαλλιά μετά το τέλος της χημειοθεραπείας έτσι και αλλιώς ξαναβγαίνουν. Στις περιπτώσεις όμως που πέφτουν εκτός από τη σωστή ενημέρωση, χρειάζεται προσωρινά μια περούκα για να περιορισθούν οι συναισθηματικές επιπτώσεις της παροδικής αλλαγής στην εμφάνιση της γυναίκας.

Υπάρχουν άλλες παρενέργειες;

Η Χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να προκαλέσει και άλλες παρενέργειες, είτε κατά τη διάρκεια της θεραπείας είτε αργότερα. Ο ιατρός θα ενημερώσει σχετικά την ασθενή ανάλογα με το είδος των φαρμάκων που της χορηγεί.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της ορμονοθεραπείας;

Η ορμονοθεραπεία έχει γενικά λιγότερες παρενέργειες. Μπορεί όμως, ανάλογα με το φάρμακο και την ηλικία της γυναίκας, να προκαλέσει αξιόλογα ενοχλήματα όπως συμπτώματα εμμηνόπαυσης, διαταραχές της περιόδου, εξάψεις, ξηρότητα του κόλπου κ.λ.π.

Τα αντιοιστρογόνα που συχνά χορηγούνται μετά από μια επέμβαση, μπορεί να παρουσιάσουν μετά από μακροχρόνια χρήση αξιόλογες παρενέργειες από τα μάτια και από το ενδομήτριο και για το λόγο αυτό απαιτείται συστηματική ιατρική παρακολούθηση. Οι αναστολείς της αρωματάσης προκαλούν κυρίως οστεοπόρωση και υπερχοληστεριναιμία. Σχεδόν όλες οι παρενέργειες αυτές, σήμερα μπορούν να αποφευχθούν ή να αντιμετωπισθούν με επιτυχία.

Εκτός από την προφυλακτική χημειοθεραπεία υπάρχει άλλη χημειοθεραπεία;

ΝΑΙ. Η χημειοθεραπεία που χορηγείται θεραπευτικά για την αντιμετώπιση των μεταστάσεων. Συνήθως πρόκειται για τους ίδιους φαρμακευτικούς παράγοντες.

Ενημερωθείτε για το Τεστ Παπ Μαστού!

Επωφεληθείτε τώρα από την ειδική τιμή 60 ευρώ, κλείνοντας εδώ το ραντεβού σας για μια ανώδυνη ψηφιακή μαστογραφία!

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN