Εφαρμογές - Νέα
Δείτε την κάλυψη του ΙΑΣΩ από το ταμείο σας!
Διάχυτη είναι η αισιοδοξία στην επιστημονική κοινότητα για την επέκταση της χρήσης των βλαστικών κυττάρων στο μέλλο.
Η ανάπτυξη μεθόδων γονιδιακής θεραπείας και μεθόδων πολλαπλασιασμού διαφοροποίησης των βλαστικών κυττάρων έχει ανοίξει το δρόμο για πολλές θεραπευτικές εφαρμογές, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Έτσι, φαίνεται ότι τα κύτταρα αυτά θα μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου του Parkinson, της παραπληγίας και τετραπληγίας από διατομή του νωτιαίου μυελού, της νόσου του Alzheimer, την αναγέννηση του μυοκαρδίου μετά από έμφραγμα, κληρονομικά νοσήμτα όπως την κυστική ίνωση, τον διαβήτη, τις αρθρίτιδες, αναγέννηση του δέρματος, αναγέννηση του ήπατος και γενική αναγέννηση κάθε ιστού και οργάνου.
Για να δείτε σχετικά άρθρα σε μορφή pdf πατήστε εδώ
Τι αναμένεται στο μέλλον από τη χρήση των βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου;
Μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο έχουν πραγματοποιθεί 7.000 επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις των βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου για τη θεραπεία των λευχαιμιών. Καθώς τα βλαστικά κύτταρα αποτελούν τα πρωταρχικά υλικά για την κατασκευή ιστών και οργάνων, στο μέλλον αναμένονται ευρείες χρήσεις. Ήδη χρησιμοποιούνται στις μεταμοσχεύσεις του μυελού των οστών για θεραπεία της λευχαιμίας με άριστα αποτελέσματα, στην αναγέννηση του μυοκαρδίου μετά από έμφραγμα, στην αναγέννηση του νευρικού ιστού του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού μετά από τραυματισμό, και βελτιώνουν την κλινική εικόνα της νόσου του Alzheimer, του Parkinson και του διαβήτη.
Τα βλαστικά κύτταρα του ομφαλίου λώρου είναι διαφορετικά από άλλους τύπους βλαστικών κυττάρων.
Υπάρχουν τρεις πηγές βλαστικών κυττάρων: βλαστικά κύτταρα που συλλέγονται από τον ομφάλιο λώρο, βλαστικά κύτταρα που διαχωρίζονται από βλαστοκύστη ηλικίας 5 ημερών και βλαστικά κύτταρα που συλλέγονται από το περιφερικό αίμα των ενηλίκων και τον μυελό των οστών. Τα βλαστικά κύτταρα του ομφαλίου λώρου σαφώς είναι διαφορετικά. Είναι τα περισσότερα σε αριθμό βλαστικά κύτταρα που μπορούν να συλλεγούν από διαφορετικές πηγές. Ο πληθυσμός των βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου περιέχεται μέσα στον πληθυσμό των εμπύρηνων κυττάρων.
Ο λευκοκυτταρικός πληθυσμός του αίματος του ομφαλίου λώρου περιέχει δύο τύπους κυττάρων: Τον αιμοποιητικό πληθυσμό του κλάσματος των CD45dim/CD34+ κυττάρων και τον πληθυσμό των πολυδύναμων CD45-/DC34 κυττάρων. Οι δύο αυτοί πληθυσμοί παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές ως τη μορφολογία και την εξέλιξή τους. Ο αιμοποιητικός πληθυσμός αποτελείται από ωριμότερα κύτταρα τα οποία αποτελούν τον πληθυσμό ο οποίος θα μετατραπεί σε αιμοποιητικά κύτταρα μετά από μεταμόσχευση.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η χρήση των βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου σε σχέση με τα βλαστικά κύτταρα από το μυελό των οστών;
- Η λήψη των βλαστικών κυττάρων μετά το τέλος του τοκετού είναι ανώδυνη, ενώ η λήψη βλαστικών κυττάρων του μυελού των οστών από το δότη είναι επώδυνη και χρονικά παρατεταμένη.
- Τα βλαστικά κύτταρα του ομφαλίου λώρου έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιηθούν από την οικογένεια, διότι είναι πιο άωρα και έχουν καλύτερη ιστοσυμβατότητα. Αντίθετα, με δεδομένο ότι τα κύτταρα του μυελού των οστών είναι γηραιότερα, απαιτείται μεγαλύτερη συμβατότητα μεταξύ δότη και λήπτη.
- Η επιβίωση των ασθενών από τη μεταμόσχευση των βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου είναι διπλάσια από αυτή των βλαστικών κυττάρων του μυελού των οστών.
- Η διάθεση των βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου είναι άμεση και δεν χρειάζεται να δαπανηθεί πολύτιμος χρόνος για αναζήτηση συμβατού δότη.
- Η χρήση των βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου από το ίδιο το παιδί είναι λιγότερο δαπανηρή, σε σχέση με την αναζήτηση συμβατού δότη.
- Η επίπτωση του συνδρόμου του μοσχεύματος εναντίον του ξενιστή είναι πολύ μικρή όταν χρησιμοποιούνται βλαστικά κύτταρα του ομφαλίου λώρου. Αντίθετα είναι αυξημένη όταν χρησιμοποιούνται βλαστικά κύτταρα του ενήλικα. Το σύνδρομο αυτό μερικές φορές καθίσταται μοιραίο για τον λήπτη.
Είναι δυνατός ο πολλαπλασιασμός των βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται πάντα, και να διατηρείται στην κρυοσυντήρηση ένας σταθερός ή αυξανόμενος αριθμός;
Διεθνώς σήμερα στα ερευνητικά εργαστήρια εφαρμόζονται μέθοδοι καλλιέργειας και πολλαπλασιασμού των βλαστικών κυττάρων, με σκοπό σύντομα να τύχουν ευρείας εφαρμογής στην καθ' ημέρα ιατρική πράξη. Το αίμα του ομφαλίου λώρου περιέχει δύο πληθυσμούς βλαστικών κυττάρων. Βλαστικά αιμοποιητικά κύτταρα και πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα από τα οποία μπορούν να προκύψουν όχι μόνο αιμοποιητικά κύτταρα αλλά και ιστοί (νεύρα, μυοκάρδιο, ήπαρ κλπ). Τα βλαστικά αιμοποιητικά αποτελούν τον ώριμο πληθυσμό και έχουν το περιθώριο τριών κυτταρικών διαιρέσεων πριν οδηγηθούν στην απόπτωση. Ο υπόλοιπος πληθυσμός εμφανίζεται περισσότερο άωρος και τα βλαστικά κύτταρα μπορεί να διαιρούνται έως 40 φορές χωρίς να εμφανίζουν κυτταρικές ατυπίες ή σημεία κυτταρικής διαφοροποίησης. Για τον λόγο αυτό ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός σήμερα δεν χρησιμοποιείται για την αύξηση του αριθμού των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία για τον άωρο κυτταρικό πληθυσμό των βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου.
Ποια είναι η διάρκεια ζωής των βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου χωρίς απώλεια της βιολογικής τους δραστηριότητας σε συνθήκες υγρού αζώτου;
Η κρυοσυντήρηση σήμερα θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματική για τη διατήρηση της ακεραιότητας των βλαστικών κυττάρων. Τα κύτταρα διατηρούνται σε πλήρη λειτουργική δραστηριότητα για θεωρητικά απεριόριστο χρονικό διάστημα, εφ όσον εξασφαλίζεται η παραμονή τους σε σταθερή θερμοκρασία -196ο υγρού αζώτου. Η απόψυξη των βλαστικών κυττάρων, με σκοπό τον έλεγχοτης βιωσιμότητας, έδειξε απώλεια μικρού αριθμού βλαστικών κυττάρων και υψηλού βαθμού βιωσιμότητα.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο στα τηλέφωνα +(30) 210 6774104 και +(30) 697 3000432 ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας μας.