Πυελικός Πόνος
Εισαγωγή
Ως χρόνιος πυελικός πόνος (ΧΠΠ) ορίζεται συνήθως ο συνεχής, κυκλικός ή διακεκομμένος πόνος διάρκειας 6 μηνών ή περισσότερο. Υπάρχουν διάφορα αίτια που προκαλούν πυελικό πόνο, τόσο γυναικολογικά όσο και μη γυναικολογικά. Στα γυναικολογικά αίτια περιλαμβάνονται: η ενδομητρίωση (μπορεί να υφίσταται έως και στο 80% των ασθενών με χρόνιο πυελικό πόνο), τα ινομυώματα, οι κύστες ωοθηκών, το σύνδρομο ωοθηκικών καταλοίπων, οι συμφύσεις, η αδενομύωση, η τραχηλική στένωση, το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, η χρόνια ενδομητρίωση και διάφορες γυναικολογικές κακοήθειες. Άλλα αίτια είναι η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση.
Στα γαστρεντερικά αίτια περιλαμβάνονται η εκκολπωματίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η χρόνια δυσκοιλιότητα και ο καρκίνος στο κόλον. Αίτια αποτελούν επίσης τα προβλήματα με το κοιλιακό τοίχωμα, όπως οι κήλες, οι θλάσεις μυών, οι τραυματισμοί στην πλάτη και η ινομυαλγία. Πιθανά αίτια είναι επίσης οι διαταραχές της ουροδόχου κύστης, όπως η ενδιάμεση κυστίτιδα, οι χρόνιες ή περιοδικές λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης.
Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις έφηβες, όταν παρουσιάζουν χρόνιο πυελικό πόνο. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η ενδομητρίωση είναι συχνά η αιτία που κρύβεται πίσω από τον χρόνιο πυελικό πόνο. Η διάγνωση της ενδομητρίωσης συχνά καθυστερεί στις έφηβες, επειδή η οικογένειά τους συχνά ερμηνεύει ως φυσιολογικά τα τυπικά συμπτώματα της ενδομητρίωσης, όπως ο πυελικός πόνος, η επώδυνη έμμηνος ρύση και η επώδυνη επαφή. Σε μερικές περιπτώσεις, οι έφηβες εκφράζουν τα παράπονα αυτά για πολλά χρόνια, αλλά αναζητούν φροντίδα μόνο όταν πάσχουν από υπογονιμότητα ή από τις συνέπειες της εξέλιξης της ασθένειας, όπως η απόφραξη του εντέρου. Οι έφηβες που υποφέρουν από ισχυρές κράμπες κατά την έμμηνό ρύση τους που τις αναγκάζει να χάνουν το σχολείο ή τις περιορίζει στις καθημερινές τους δραστηριότητες, πρέπει να υποβληθούν σε λεπτομερή έλεγχο για να αποκλειστεί η ενδομητρίωση. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μέσω των ελάχιστα επεμβατικών διαδικασιών (λαπαροσκόπηση) μπορεί να βοηθήσει αυτές τις κοπέλες να ζήσουν μια ζωή χωρίς πόνο και να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους.
Θεραπεία
Η θεραπεία βασίζεται στα αίτια του πυελικού πόνου. Πρώτα πραγματοποιείται ένας πλήρης διαγνωστικός έλεγχος που περιλαμβάνει το ιστορικό της ασθενούς, τη σωματική εξέταση, τις κατάλληλες αιματολογικές εξετάσεις και απεικονιστικές εξετάσεις (ιδιαίτερα πυελικό υπέρηχο). Στις θεραπείες περιλαμβάνονται η παρακολούθηση, η φαρμακευτική αγωγή ή ορμονική θεραπεία, ή η χειρουργική επέμβαση.