Αυτοάνοσες διαταραχές & Γονιμότητα
Έχω μια αυτοάνοση διαταραχή που, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, μου έχει προκαλέσει προβλήματα στο θυρεοειδή, στο συκώτι, στην καρδιά, στα αιμοπετάλια του αίματός μου, κ.λπ. Έχω αρχίσει πρόσφατα να ανησυχώ για το πώς αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη δυνατότητά μου να μείνω έγκυος και να κυοφορήσω μέχρι τέλους ένα παιδί. Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με αυτό;
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Οι αυτοάνοσες ασθένειες προκύπτουν από τη μη φυσιολογική παραγωγή αντισωμάτων που επιτίθενται στα φυσιολογικά όργανα και στους φυσιολογικούς ιστούς, όπως ο θυρεοειδής, ο παραθυρεοειδής, το πάγκρεας, οι ωοθήκες, οι αρθρώσεις, τα αιμοπετάλια και ο πλακούντας. Μπορούν επίσης να επιτεθούν στα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσουν τη φλεγμονή των φλεβών και των αρτηριών, η οποία μπορεί να οδηγήσει μη φυσιολογική δημιουργία θρόμβων στο αίμα (θρόμβωση). Ο λύκος, η ιδιοπαθής θρομβοκυτοπενία και η ασθένεια του Graves (μια μορφή διαταραχής του θυρεοειδούς) είναι μερικές μόνο από τις πιο συνηθισμένες αυτοάνοσες ασθένειες. Αν έχει υποστεί βλάβη ένα όργανο που παράγει ορμόνη, μπορεί να είναι απαραίτητη μία θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Αυτό συμβαίνει με το διαβήτη (που αντιμετωπίζεται με συμπληρώματα ινσουλίνης) ή με τον υποθυρεοειδισμό (που αντιμετωπίζεται με την ορμόνη του θυροειδούς).
Το σύνδρομο αντιφωσφολιπιδίων εντοπίζεται συχνά σε γυναίκες με μη φυσιολογικά αντισώματα σε τμήματα των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, όπως η καρδιολιπίνη, η σερίνη και η αιθανολαμίνη, οι οποίες βιώνουν ένα επεισόδιο μη φυσιολογικής θρόμβωσης. Σε αυτό μπορεί να περιλαμβάνεται η θρομβοφλεβίτιδα (θρομβωμένη φλέβα) σε ακραίο στάδιο, το πλακουντιακό έμφραγμα στα μέσα του τριμήνου (απώλεια κυκλοφορίας στον πλακούντα και θάνατος του εμβρύου), ή η πνευμονική εμβολή (ένας θρόμβος αίματος σε ένα από τα αγγεία των πνευμόνων).
Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΕΣ
Ο ρόλος που παίζουν αυτά τα αντισώματα στις πρόωρες καθ’ έξιν αποβολές ή στην υπογονιμότητα είναι ασαφής και τα στοιχεία είναι συχνά αλληλοσυγκρουόμενα. Ωστόσο, πολλοί γιατροί θα ελέγξουν το ανοσοποιητικό σύστημα για αντισώματα αντιφωσφολιπιδίων που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο. Μπορούν επίσης να κάνουν μία εξέταση για αντιπηκτικό του λύκου (αν αυτό υπάρχει, διατρέχετε πραγματικά αυξημένο κίνδυνο μη φυσιολογικής θρόμβωσης). Αν υφίσταται οποιοσδήποτε από αυτούς τους παράγοντες, οι γιατροί μπορεί να επιλέξουν να σας δώσουν θεραπευτική αγωγή με ένα συνδυασμό χαμηλής δόσης παιδικής ασπιρίνης και ενέσεις ηπαρίνης δύο φορές τη μέρα, για να αποτρέψουν τη μη φυσιολογική θρόμβωση. Αυτή η θεραπεία δεν είναι ακίνδυνη, και θα πρέπει να κάνετε μια λεπτομερή συζήτηση με το γιατρό σας σχετικά με την κατάστασή σας, τα πιθανά οφέλη και τους σχετικούς κινδύνους.
Συχνά γίνεται μία εξέταση ανίχνευσης αντιπυρηνικών αντισωμάτων (ANA) για να αποκλειστεί ο λύκος, αλλά τα στοιχεία υποστηρίζουν ότι η χρήση αυτής της εξέτασης ή πολλών υποεξετάσεών της (ssDNA, dsDNA, ιστόνες) δεν έχουν αξία στη διάγνωση ή στη θεραπεία της υπογονιμότητας. Η παρουσία αντισωμάτων του θυρεοειδούς δεν οδηγεί άμεσα σε υπογονιμότητα ή αποβολή. Ωστόσο, αν αυτά τα αντισώματα έχουν βλάψει το θυρεοειδή και υπάρχει χαμηλό επίπεδο ορμονών του θυρεοειδούς, η γονιμότητά σας μπορεί να μειωθεί. Επιπλέον, οι γυναίκες με ροπή στην παραγωγή ενός μη φυσιολογικού αντισώματος, μπορούν στην πραγματικότητα να δημιουργήσουν άλλα.
Ενώ η παρουσία μη φυσιολογικών αντισωμάτων μπορεί να μην έχει άμεσες επιπτώσεις στις πιθανότητες εγκυμοσύνης σας ή μπορεί να μην οδηγήσει σε αποβολή, είναι καλύτερο να σιγουρευτείτε ότι «όλα τα συστήματα λειτουργούν σωστά» και ότι έχετε την καλύτερη δυνατή υγεία πριν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος.