Εκλαμψία
Σε μία κύηση επιπλεγμένη με προεκλαμψία η εμφάνιση σπασμών υποδηλώνει την εμφάνιση της εκλαμψίας. Παρατηρείται σε συχνότητα περίπου 0,2%-0,5% των κυήσεων, συνηθέστερα σε πρωτοτόκες γυναίκες, αλλά και σε πολύτοκες χωρίς προηγούμενο ιστορικό υπερτασικής νόσου.
Συνήθως εμφανίζεται μετά από αποτυχία αναγνώρισης των πρωίμων συμπτωμάτων της προεκλαμψίας και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου.
Η εκλαμψία εκδηλώνεται με αιφνίδια εμφάνιση τονικών και κλονικών σπασμών και με απώλεια της συνείδησης. Η εμφάνιση των σπασμών γίνεται σε τρεις φάσεις:
- Η πρώτη φάση χαρακτηρίζεται από συσπάσεις των μυών του προσώπου, τρόμο των βλεφάρων και μυδρίαση.
- Η δεύτερη φάση, που ακολουθεί, χαρακτηρίζεται από γενικευμένη τονική σύσπαση των μυών και κυάνωση.
- Στην συνέχεια, ακολουθεί η τρίτη φάση, των κλονικών σπασμών, που χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη εισπνοή και ελαφρά εκπνοή. Τέλος, την λύση των σπασμών ακολουθεί η βραδεία επαναφορά της συνείδησης ή η παραμονή της εγκύου σε κώμα.
Αντιμετώπιση της εκλαμψίας
Η θεραπεία της εκλαμψίας περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των σπασμών, τον έλεγχο της αρτηριακής υπέρτασης και την διεκπεραίωση του τοκετού. Επιβάλλεται η εισαγωγή της εγκύου σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης, ενώ είναι σημαντικό να εξασφαλισθεί η διατήρηση ελευθέρων αεροφόρων οδών και η πρόληψη νέων επεισοδίων σπασμών.
Ο έλεγχος των σπασμών μπορεί να γίνει με διάφορα φάρμακα και κυρίως με την χορήγηση διαζεπάμης, χλωρομεθειαζόλης ή θειϊκού μαγνησίου. Ειδικότερα, το θειικό μαγνήσιο, εκτός από την καταστολή των σπασμών, εμφανίζει και αντιϋπερτασική δράση, ενώ ταυτόχρονα ελαττώνει και την συσσώρευση των αιμοπεταλίων.
Για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης χορηγείται ενδοφλεβίως υδραλαζίνη σε δόσεις οι οποίες ρυθμίζονται ανάλογα με τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, η ενδοφλέβια χορήγηση λαβεταλόλης είναι άμεσα αποτελεσματική στον έλεγχο της σοβαρής υπέρτασης.
Η διεκπεραίωση του τοκετού είναι αναγκαία, τόσο στην περίπτωση της εκλαμψίας, όσο και σε περιπτώσεις εγκύων με σοβαρή υπέρταση. Η διενέργεια του τοκετού μπορεί να γίνει είτε με πρόκληση τοκετού είτε με καισαρική τομή, αμέσως μόλις καταστεί δυνατή η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Η εφαρμογή επισκληρίδιας αναισθησίας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ανακουφίζει από τις ωδίνες του τοκετού και παράλληλα προκαλεί ελάττωση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, ελαττώνει την πιθανότητα εμφάνισης εκ νέου σπασμών, λόγω της αναλγησίας που προκαλείται.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο στα τηλέφωνα +(30) 210 6774104 και +(30) 697 3000432 ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας μας.