Και οι δύο σάλπιγγες είναι αποφραγμένες
Τον προηγούμενο μήνα πήγα να κάνω μια υστεροσαλπιγγογραφία και ανακάλυψα ότι και οι δύο σάλπιγγές μου είναι αποφραγμένες. Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος μου προτείνει να κάνω εξωσωματική γονιμοποίηση. Είπε ότι δεν θα με συμβούλευε να κάνω χειρουργική επέμβαση στις σάλπιγγές μου λόγω του υψηλού ποσοστού έκτοπης κύησης. Ο σύζυγός μου κι εγώ δεν θέλουμε να κάνουμε εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι σάλπιγγες δεν μπορούν να ανοίξουν και πάλι; Είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση η μόνη πιθανότητα που έχω για να μείνω έγκυος;
Η υστεροσαλπιγγογραφία είναι μια εξέταση που βλέπει αν οι σάλπιγγες είναι ανοικτές. Μπορούν να αποφραχθούν στη μήτρα, στο μέσο ή στα λεπτά σαν λουλούδια, κροσσωτά άκρα.
Σε μερικές περιπτώσεις, η ίδια η υστεροσαλπιγγογραφία μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα με την απόφραξη των σαλπίγγων που μπορεί να φραχθούν από νεκρούς ιστούς ή βλέννη. Επίσης, όποτε οι ασθενείς προτείνουν «να ανοίξουμε τις σάλπιγγες» φανταζόμαστε τους γιατρούς να στέκονται σε ένα σημείο βάζοντας TNT και ελπίζοντας ότι μία έκρηξη θα διορθώσει το πρόβλημα. Οι σάλπιγγες δεν μπορούν πραγματικά να «ανοιχτούν.» Έχουν λεπτή δομή που πρέπει να λειτουργεί φυσιολογικά από κάθε άποψη. Πρόκειται περισσότερο για έναν αγωγό που επιτρέπει στο σπέρμα και στο ωάριο να συναντηθούν. Παρέχουν τις χημικές και τις θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες για να θρέψουν το γονιμοποιημένο ωάριο κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της ζωής του. Αν η απόφραξη εμφανίζεται στο σημείο όπου η σάλπιγγα ενώνεται με τη μήτρα, μια διαδικασία που ονομάζεται αποκατάσταση του αυλού των σαλπίγγων μπορεί συχνά να καθαρίσει εκείνη την απόφραξη.
Ωστόσο, όταν είναι η απόφραξη βρίσκεται στο άκρο των σαλπίγγων, η χειρουργική επέμβαση μπορεί συχνά να δημιουργήσει ένα νέο άνοιγμα, αλλά αυτό δεν συμβάλλει σημαντικά στην αποκατάσταση της φυσιολογικής τους λειτουργίας. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε αρκετά συχνά έκτοπη κύηση ή μια επανάληψη της σαλπιγγικής απόφραξης.
Τα ποσοστά επιτυχίας μετά από τη χειρουργική επέμβαση στις σάλπιγγες για την αποκατάσταση μίας αποφραγμένης και διατεταμένης σάλπιγγας είναι συχνά μικρότερα από 10 τοις εκατό, με έναν κίνδυνο της τάξης του 15-25 τοις εκατό να έχουμε εξωμήτριο κύηση. Σε αυτήν την περίπτωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι φυσικά η ασφαλέστερη επιλογή (επειδή ο κίνδυνος έκτοπης κύησης είναι πολύ χαμηλότερος) και η πιο οικονομική (επειδή τα ποσοστά επιτυχίας εγκυμοσύνης είναι υψηλότερα).
Δυστυχώς, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες δεν καταλαβαίνουν ακόμη τα οφέλη της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ούτε αναγνωρίζουν ότι τα ποσοστά επιτυχίας έχουν βελτιωθεί, καθιστώντας την εξωσωματική γονιμοποίηση μία διαδικασία εξοικονόμησης χρημάτων σε σύγκριση με τις επαναλαμβανόμενες χειρουργικές προσπάθειες αποκατάστασης της γονιμότητας. Η κοντόφθαλμη οπτική της ασφαλιστικής βιομηχανίας έχει οδηγήσει πολλές γυναίκες να υποβληθούν σε επαναλαμβανόμενες χειρουργικές επεμβάσεις που προσφέρουν μικρή ελπίδα επιτυχίας. Εαν ο μόνος παράγοντας γονιμότητάς σας είναι οι αποφραγμένες σάλπιγγες, εφόσον δεν μπορούμε να απαντήσουμε στο τελευταίο σας ερώτημα σχετικά με το ποιες επιλογές έχετε χωρίς να έχουμε μια πιο λεπτομερή αξιολόγηση του ιατρικου και γυναικολογικου ιστοικου σας, η εξωσωματική γονιμοποίηση θα μπορούσε κάλλιστα να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή επιτυχία.
Έχετε άλλες πληροφορίες σχετικά με την υπογονιμότητά σας;
Στείλτε το ιστορικό σας (αποτελέσματα εξετάσεων) στον Ειδικό Γονιμότητας / Ενδοσκοπικό Χειρουργό Θάνο Παράσχο, για να πάρετε μία δωρεάν πρώτη εκτίμηση για τη δική σας περίπτωση.