Τεχνητή μήτρα, ένα υποθετικό σενάριο | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Τεχνητή μήτρα, ένα υποθετικό σενάριο

ectolife τεχνητη μητρα

Ενας Γερμανός βιοτεχνολόγος και youtuber, o Hashem Al-Ghaili, δημοσίευσε πρόσφατα ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζει την υποθετική δημιουργία της τεχνητής μήτρας από την εταιρεία Ectolife.

Σύμφωνα με το σενάριο, η εταιρεία EctoLife στη Γερμανία έχει κατασκευάσει 400 τεχνητές μήτρες και με αυτές μπορεί να δημιουργήσει 30.000 μωρά τον χρόνο, με εμπειρία που βασίζεται σε πάνω από 50 χρόνια πρωτοποριακής επιστημονικής έρευνας. Το βίντεο παρουσιάζει φουτουριστικές εικόνες με εκατοντάδες μωρά να αναπτύσσονται μέσα σε διαφανείς τεχνητές μήτρες και περιγράφει με λεπτομέρειες τον τρόπο λειτουργίας της τεχνητής μήτρας που υποστηρίζεται από 2 κεντρικούς βιοαντιδραστήρες.

Ο πρώτος βιοαντιδραστήρας περιέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο, τα οποία παρέχονται στο μωρό μέσω ενός τεχνητού ομφάλιου λώρου. Αυτός ο βιοαντιδραστήρας περιέχει επίσης ένα υγρό διάλυμα που χρησιμεύει ως το αμνιακό υγρό που περιβάλλει τα μωρά στην μήτρα της μητέρας. Είναι πλούσιο σε ζωτικές ορμόνες, αυξητικούς παράγοντες και αντισώματα που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του μωρού.

Χάρη σε ένα σύστημα που ελέγχεται από τεχνητή νοημοσύνη, κάθε μωρό λαμβάνει θρεπτικά συστατικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες του.

Ο δεύτερος βιοαντιδραστήρας έχει σχεδιαστεί για να εξαλείφει τυχόν απόβλητα που παράγονται από τα μωρά, τα οποία μεταφέρονται με τεχνητό ομφάλιο λώρο. Με τη βοήθεια ειδικών ενζύμων, ο δεύτερος βιοαντιδραστήρας μπορεί στη συνέχεια να ανακυκλώσει τα απόβλητα και να τα μετατρέψει ξανά σε χρήσιμα θρεπτικά συστατικά. Με αυτόν τον τρόπο, η τεχνητή μήτρα εξασφαλίζει μια σταθερή και βιώσιμη παροχή φρέσκων θρεπτικών συστατικών στο έμβρυο.

Οι τεχνητές μήτρες είναι εξοπλισμένες με οθόνη που εμφανίζει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την αναπτυξιακή πρόοδο του μωρού.

Watch EctoLife: The World’s First Artificial Womb Facility on YouTube.

Ευγονική

Το βίντεο αναφέρεται στην ύπαρξη διαφορετικών πακέτων υπηρεσιών που θα παρέχει η εταιρεία Ectolife. Συγκεκριμένα, το πακέτο Elite θα προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής των χαρακτηριστικών του μωρού μέσα από την επιλεκτική ρύθμιση 200 γονιδίων. Είναι το πιο αμφιλεγόμενο κομμάτι του σεναρίου αυτού και έρχεται σε αντίθεση με πολλούς νόμους και την επικρατούσα ηθική σήμερα. Είναι άγνωστο τι θα επιτραπεί στο μέλλον, αλλά η ιδέα ενός επι πληρωμή πακέτου ευγονικής, θα δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις.

Η τεχνητή μήτρα είναι μόνο επιστημονική φαντασία;

Ζητήσαμε από τον Δρ. Παράσχο να μας πει περισσότερα σχετικά με αυτό, καθώς μας επιβεβαίωσε ότι, άσχετα από το παραπάνω βίντεο, πράγματι γίνονται προσπάθειες από την επιστήμη για την ανάπτυξη τεχνητής μήτρας.

Η διαδικασία γέννησης θα γίνει πιο απλή

Η διαδικασία τοκετού με τη χρήση τεχνητής μήτρας αναμένεται να είναι πιο απλή, εξηγεί ο Δρ. Θ. Παράσχος, αφού λογικά με την αποβολή του αμνιακού υγρού την κατάλληλη στιγμή από την τεχνητή μήτρα, θα μπορεί εύκολα να αποσπάσουμε το μωρό από την τεχνητή μήτρα.

Ποιες γυναίκες θα ωφεληθούν

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 300.000 γυναίκες πεθαίνουν από επιπλοκές εγκυμοσύνης. Ο Δρ. Παράσχος εξηγεί ότι η τεχνητή μήτρα ίσως προσφέρει στο μέλλον μια λύση για γυναίκες που είχαν χειρουργική αφαίρεση της μήτρας τους λόγω καρκίνου ή άλλων επιπλοκών. Επίσης, θα μπορούσαν να ωφεληθούν όλες οι γυναίκες που είναι επικίνδυνο να κυοφορήσουν οι ίδιες λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας και χρειάζονται στην παρούσα φάση να καταφύγουν στη λύση της παρένθετης μητέρας.. Με την τεχνητή μήτρα επίσης αναμένεται να γίνει πρόληψη των πρόωρων τοκετών, ενώ η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει χώρες που υποφέρουν από σοβαρή υπογεννητικότητα.

Σε πόσα χρόνια θα είναι διαθέσιμη η τεχνητή μήτρα

Υπολογίζεται ότι χρειάζεται 10 περίπου χρόνια για να είναι η τεχνολογία διαθέσιμη, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και ηθικοί περιορισμοί που εμποδίζουν την εφαρμογή αυτής της μεθόδου για ανθρώπινη αναπαραγωγή και τεκνοποίηση. Όπως τονίζει ο Δρ. Παράσχος: «Όσον αφορά το χρονικό πλαίσιο, εξαρτάται όχι μόνο από τις εξελίξεις της επιστήμης αλλά κι από τις ηθικές κατευθυντήριες γραμμές. Αυτήν τη στιγμή, η έρευνα σε ανθρώπινα έμβρυα δεν επιτρέπεται πέραν των 14 ημερών. Μετά από 14 ημέρες, τα έμβρυα πρέπει να καταστραφούν λόγω ηθικών περιορισμών. Εάν χαλαρώσουν αυτοί οι ηθικοί περιορισμοί, πιστεύω ότι σε 10 έως 15 χρόνια η τεχνητή μήτρα θα γίνει ευρέως διαδεδομένη παντού. Προσθέστε ίσως σε αυτά άλλα πέντε χρόνια ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του κοινού, για να γίνει πιο αποδεκτή αυτή η τεχνολογία».

Διαβάστε όλα όσα θέλετε να μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN