Συχνές ερωτήσεις για τον κορωνοϊό
Γιατί το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι πιο δύσκολες περίοδοι για τη λοίμωξη από κορωνοϊό;
Διότι αυξάνεται ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους και ελαχιστοποιείται η κοινωνική αποστασιοποίηση. Το 80% της διασποράς του ιού γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με την εισπνοή σταγονιδίων, π.χ., με τον βήχα ή το φτάρνισμα.
Έχει βάση η εκτίμηση ότι ο κορωνοϊός έχει γίνει πιο επιθετικός;
Ναι, το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού μας έχει δείξει ότι ο ιός είναι πιο επιθετικός, δηλαδή μεταδίδεται ευκολότερα. Το ίδιο είχε παρατηρηθεί τον προηγούμενο αιώνα στην πανδημία ισπανικής γρίπης, το δεύτερο κύμα της οποίας επανήλθε πιο επιθετικό
Γιατί οι αρμόδιες αρχές υγείας και οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν με φόντο την πιο απαισιόδοξη εκδοχή για την εξέλιξη της νόσου;
Γιατί αυτό είναι το σωστό. Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, προσπαθώντας να αποφύγουμε την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας (νοσοκομεία).
Διαβλέπετε πίσω από τον ντόρο για δράσεις κρατών και οργανισμών κατά της νέας γρίπης και δάκτυλο φαρμακοβιομηχανιών για «χρυσές δουλειές»;
Όχι. Υπάρχει ανταγωνισμός των εταιρειών. Όμως ο αγώνας δρόμου για την παραγωγή εμβολίου εξυπηρετεί πραγματική ανάγκη.
Ποιο είναι το ποσοστό θνησιμότητας από κορωνοϊό;
Την 6η θέση στην Ευρώπη, σε ποσοστό πιστοποιημένων θανάτων, σε σχέση με τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα COVID-19, εμφανίζεται η χώρα μας (3289 θάνατοι και 119720 κρούσματα), με ποσοστό 2.74%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2020 (COVID-19 situation update for the EU/EEA and the UK, as of 10 December 2020).
Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις από κράτος σε κράτος. Για παράδειγμα, η Αγγλία εμφανίζει ποσοστό θνησιμότητας 3,5%, την ώρα που η Νορβηγία βρίσκεται στο 0,92% και η Ισλανδία στο 0,5%.
Ποια άτομα είναι πιο ευάλωτα στη νέα λοίμωξη Covid 19;
Υπάρχουν ομάδες υψηλού κινδύνου όσον αφορά αυτούς που θα έχουν κακή έκβαση αφού αρρωστήσουν: άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και προβλήματα από το αναπνευστικό. Επίσης άτομα εξαιρετικά παχύσαρκα κινδυνεύουν περισσότερο.
Υπάρχουν όμως και οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του ιού. Γι’ αυτό αναφέρεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
Ο σύντομος χρόνος δοκιμών για τα εμβόλια μπορεί να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια;
Τα εμβόλια έχουν πάντα κάποιον κίνδυνο. Συνήθως είναι ελάχιστος και η σοβαρότητα των παρενεργειών περιορισμένη. Στη γρίπη του 1976 στην Αμερική χρησιμοποιήθηκε ένα εμβόλιο που δημιούργησε μια σοβαρή νευρολογική παρενέργεια (σύνδρομο Guillain-Barre) σε 1-2 στους 100.000 εμβολιασθέντες. Αυτό καθιστά τους υπευθύνους ιδιαίτερα προσεκτικούς. Βέβαια πέρασαν 30 χρόνια και η επιστήμη προόδευσε.
Το εμβόλιο για τη νέα γρίπη είναι ασφαλές με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία από τις εκτεταμένες δοκιμές που έχουν γίνει, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα αν είναι τελείως ασφαλές. Για να δει κανείς αν είναι ασφαλές ένα εμβόλιο θα πρέπει να μελετηθούν 100.000 άνθρωποι. Η αποτελεσματικότητα ελέγχεται με 1.000 άτομα αλλά η ασφάλεια με 100.000. Πάντως η Ελλάδα θα αξιοποιήσει την εμπειρία από τους μαζικούς εμβολιασμούς που ήδη έχουν ξεκινήσει στην Αγγλία.
Γιατί μπαίνει σε πρώτη μοίρα η χρήση του εμβολίου, παρά τις ενστάσεις για ενδεχόμενες παρενέργειες;
Αν προσβληθούν όλοι οι Ελληνες (10 εκατομμύρια άνθρωποι), με δεδομένο ότι αναμένονται 2,5 περίπου θάνατοι στα 1000 κρούσματα, τότε ο αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους 250.000 περίπου και το εμβόλιο αποτελεί πραγματική ανάγκη, ακόμη κι αν υπάρχει κάποιος προβληματισμός σε σχέση με την απόλυτη ασφάλεια.
Ακόμα ένας σοβαρός λόγος είναι ότι η ζωή σε ολόκληρο τον πλανήτη έχει επηρεαστεί αρνητικά σε πολλά επίπεδα εξαιτίας της πανδημίας και τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης. Πρέπει να απαλλαγούμε από την απειλή αυτή για να επιστρέψει η ζωή μας στους κανονικούς ρυθμούς.
Διαβάστε περισσότερα: