Sir Robert Edwards, ο πρωτοπόρος στην εξωσωματική γονιμοποίηση
Όλα ξεκίνησαν το 1978 στο Bourn Hall της Αγγλίας όπου πραγματοποιήθηκε η γέννηση του πρώτου παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση, από τους Patrick Steptoe και Robert Edwards.
Ο Sir Robert Edwards, ο περίφημος Άγγλος βιολόγος, πρωτοπόρος στην αναπαραγωγική ιατρική και ιδιαίτερα στη γονιμοποίηση in-vitro, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ στη Βιολογία / Ιατρική, ήταν ο λόγος που πλέον εκατομμύρια ζευγάρια σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν την δυνατότητα να γίνουν γονείς.
Εδώ στην Ελλάδα είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε από κοντά και να συνεχίσουμε το πολύτιμο έργο του. Με το ίδιο πάθος, αφοσίωση και αγάπη.
Διαβάστε περισσότερα: Θάνος Παράσχος και Sir Robert Edwards
Sir Robert Edwards - Βιογραφικό
- Ο Sir Robert Edwards γεννήθηκε το 1925 στο Μάντσεστερ της Αγγλίας.
- Μετά από στρατιωτική θητεία στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας και στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
- Ξεκίνησε τις σπουδές του στην εξωσωματική γονιμοποίηση στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών στο Λονδίνο το 1958.
- Από το 1963, ο Edwards εργάστηκε στο Κέιμπριτζ, πρώτα στο πανεπιστήμιο του και αργότερα στο Bourn Hall Clinic.
- Το 1978, η δουλειά του επιτεύχθηκε με τη γέννηση του πρώτου μωρού από εξωσωματική γονιμοποίηση στον κόσμο.
- Στις 4 Οκτωβρίου 2010, ανακοινώθηκε ότι ο Edwards είχε βραβευτεί με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανάπτυξη γονιμοποίησης in-vitro. Η Επιτροπή Νόμπελ τον επαίνεσε για την προώθηση της θεραπείας της στειρότητας και σημείωσε ότι τα μωρά της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι εξίσου υγιή με τα υπόλοιπα μωρά, ενώ αντίθετα αξιωματούχος του Βατικανού καταδίκασε την εξωσωματική γονιμοποίηση ως "μη φυσιολογική" (completely out of order).
- Στον Ρόμπερτ Έντουαρντς δόθηκε ο τίτλος του Sir το 2011 για τις υπηρεσίες του στην ανθρώπινη αναπαραγωγική βιολογία.
Η ιστορία της εξωσωματικής γονιμοποίησης
Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1950 που ο Robert Edwards συνειδητοποίησε για πρώτη φορά ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση IVF (In Vitro Fertilization) μπορούσε να αποτελέσει μια επαναστατική θεραπεία για τη στειρότητα.
Γνώριζε από τη δουλειά των άλλων ότι ήταν δυνατόν να πάρει ένα ωάριο από ένα ζώο, όπως ένα ποντίκι ή ένα κουνέλι, και να το γονιμοποιήσει με σπέρμα σε δοκιμαστικό σωλήνα.
Οπλισμένος με αυτή τη γνώση, ο Edwards έκανε την αποστολή του να ανακαλύψει εάν το ίδιο θα μπορούσε να γίνει χρησιμοποιώντας ανθρώπινα ωάρια.
Περίπου 30 χρόνια αργότερα, το όνειρό του πραγματοποιήθηκε με τη γέννηση του πρώτου ανθρώπινου μωρού δοκιμαστικού σωλήνα στον κόσμο το 1978.
Από τότε περίπου πέντε εκατομμύρια βρέφη έχουν γεννηθεί χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που παίρνει ώριμα ωάρια από τις ωοθήκες μιας γυναίκας και τα γονιμοποιεί με σπέρμα στο εργαστήριο, πριν την εμφύτευσή τους στη μήτρα.
Αλλά το ταξίδι για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα δεν ήταν μόνο μεγάλο, αλλά εξαιρετικά δύσκολο.
Ο Edwards αγωνιζόταν για χρόνια να βρει τις ιδανικές συνθήκες για να λειτουργήσει η εξωσωματική γονιμοποίηση σε ανθρώπινα ωάρια. Το 1969, οι προσπάθειές του ευδοκίμησαν όταν, για πρώτη φορά, γονιμοποιήθηκε ένα ανθρώπινο ωάριο σε δοκιμαστικό σωλήνα.
Ωστόσο το γονιμοποιημένο ωάριο δεν αναπτύχθηκε πέρα από το πολύ αρχικό στάδιο (μεμονωμένη κυτταρική διαίρεση). Ο Edwards υποψιαζόταν ότι τα ωάρια που είχαν ωριμάσει στις ωοθήκες προτού αφαιρεθούν για την εξωσωματική γονιμοποίηση θα λειτουργούσαν καλύτερα και έπρεπε να βρεί πώς να τα συλλέξει με ασφαλή τρόπο. Συνεργάστηκε με τον γυναικολόγο Patrick Steptoe και μαζί ανέπτυξαν μια τεχνική που τελικά θα οδηγούσε στη σύγχρονη εξωσωματική γονιμοποίηση που χρησιμοποιείται σήμερα.
Αλλά παρά τις πολλά υποσχόμενες πρόωρες μελέτες, το ζευγάρι έπληξε μια άλλη οπισθοδρόμηση - έλλειψη οικονομικής υποστήριξης για να προωθήσουν την πρωτοποριακή εργασία τους. Μετά την απόρριψη της χρηματοδότησης από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας, η ομάδα αναγκάστηκε να βρει ιδιωτική δωρεά.
Μετά από περισσότερες από 100 προσπάθειες που οδήγησαν σε βραχείες εγκυμοσύνες, το 1978 δοκίμασαν μια ανασχεδιασμένη τεχνική σε ένα ζευγάρι, τους Lesley και John Brown, που ήρθαν στην κλινική μετά από εννέα χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών να αποκτήσουν παιδί .
Εννέα μήνες αργότερα, ένα υγιές μωρό, η Louise Joy Brown, γεννήθηκε με καισαρική μετά από μια πλήρη εγκυμοσύνη, στις 25 Ιουλίου 1978.
Διαβάστε περισσότερα:
- για την εξωσωματική γονιμοποίηση σήμερα
- ιστορικό βίντεο για τη γέννηση του πρώτου παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση