Τι πρέπει να γνωρίζετε για το βάρος στην εγκυμοσύνη | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το βάρος στην εγκυμοσύνη

βαρος στην εγκυμοσυνη

Πόσα παραπάνω κιλά θεωρούνται φυσιολογικά σε μια εγκυμοσύνη; Γιατί παίρνει κιλά η έγκυος, αφού το τελικό βάρος του μωρού είναι περίπου 3,5 κιλά; Σε αυτές τις απορίες αλλά και σε άλλα ερωτήματα έρχεται να δώσει διαφωτιστικές απαντήσεις ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας. Ορίστε τι χρειάζεται, όμως, να ξέρουμε για το βάρος κατά την εγκυμοσύνη: 

Τα επιπλέον κιλά της εγκυμοσύνης δεν οφείλονται μόνο στο έμβρυο.

Ο μέσος όρος βάρους γέννησης είναι περίπου 3,5 κιλά. Το επιπλέον βάρος οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως: στο αμνιακό υγρό, τον πλακούντα, την αύξηση του μεγέθους της μήτρας, τα οιδήματα, την ύπαρξη αυξημένης ποσότητας αίματος στα αγγεία της εγκύου, τη συσσώρευση λιπώδους ιστού και διόγκωση των μαστών.

7 έως 18 κιλά θεωρείται μια φυσιολογική αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη.

Τα φυσιολογικά όρια αύξησης βάρους κατά την εγκυμοσύνη, εξαρτώνται κυρίως από τον Δείκτη Μάζας Σώματος που είχε η γυναίκα πριν την εγκυμοσύνη. Όσον αφορά τις πολύδυμες κυήσεις, η μέση αύξηση του βάρους της εγκύου είναι ακόμα μεγαλύτερη, με 16-20 κ. για τη δίδυμη, 20-25 κ. για την τρίδυμη.

Το βάρος της γυναίκας πριν μείνει έγκυος παίζει ρόλο.

Με λίγα λόγια, ιδανικά θα πρέπει να είναι πιο κοντά στο φυσιολογικό. Υπάρχει μάλιστα μια γενική αρχή που λέει πως όσο μεγαλύτερο το βάρος της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη, τόσο μικρότερη πρέπει να είναι η πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκειά της.

Ο 4ος είναι συνήθως ο μήνας που η εγκυμονούσα ξεκινά να παίρνει βάρος.

Μέχρι τότε μπορεί και να χάνει βάρος, που δεν είναι κάτι ανησυχητικό, λόγω των σημαντικών ορμονικών μεταβολών του σώματός της αλλά και της πιθανής ναυτίας των πρώτων μηνών.

Η αύξηση βάρος  για μια υγιή εγκυμοσύνη είναι καλό να γίνεται σταδιακά κι όχι απότομα. Ιδανικά περίπου ½ κιλό την εβδομάδα κι αυτό για πολλές εβδομάδες. Η απότομη και σημαντική αύξηση βάρους μπορεί να αποτελεί σήμα κινδύνου της υπέρτασης στην κύηση. Αντίθετα, η ελλιπής αύξηση βάρους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αποτελεί ανησυχητικό σημάδι υποσιτισμού της εγκύου ή ακόμη και καθυστέρησης της ενδομήτριας ανάπτυξης του εμβρύου.

Η μεγαλύτερη αύξηση βάρους παρατηρείται το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Μια υγιής αύξηση βάρους αναμένεται περίπου με  1,5-2 κιλά το πρώτο τρίμηνο, 6-8 κιλά το δεύτερο και 4-6 κιλά το τρίτο. Βέβαια, δεν υπάρχει αυτόματα λόγος ανησυχίας, όταν η πρόσληψη βάρους δεν ακολουθεί τα παραπάνω. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία της γυναίκας. 

6 μήνες με 1 χρόνο απαιτούνται συνήθως για να χαθούν τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Αμέσως μετά τον τοκετό, η γυναίκα χάνει περίπου 7,5 κιλά και άλλα 2,5 κ. περίπου χάνονται με επαναφορά της μήτρας. Συνήθως, μετά από ένα εξάμηνο η γυναίκα μπορεί να επανέλθει στο βάρος που είχε πριν από την εγκυμοσύνη. Το λίπος, ωστόσο, που εναποτίθεται κατά την εγκυμοσύνη χάνεται με πιο αργό ρυθμό. 

Ισορροπημένη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη

Φροντίζοντας και ενημερώνοντας την έγκυο να διατρέφεται σωστά, αυξάνουμε την πιθανότητα να έχει ομαλή εξέλιξη η εγκυμοσύνη. Η διατροφή στην εγκυμοσύνη διαμορφώνεται ελεύθερα, με μόνο περιορισμό στις αλμυρές, τις λιπαρές και τις πολύ γλυκές τροφές. Πρέπει να τονίζουμε την ανάγκη η έγκυος να τρώει τροφές πλούσιες σε λευκώματα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Η τακτική επικοινωνία της εγκύου με τον γυναικολόγο της θα της εξασφαλίσει μια ισορροπημένη διατροφή, που θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την ίδια όσο και για το έμβρυο, και μάλιστα όχι μόνο την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και για όλη την υπόλοιπη ζωή της.

Διαβάστε περισσότερα για όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας κατά την εγκυμοσύνη

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN