Πρέπει να αφαιρείται το ινομύωμα πριν την εγκυμοσύνη;
Τα ινομυώματα είναι ένα ιδιαίτερα συχνό εύρημα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Είναι συνήθως καλοήθεις μάζες, αποτελούμενες από λείο μυϊκό και ινώδη συνδετικό ιστό και πολύ σπάνια μπορεί να μεταλλαχθούν σε κακοήθεια.
Παρόλο που η εμφάνιση ινομυώματος απαιτεί παρακολούθηση, δεν οδηγεί απαραίτητα στην αφαίρεσή του. Εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του στη μήτρα, από το αν μεγαλώνει γρήγορα και αν δημιουργεί προβλήματα όπως πυελικό πόνο, πιο αυξημένη αιμορραγία στις περιόδους, δυσκοιλιότητα, συχνοουρία, πόνο στο σεξ, υπογονιμότητα.
Τι γίνεται, όμως, όταν μια γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος και έχει ήδη διαγνωστεί με ινομύωμα; Θα πρέπει ή δε θα πρέπει να αφαιρεθεί το ινομύωμα, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην εγκυμοσύνη; Αυτό είναι μια ιδιαίτερα συχνή ερώτηση των γυναικών. Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, μαιευτήρας – γυναικολόγος, ενδοσκοπικός χειρουργός και Επιστημονικός Διευθυντής του emBIO, απαντά ότι και σε αυτή την περίπτωση η προσέγγιση είναι εξατομικευμένη.
Όπως ο ίδιος εξηγεί: «Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη, συνήθως, όταν ένα ινομύωμα είναι μέσα ή κοντά στην κοιλότητα της μήτρας, συστήνουμε να αφαιρεθεί, γιατί, εκτός του ότι μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη, μπορεί, εξαιτίας των ορμονών της εγκυμοσύνης, να αυξηθεί σε μέγεθος, επηρεάζοντας αρνητικά την κύηση. Αν είναι όμως μικρό και έξω από τη μήτρα, δεν είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί πριν την εγκυμοσύνη.
Όσο για το χρόνο που μπορεί η γυναίκα να συλλάβει μετά από μια επέμβαση για την αφαίρεση ινομυώματος, ο Δρ. Παράσχος εξηγεί ότι έπειτα από μια επέμβαση αφαίρεσης ινομυώματος, η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος 4 με 6 μήνες μετά, ενώ, αν το ινομύωμα είναι μισχωτό και δεν επηρεάζει το σώμα της μήτρας, η εγκυμοσύνη επιτρέπεται πιο σύντομα.
Και συνεχίζει, υπενθυμίζοντας ότι «ακόμα κι αν δε δημιουργούν προβλήματα, τα ινομυώματα δε θα πρέπει να τ΄ αφήνουμε να μεγαλώσουν πολύ, επειδή μειώνονται οι εναλλακτικές για την αντιμετώπισή τους. Γενικά, λοιπόν, ένα ινομύωμα που υπερβαίνει τα πέντε εκατοστά καλό είναι να αφαιρείται, ανεξάρτητα από το αν προκαλεί συμπτώματα. Κατά κανόνα, τα ινομυώματα που είναι εντός της μήτρας αντιμετωπίζονται με υστεροσκοπική αφαίρεση. Η όλη, δηλαδή, χειρουργική διαδικασία γίνεται με τα χειρουργικά εργαλεία, που περνούν δια μέσω του κόλπου και φτάνουν στο εσωτερικό της μήτρας.
Τα υπόλοιπα ινομυώματα τα αντιμετωπίζουμε συνήθως με λαπαρασκόπηση ή ρομποτική χειρουργική κι όχι με ανοιχτό χειρουργείο όπως παλιά, εκτός αν πρόκειται για ινομύωμα που είναι άνω των 12 εκατοστών. Με τη λαπαρασκοπική ή ρομποτική χειρουργική μέθοδο είναι γνωστό ότι η ανάρρωση είναι γρηγορότερη και ο πόνος λιγότερο έντονος, ενώ οι τομές είναι πάρα πολύ μικρές και γίνονται σχεδόν αόρατες με τον καιρό.
Δείτε ένα σχετικό βίντεο:
Διαβάστε περισσότερα για τα ινομυώματα.
Αρχική δημοσίευση στο iefimerida.gr