Η περιπέτεια της Αθηνάς με την εκλαμψία
Η εκλαμψία είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τις έγκυες γυναίκες και είναι η εξέλιξη της προεκλαμψίας.
Η προεκλαμψία και η εκλαμψία προκαλούν το 15% όλων των πρόωρων γεννήσεων και το 10-15% όλων των μητρικών θανάτων παγκοσμίως. Αυτό αντιστοιχεί σε 63.000 θανάτους ετησίως.
Η πάθηση σχετίζεται με μειωμένη ροή αίματος στον πλακούντα και ανεπαρκή παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο έμβρυο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνη στα ούρα.
Η θεραπεία για την προεκλαμψία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και ανάπαυση στο κρεβάτι, αλλά μπορεί να απαιτείται νοσηλεία για προϋπάρχουσες καταστάσεις όπως ο διαβήτης.
Η ιστορία της Αθηνάς - Πώς επέζησε από την εκλαμψία
Η Αθηνά ξύπνησε νωρίς ένα πρωί Τρίτης και ένιωθε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ήταν 32 εβδομάδων έγκυος και κατάφερε να πει στον σύζυγό της ότι δεν αισθανόταν καλά, αλλά όταν εκείνος τη ρώτησε τι συμβαίνει το μόνο που ακούστηκε ήταν ακατάληπτες λέξεις.
Όταν ο σύζυγός της την πλησίασε, δεν μπορούσε να τον δει γιατί ξαφνικά έχασε την όρασή της.
Όταν η Αθηνά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, οι γιατροί διαπίστωσαν υψηλή αρτηριακή πίεση 168/104 και είχε σπασμούς. Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις οι γιατροί διέγνωσαν ότι η Αθηνά είχε εμφανίσει εκλαμψία και κινδύνευε η ίδια και το μωρό.
Κατάφεραν να τη σταθεροποιήσουν γρήγορα. Παρόλο που η κατάστασή της δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν και επιδεινώθηκε ραγδαία, ευτυχώς η μαγνητική τομογραφία έδειξε ότι δεν είχε καμία εγκεφαλική βλάβη από την κρίση.
Η προεκλαμψία είναι δύσκολο να διαγνωστεί
Οι γιατροί πρέπει πάντα να προσέχουν για τα σημάδια προεκλαμψίας, επειδή δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουν ποια θα εμφανίσει την πάθηση.
Η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επικίνδυνων όψιμων επιπτώσεων, όπως ηπατική και νεφρική βλάβη ή επιληπτικές κρίσεις.
Τα συμπτώματα είναι συχνά δύσκολο να διαγνωστούν επειδή μοιάζουν με τις συνηθισμένες επιπτώσεις της εγκυμοσύνης στο σώμα μιας γυναίκας - όπως ναυτία, έμετος και ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους.
Η συνήθης διάγνωση περιλαμβάνει την ανίχνευση υψηλής αρτηριακής πίεσης μετά την 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης, οιδήματος και πρωτεΐνης στα ούρα.
Αν υπάρχει μία από αυτές τις καταστάσεις, υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη προεκλαμψίας και πρέπει να γίνουν περισσότερες εξετάσεις και έλεγχος της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών.
Η προεκλαμψία αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση, θα οδηγήσει στην εκλαμψία, την εμφάνιση σπασμών και η ασθενής μπορεί να πέσει σε κώμα.
Η εκλαμψία είναι μια εμπειρία που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας
Η Αθηνά, που βίωσε την εκλαμψία πριν από δύο χρόνια περίπου, την περιγράφει σαν μια πολύ τραυματική εμπειρία.
Εύχεται ο γιατρός της να την είχε προειδοποιήσει νωρίτερα και να είχε ενεργήσει για να αποφύγει αυτό το απρόβλεπτο γεγονός στη ζωή της.
Ωστόσο, το να βλέπει τον γιο της να καλυτερεύει, να δυναμώνει και να γίνεται ένα ομιλητικό αγόρι λειτούργησε θεραπευτικά για εκείνη.
Συμπτώματα της προεκλαμψίας
- Ναυτία
- εμετός
- ταχεία αύξηση του βάρους
- πονοκέφαλοι
- θολή όραση
- πρήξιμο των χεριών, των ποδιών ή του προσώπου
- πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα
- υψηλή αρτηριακή πίεση
- Πρωτεΐνη στα ούρα
Τα συμπτώματα της προεκλαμψίας συχνά συγχέονται με άλλα προβλήματα της εγκυμοσύνης, όπως η υπέρταση κύησης. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι η σοβαρότητα της προεκλαμψίας δεν μπορεί να προβλεφθεί.
Η καλύτερη αντιμετώπιση για την προεκλαμψία είναι η έγκαιρη διάγνωση, γιαυτό καμία έγκυος δεν πρέπει να παραλείπει τα τακτικά ραντεβού με τον μαιευτήρα της.