Ωοθήκες από 3D εκτύπωση δίνουν λύση στην υπογονιμότητα
Κατασκευή βιοπροσθετικής ωοθήκης οδήγησε σε αποκατάσταση της ωοθηκικής λειτουργίας σε ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε ωοθηκεκτομή, αλλάζοντας έτσι τα δεδομένα στις μελλοντικές θεραπείες για τη γυναικεία υπογονιμότητα.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Northwestern, κατασκεύασαν βιοπροσθετικό αντίγραφο ωοθηκών, το οποίο εμφυτεύτηκε σε στειρωμένα ποντίκια.
Για την κατασκευή του σκελετού, ο οποίος διέθετε πολλαπλές στοιβάδες που έμοιαζαν με κυψέλη, χρησιμοποιήθηκε το πορώδες υλικό της ζελατίνης. Το συγκριμένο υλικό επιλέχθηκε για την περιεκτικότητά του σε κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στις φυσιολογικές ωοθήκες, η οποία είναι μαλακή και πλούσια σε θέσεις που μπορούν να προσκολληθούν τα ωοθυλάκια και να προσλάβουν μέσω διάχυσης, θρεπτικές για αυτά ουσίες.
Ανάμεσα στις στοιβάδες του σκελετού και μέσα στους πόρους του υλικού, τοποθετήθηκαν 40–50 ώριμα αλλά και ανώριμα ωοθυλάκια. Οι ωοθήκες στη συνέχεια εμφυτεύθηκαν σε στειρωμένα ποντίκια. Αποδείχτηκε ότι ο σκελετός της τεχνητής ωοθήκης απέκτησε αιμοφόρα αγγεία εντός μιας εβδομάδας από την εμφύτευση, και τα ωοθυλάκια μπόρεσαν έτσι να παράγουν ορμόνες, να ωριμάσουν και να οδηγηθούν σε ωοθυλακιορρηξία.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα δεδομένα της έρευνας, η ωοθηκική λειτουργία των μεταμοσχευμένων ποντικιών αποκαταστάθηκε και τα ποντίκια κυοφόρησαν, γέννησαν και θήλασαν τα μικρά τους, γεγονός το οποίο αποτελεί αισιόδοξη ένδειξη για τις γυναίκες των οποίων η ωοθηκική εφεδρεία και επομένως η γονιμότητα έχει πληγεί από αντικαρκινικές θεραπείες.
Από το πείραμα προκύπτει ότι είναι πιθανή στο μέλλον η κατασκευή μια ανθρώπινης βιοπροσθετικής ωοθήκης, η οποία θα μπορέσει να λειτουργήσει για αρκετό χρόνο ώστε να εξυπηρετήσει τόσο στην παραγωγή φυσιολογικών ορμονών όσο και στην αναπαραγωγή.