Γιατί σήμερα γεννιούνται περισσότερα δίδυμα
Σήμερα πραγματικά γεννιούνται περισσότερα δίδυμα σήμερα από ό,τι στο παρελθόν και δεν είναι η ιδέα σας. Τα δίδυμα αδέρφια είναι πιο συχνά σήμερα από ό,τι στο παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των διδύμων σήμερα είναι μεγαλύτερο από ποτέ, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο New Scientist.
Πόσο αυξήθηκαν τα δίδυμα;
Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ήταν αυτό που συνέλεξε στοιχεία από 165 χώρες από το 1980 έως το 2015. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το ποσοστό των διδύμων αυξήθηκε κατά ένα τρίτο από το 1980. Πιο συγκεκριμένα, οι δίδυμοι τοκετοί έχουν αυξηθεί από 9 για κάθε 1000 γεννήσεις στο παρελθόν σε 12 για κάθε 1000 γεννήσεις σήμερα.
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, εξηγεί γιατί, λέγοντας:
«Γνωρίζουμε ότι το ποσοστό των πανομοιότυπων διδύμων που προκύπτουν, όταν ένα έμβρυο διαιρείται σε δύο, είναι το ίδιο πάνω κάτω με το παρελθόν. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε δυο μωρά που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερού μεταξύ τους - είναι δηλαδή αυτό που αποκαλούμε με τον επιστημονικό όρο μονοζυγωτικά δίδυμα.
Η αύξηση που παρατηρείται αφορά τα διζυγωτικά δίδυμα (που είναι δηλαδή διαφορετικά), επειδή αναπτύσσονται από δύο διαφορετικά ωάρια που έχουν γονιμοποιηθεί από δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια, οπότε μοιάζουν μεταξύ τους σαν δυο αδέρφια.»
Περισσότερα δίδυμα από εξωσωματική
«Η αύξηση των ζευγαριών που χρειάζονται να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί τον κύριο λόγο που έχουν αυξηθεί τα διζυγωτικά δίδυμα. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί οι ορμόνες που δίνουμε στη γυναίκα κατά τον κύκλο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να συντελέσουν στην ωρίμανση δυο ωάριων στην ωοθήκη κατά την ωορρηξία είτε γιατί εμείς κατά την εμβρυομεταφορά εμφυτεύουμε περισσότερα του ενός έμβρυα στη μήτρα της, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε δίδυμη ή πολλαπλή κύηση.
Ένας άλλος λόγος, όμως, που τα τελευταία 30 χρόνια έχουν αυξηθεί τα δίδυμα, χωρίς να ευθύνονται οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για αυτό, είναι ότι έχει αυξηθεί η ηλικία τεκνοποίησης των γυναικών. Έχει αυξηθεί δηλαδή το ποσοστό των γυναικών που αποφασίζουν να μείνουν έγκυες σε μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό από μόνο του αυξάνει την πιθανότητα να απελευθερωθούν δυο ωάρια από τις ωοθήκες αντί για ένα που είναι το σύνηθες. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης ότι υπάρχει μια αύξηση διδύμων στην Αφρική από τη δεκαετία του 80, πράγμα που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οφείλεται σε γονιδιακούς παράγοντες».
Τα ποσοστά επιβίωσης των διδύμων είναι τα υψηλότερα κατά τα τελευταία 50 χρόνια
Ο Δρ. Παράσχος σχολιάζει πάνω σε αυτό:
«Οι εξελίξεις στην εμβρυοϊατρική και στην περιγεννητική περίθαλψη, καθώς η στενότερη και πιο αποτελεσματική παρακολούθηση των εγκύων που κυοφορούν δίδυμα και οι περισσότερες γνώσεις που έχουμε για την πρόληψη των πιθανών επιπλοκών, μας βοηθούν να εξασφαλίσουμε πιο καλή έκβαση στις εγκυμοσύνες διδύμων, διασφαλίζοντας την επιβίωσή τους.
Παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να τονίσουμε ότι η δίδυμη κύηση είναι μια υψηλού ρίσκου εγκυμοσύνη κι ότι η γέννηση διδύμων μπορεί να συνοδεύεται από επιπλοκές όπως πρόωρος τοκετός, χαμηλό βάρος γέννησης και άλλα προβλήματα. Αξίζει παρόλα αυτά να τονίσουμε ότι σήμερα έχουμε περισσότερα μέσα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των περισσότερων από αυτά, διασφαλίζοντας ότι θα έρθουν στον κόσμο υγιή μωρά.»
Θα συνεχίσουν να γεννιούνται πολλά δίδυμα από εξωσωματική;
«Επειδή όπως είπαμε η δίδυμη κύηση είναι υψηλού ρίσκου, σε κάποιες χώρες όπως η Μ. Βρετανία, έχουν δοθεί οδηγίες στα κέντρα εξωσωματικής να προτιμούν να κάνουν εμβρυομεταφορά μόνο ενός εμβρύου σε κάθε κύκλο», εξηγεί ο Δρ. Παράσχος και συνεχίζει: «Αν αυτή η σύσταση επεκταθεί και σε άλλες χώρες, δυνητικά μπορεί να έχει ως επίπτωση τη μείωση του ποσοστού των δίδυμων κυήσεων, που αυτή τη στιγμή είναι στα ανώτερα επίπεδα παγκοσμίως».