Αυξημένη χοληστερόλη και υπογονιμότητα
Η γυναικεία υπογονιμότητα μπορεί να συνδέεται με την υψηλή χοληστερόλη. Αυτό υποστηρίζουν οι επικεφαλής έρευνας που διεξήχθη από το Κέντρο Βιοενεργειακής και το Τμήμα Ιατρικής στο Ινστιτούτο Μεθοδιστών Ερευνών του Χιούστον.
Προκειμένου να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές μελέτησαν ποντίκια που είχαν υπερβολικά υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης και ήταν υπογόνιμα. Όπως φαίνεται οι επιστήμονες κατάφεραν να αντιστρέψουν την υπογονιμότητα των ποντικιών μειώνοντας τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης με τη χορήγηση μιας βακτηριακής πρωτεΐνης.
Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται παράγοντας θολότητας ορού, κατάφεραν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης κατά περισσότερο από 40% σε τρεις ώρες. Ταυτόχρονα, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια έπαψαν προσωρινά να είναι υπογόνιμα.
Πως συνδέεται η αυξημένη χοληστερόλη με την υπογονιμότητα στη γυναίκα;
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Περιοδικό Έρευνας Λιπιδίων της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, σχολιάζει ο Δρ. Θάνος Παράσχος:
«Όπως είναι γνωστό, για να διασφαλιστεί η γονιμότητα, πρέπει να υπάρχει ορμονική ισορροπία στον οργανισμό. Η χοληστερόλη HDL γνωρίζουμε ότι συνδέεται με όλες τις στεροειδείς ορμόνες. Επίσης γνωρίζουμε ότι οι ωοθήκες είναι γεμάτες με υποδοχείς για την HDL, οπότε ο μεταβολισμός της HDL πιθανόν να επηρεάζει τη γονιμότητα. Με βάση αυτό το σκεπτικό μπορεί να εξηγήσουμε τη σύνδεση της αυξημένης χοληστερόλης με την υπογονιμότητα.»
Με βάση αυτά τα προκλινικά αποτελέσματα, οι ερευνητές σχεδιάζουν άμεσα να διεξάγουν μια κλινική μελέτη για να διερευνήσουν τα επίπεδα λιπιδίων σε γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες για υπογονιμότητα, όπου οι υποκείμενες αιτίες δεν είναι πλήρως γνωστές.
Μεταξύ άλλων ο Δρ. Παράσχος τόνισε: «Εάν διαπιστωθεί ότι αυτές οι ασθενείς έχουν υψηλά επίπεδα HDL, τότε η συγκεκριμένη πρωτεΐνη πιθανόν να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μελλοντική θεραπεία για την υπογονιμότητα. Ταυτόχρονα όμως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως πιθανή εναλλακτική λύση στις στατίνες, οι οποίες είναι το γνωστό μέχρι τώρα φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης σε άτομα με αθηροσκλήρωση».