Αποβολή: πώς μπορείς να την αποφύγεις; | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Αποβολή: πώς μπορείς να την αποφύγεις;

Γιατρός

Αν σου έχει συμβεί μια φορά, σίγουρα δε θα ήθελες να σου συμβεί και δεύτερη. Ο Θάνος Παράσχος, μαιευτήρας – γυναικολόγος, ενδοσκοπικός χειρουργός, Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης, έχει να σου πει πολλά σχετικά με τα αίτια που οδηγούν σ’ αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία, τα οποία είναι περισσότερα απ’ όσα φαντάζεσαι. Το καλύτερο, όμως, ξέρεις ποιο είναι; Ότι υπάρχουν λύσεις για την πρόληψη των αποβολών!

Πόσο συχνό φαινόμενο είναι οι αποβολές;

Είναι πολύ συχνό! Από τις εγκυμοσύνες που ξεκινούν, περίπου το 12% με 15% θα καταλήξουν σε αποβολή. Σ’ αυτές προσθέτουμε και τις αποβολές που γίνονται χωρίς να τις καταλαβαίνει η γυναίκα, γιατί θεωρεί ότι της ήρθε η περίοδος.

Αν μια γυναίκα είχε μία αποβολή, πόσες πιθανότητες έχει να το πάθει ξανά;

Μπορεί να μην ξανασυμβεί. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το ποσοστό αποβολής αυξάνεται σημαντικά, όταν υπάρχει προηγούμενο ιστορικό. Εάν συμβεί για πρώτη φορά, οι πιθανότητες να συμβεί για δεύτερη ανέρχονται στο 25%, ενώ για τρίτη στο 40% και για τέταρτη στο 70% περίπου. Η γενική σύσταση είναι ότι, όταν μια γυναίκα έχει κάνει τρεις αποβολές και πάνω -κάτι που στην ιατρική ονομάζουμε καθ’ έξιν αποβολές-, θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθεί σε ειδικό, αν θέλει να εξασφαλίσει μια υγιή εγκυμοσύνη, επειδή σίγουρα υπάρχει κάποιο αίτιο που οδηγεί στις αποβολές.

Δεν αρκεί να μείνει η έγκυος στο κρεβάτι και να αποφεύγει την κούραση και το σεξ;

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί αυτή η σύσταση να φέρει αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στο επικίνδυνο διάστημα για αποβολή που είναι μεταξύ 8ης και 12ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Συνήθως, όμως, δεν αρκεί. Αν δεν έχει εντοπιστεί το αίτιο, τότε δε θα έχει γίνει και η κατάλληλη θεραπεία, που θα αποτρέψει τον λόγο που οδηγεί σε αποβολή. Γι’ αυτό χρειάζεται να διερευνηθούν τα πιθανά αίτια της αποβολής. Προσωπικά θεωρώ ότι ακόμα και μια γυναίκα που έχει κάνει δύο αποβολές ή και μία -αν είναι μεγάλη στην ηλικία-, μπορεί να το «ψάξει», προκειμένου να αποφύγει την ψυχολογική επιβάρυνση μίας ακόμα πιθανής αποβολής. Με λίγα λόγια, δε χρειάζεται να περιμένει μια γυναίκα να κάνει πολλές αποβολές, για να διερευνηθούν τα πιθανά αίτια.

Και πού πρέπει να απευθυνθεί;

Η αιτία των αποβολών μπορεί να είναι πολυπαραγοντική και χρειάζεται σφαιρική διερεύνηση, ενώ η θεραπεία είναι εξατομικευμένη, ανάλογα με το αίτιο που εντοπίζεται. Ο καλύτερος για μια τέτοια διερεύνηση είναι ο ειδικός σε θέματα γονιμότητας.

Και ποια είναι τα πιθανά αίτια που σχετίζονται με τις αποβολές;

Τα αίτια, όπως σας είπα, μπορεί να είναι πολλά. Ρόλο μάλιστα παίζει και το τρίμηνο στο οποίο έχει συμβεί η αποβολή. Μία αιτία μπορεί να είναι τα διάφορα ανατομικά θέματα της μήτρας της γυναίκας, που αφορούν το σχήμα της αλλά και ευρήματα, όπως τα ινομυώματα, οι πολύποδες ή προβλήματα στον τράχηλο. Επίσης, σε αποβολή μπορεί να οδηγήσουν και διάφορα νοσήματα ή παθήσεις της γυναίκας, όπως λοιμώξεις, αυτοάνοσα, διαβήτης, αρτηριακή πίεση κ.ά. Συχνά η αιτία μπορεί να κρύβεται σε μια ορμονική ανισορροπία ή σε ανοσολογικούς παράγοντες. Στις διαδοχικές αποβολές, για παράδειγμα, πρέπει οπωσδήποτε να ερευνηθούν οι ανοσολογικοί παράγοντες, δηλαδή η πιθανότητα να αναγνωρίζεται το έμβρυο από τον οργανισμό της μητέρας ως εχθρός και γι’ αυτό να αποβάλλεται. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για θρομβοφιλία, μία μέχρι πρότινος άγνωστη αιτία, που οδηγούσε σε αποβολή. Για όλα αυτά τα προβλήματα υπάρχουν πλέον λύσεις και με τις κατάλληλες θεραπείες και τα κατάλληλα φάρμακα - όπου απαιτείται - μπορεί να διασφαλιστεί μία τελειόμηνη εγκυμοσύνη. Συνήθως, όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις αποβολές είναι όταν οφείλονται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες των εμβρύων, κάτι που ισχύει πολύ συχνά στις γυναίκες άνω των σαράντα, που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν.

Και σε περιπτώσεις, που η αιτία είναι οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες, υπάρχουν λύσεις;

Γενικά, στις περισσότερες περιπτώσεις των ανεξήγητων αποβολών η αιτία είναι οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου. Στις περιπτώσεις αυτές η φύση ενεργεί σωστά, απορρίπτοντας τα έμβρυα με εκ γενετής προβληματικό οργανισμό. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να στερεί το δικαίωμα σε ένα ζευγάρι να αποκτήσει παιδί, ειδικά όταν πλέον υπάρχουν λύσεις.

Τη λύση δίνει η εξωσωματική γονιμοποίηση, αφού προηγηθεί γενετικός έλεγχος. Πλέον, με τις νέες μεθόδους προγεννητικού ελέγχου, μπορούμε να επιλέξουμε για εμβρυομεταφορά τα γονιμοποιημένα έμβρυα που δεν έχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες, πράγμα που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN