Τα αντισυλληπτικά χάπια κατά του Διαβήτη Τύπου 2
Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο Διαβήτη Τύπου 2 σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, αποκαλύπτει έρευνα
Έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο Διαβήτη Τύπου 2 σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.
Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 4.814 γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών μείωσε τις πιθανότητες εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2 και Προδιαβήτη κατά 26%.
Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν Διαβήτη Τύπου 2 ή Προδιαβήτη.
Πως όμως τα αντισυλληπτικά μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη;
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, εξηγεί ότι οι γυναίκες αυτές συχνά παλεύουν με την αύξηση βάρους, καθώς το σώμα τους ανταποκρίνεται λιγότερο στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που επιτρέπει στα κύτταρα του οργανισμού να απορροφούν γλυκόζη (σάκχαρο στο αίμα) για ενέργεια.
Αυτή η μειωμένη απόκριση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μπορεί να αναγκάσει το σώμα να παράγει περισσότερη ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της αναγκάζει το σώμα να παράγει περισσότερα ανδρογόνα. Τα ανδρογόνα αυξάνουν περαιτέρω τα επίπεδα ινσουλίνης, οδηγώντας έτσι σε έναν φαύλο κύκλο.
Επιπλέον, ο Δρ. Παράσχος επισημαίνει ότι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών χαρακτηρίζεται από χρόνια υπερανδρογονική ανωορρηξία, δηλαδή ακανόνιστη ωορρηξία έως και παντελή έλλειψη αυτής, λόγω αυξημένων ανδρογόνων που παράγονται και κυκλοφορούν στον οργανισμό αυτών των γυναικών.
Τα αντισυλληπτικά χάπια χορηγούνται συχνά στις γυναίκες αυτές για τη βελτίωση της κανονικότητας των αιμορραγιών της περιόδου. «Είναι σημαντικό ότι από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι τα αντισυλληπτικά, που έτσι κι αλλιώς τα χρησιμοποιούμε εμείς οι γυναικολόγοι για τη ρύθμιση του συγκεκριμένου συνδρόμου, πιθανόν αποτελούν μια θεραπευτική επιλογή για να αποτραπεί το ρίσκο εκδήλωσης Διαβήτη Τύπου 2 σε αυτές τις γυναίκες» τονίζει ο Δρ. Παράσχος .
Πώς ακριβώς εξασφαλίζουν προστασία τα αντισυλληπτικά;
Υποθέτουμε ότι το αντισυλληπτικό χάπι ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο διαβήτη μειώνοντας τη δράση των ανδρογόνων. Το χάπι περιέχει συνθετικό οιστρογόνο και συνθετική προγεστερόνη, η τελευταία αυξάνει μια πρωτεΐνη στο αίμα που ονομάζεται Sex Hormone Binding Globulin (SHBG), δηλαδή σφαιρίνη που δεσμεύει τις ορμόνες του φύλου (ανδρογόνα-οιστρογόνα).
Έτσι, εάν ληφθεί το χάπι, αυξάνεται η SHBG. Η SHBG, δεσμεύοντας τα ανδρογόνα, τα καθιστά ανενεργά. Η μείωση της ποσότητας των ενεργών ανδρογόνων, αυξάνει την ανταπόκριση του οργανισμού στη δράση της ινσουλίνης, άρα μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ.
Πώς σχετίζεται το σύνδρομο με την υπογονιμότητα;
Εκτός όμως από τον κίνδυνο εκδήλωσης Διαβήτη Τύπου 2, το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών - το οποίο επηρεάζει το 10% των γυναικών παγκοσμίως - σχετίζεται επίσης με μια σειρά από άλλες καταστάσεις και συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή στο σώμα, απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής, ακμή, αλλά και διαταραχές περιόδου που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα γονιμότητας.
Ο Δρ. Παράσχος εξηγεί ότι αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από υψηλά επίπεδα ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα στο αίμα των γυναικών με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Τονίζει ωστόσο ότι η υπογονιμότητα που προκαλεί το Σύνδρομο είναι ένα πρόβλημα που λύνεται με τη βοήθεια της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και το δώρο της μητρότητας είναι επιτεύξιμο και για αυτές τις γυναίκες. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών να έχει διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί κατάλληλα.
Οι ερευνητές, πάντως, της εν λόγω έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μια νέα κλινική έρευνα για να αποδείξουν περαιτέρω τα ευρήματά τους με την ελπίδα ότι αυτά θα οδηγήσουν σε αλλαγές στις θεραπευτικές επιλογές.
Διαβάστε περισσότερα για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών