5 ερωτήσεις για το σπιράλ
Αν είσαι σε μονογαμική σχέση και δε θέλεις να μείνεις έγκυος, πιθανόν να αναρωτιέσαι αν το σπιράλ είναι η κατάλληλη αντισυλληπτική μέθοδος, προκειμένου να αποχαιρετήσεις το προφυλακτικό ή άλλες μεθόδους που εφαρμόζουν τα ζευγάρια σε μονογαμική σχέση, που όμως δεν είναι τόσο ασφαλείς, όπως η αποχή ή το τράβηγμα κατά τις γόνιμες μέρες.
Από την άλλη όμως, ακούς δεξιά κι αριστερά ότι το σπιράλ μπορεί να διαταράξει την περίοδό σου, να φέρει περισσότερο αίμα κατά την περίοδο ή ακόμα και να πλήξει τη γονιμότητά σου. Ισχύουν όλα αυτά; Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO, είναι ο ειδικός στον οποίο απευθυνθήκαμε για να σου λύσει όλες τις απορίες.
Μπορώ να τοποθετήσω σπιράλ, αν θελήσω στο μέλλον να μείνω έγκυος;
Οι γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά, αλλά θα ήθελαν να αποκτήσουν στο μέλλον, καλό θα ήταν να μην καταφύγουν σ’ αυτή την αντισυλληπτική μέθοδο, επειδή αυξάνει την πιθανότητα γυναικολογικής φλεγμονής, που με τη σειρά της μπορεί να πλήξει τη γονιμότητά τους. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολευτούν να συλλάβουν μετά την αφαίρεση του σπιράλ, αν και η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι πολύ μικρή.
Φέρνει το σπιράλ περισσότερο αίμα στην περίοδο;
Μπορεί να φέρει μικροαιμορραγίες στο ενδιάμεσο του κύκλου, αύξηση της διάρκειας που η γυναίκα δεν έχει περίοδο και πόνο, λόγω συσπάσεων της μήτρας. Τα νέα τύπου σπιράλ, ωστόσο, είναι κατασκευασμένα από πλαστικό ή χαλκό και στον σκελετό τους είναι τοποθετημένο ένα καψίδιο που αποδεσμεύει προγεσταγόνο, πράγμα που μειώνει τις συσπάσεις της μήτρας και ρυθμίζει καλύτερα την περίοδο παράλληλα με την αντισυλληπτική δράση.
Ενδείκνυνται για τις γυναίκες με αιμορραγία της μήτρας;
Για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ή εκείνες που διανύουν τη φάση της εμμηνόπαυσης και έχουν αιμορραγίες από τη μήτρα κατά τη διάρκεια της περιόδου ή εκτός περιόδου, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης είναι το ενδομήτριο σύστημα Mirena, το οποίο μετά την τοποθέτησή του απελευθερώνει την ορμόνη λεβονοργεστρέλη μέσα στη μήτρα, σταθεροποιώντας έτσι το ενδομήτριο και πετυχαίνοντας τη μείωση ή και τη διακοπή της αιμορραγίας. Ήδη μετά από 3 μήνες από την εισαγωγή του ο συγκεκριμένος τύπος σπιράλ προκαλεί έντονη μείωση της αιμορραγίας στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, και συγκεκριμένα στο 80% μετά τους 4 πρώτους μήνες, 95% μετά τον πρώτο χρόνο και 100% μετά τον δεύτερο χρόνο.
Πονάει η διαδικασία τοποθέτησης σπιράλ;
Η διαδικασία εισαγωγής του σπειράματος στην ενδομήτρια κοιλότητα είναι απλή, ανώδυνη και δεν απαιτείται νάρκωση. Μπορεί να γίνει και στο ιατρείο του γυναικολόγου. Συνήθως η καλύτερη ημέρα για την τοποθέτησή του είναι προς το τέλος της περιόδου, επειδή τότε ο τράχηλος της μήτρας είναι πιο ανοικτός. Μπορεί μάλιστα να τοποθετηθεί αμέσως μετά τον τοκετό, αν η γυναίκα δε σκοπεύει να ξαναμείνει έγκυος.
Προσφέρει υψηλή προστασία;
Προσφέρει υψηλή αντισυλληπτική προστασία από 2 μέχρι και 5 χρόνια, όμως θα πρέπει να ελέγχεται κάθε χρόνο από τον γυναικολόγο. Δεν εξασφαλίζει όμως προστασία από τα αφροδίσια νοσήματα, επομένως, παρόλο που δεν υπάρχει ο κίνδυνος εγκυμοσύνης, για την πρόληψη μετάδοσης, όταν υπάρχει νέος σύντροφος, θα πρέπει να χρησιμοποιείται προφυλακτικό.