4 κοινοί μύθοι για την γυναικεία υπογονιμότητα ανατρέπονται
Τα ζευγάρια που παλεύουν με την υπογονιμότητα συχνά έρχονται αντιμέτωπα με αυτόκλητες συμβουλές και μη επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τη γονιμότητά τους που μπορεί να επιδεινώσουν την ανησυχία τους.
Μερικές κοινές παρανοήσεις σχετικά με την υπογονιμότητα που θα πρέπει να γνωρίζει κάθε ζευγάρι που προσπαθεί να τεκνοποιήσει και τις οποίες σχολιάζει ο Ειδικός Γονιμότητας Δρ. Θάνος Παράσχος, είναι οι εξής:
Αν δεν μείνει μια γυναίκα έγκυος από τις πρώτες προσπάθειες υπάρχει πρόβλημα υπογονιμότητας
Είναι λάθος να απογοητεύεται ένα ζευγάρι που θέλει να τεκνοποιήσει, αν δεν καταφέρει να συλλάβει τους πρώτους μήνες, εξηγεί ο Δρ. Παράσχος. Σύμφωνα με το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας NHS, το 84% των ζευγαριών θα συλλάβουν φυσικά, μέσα στον πρώτο χρόνο, εφόσον κάνουν τακτικό σεξ χωρίς προφυλάξεις.
Γενικά συστήνουμε την επίσκεψη στον ειδικό, εφόσον έχει προηγηθεί ένας χρόνος προσπαθειών χωρίς να επιτευχθεί η εγκυμοσύνη. Το διάστημα αυτό μειώνεται στους έξι μήνες, αν η γυναίκα είναι άνω των 40 ετών.
Η υπογονιμότητα είναι γυναικείο ζήτημα
Στις περισσότερες κοινωνίες, οι άνθρωποι συχνά υποθέτουν ότι η δυσκολία ενός ζευγαριού να συλλάβει είναι αποτέλεσμα υπογονιμότητας της γυναίκας.
Όπως τονίζει ο Δρ. Παράσχος, χρειάζονται δύο άτομα για να συλλάβουν και καθένα από τους δυο μπορεί να έχει πρόβλημα υπογονιμότητας σε ποσοστό περίπου 50% για τον καθένα, ενώ πολύ συχνά μας επισκέπτονται ζευγάρια που μετά από έλεγχο διαπιστώνουμε ότι έχουν και οι δύο πρόβλημα υπογονιμότητας. Ευτυχώς, η επιστήμη έχει προχωρήσει και μπορούμε να βοηθήσουμε με πολλές και διαφορετικές προηγμένες θεραπείες και τα δύο φύλα.
Το βιολογικό ρολόι χτυπάει μόνο για τις γυναίκες
Γενικά, οι γυναίκες δέχονται μεγαλύτερη πίεση να τεκνοποιήσουν νωρίς, για να αποφύγουν την αναπόφευκτη μείωση της γονιμότητας που φέρνει ο χρόνος. Οι τελευταίες έρευνες όμως δείχνουν ότι και η γονιμότητα των ανδρών πλήττεται καθώς αυξάνει η ηλικία τους, ιδιαίτερα μετά τα 40, τονίζει ο Δρ. Παράσχος, αναφέροντας ότι η περίπτωση μη ποιοτικών εμβρύων που προκύπτουν από συντρόφους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας που οδηγεί στην αποτυχία της εξωσωματικής, ταυτόχρονα οδηγεί πολλά υπογόνιμα ζευγάρια στη λύση της δωρεάς σπέρματος.
Στις γυναίκες μάλιστα θα μπορούσα να πω ότι είναι πιο οργανωμένη η πρόληψη, γιατί μπορεί να παρατείνει την γονιμότητά της με την κατάψυξη ωαρίων, που συνήθως προτείνουμε σε μια γυναίκα που δεν έχει τεκνοποιήσει μέχρι τα 35 ή και πιο νωρίς, αν συντρέχουν λόγοι που πιθανόν απειλούν την μελλοντική της γονιμότητα. Υπενθυμίζω ότι μια γυναίκα που καταψύχει τα ωάριά της στα τριάντα, ακόμα και να τα γονιμοποιήσει στα σαράντα θα κυοφορήσει έμβρυα σαν να ήταν τριάντα.
Η αντισύλληψη επηρεάζει τη γονιμότητα
Μια άλλη παρανόηση που υπάρχει σχετικά με την γονιμότητα συνδέεται με την χρήση αντισυλληπτικών, καθώς υπάρχει η πεποίθηση από κάποιους ότι μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα. Όπως εξηγεί ο Δρ. Παράσχος, τα ορμονικά αντισυλληπτικά έχουν σχεδιαστεί για να αναστέλλουν προσωρινά την ωορρηξία της γυναίκας και να αποτρέπουν την εγκυμοσύνη.
Μετά την διακοπή τους μερικές γυναίκες συλλαμβάνουν αμέσως και άλλες μπορεί να εμφανίσουν προσωρινή διαταραχή στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο και για αυτό το λόγο να μην συλλάβουν αμέσως.
Η αντισύλληψη είναι απίθανο να επηρεάσει την γονιμότητα μιας γυναίκας, αλλά μπορεί να κρύψει ένα πιθανό υποκείμενο πρόβλημα που μπορεί να συνδέεται με τις ακανόνιστες περιόδους και να προκαλεί υπογονιμότητα, όπως για παράδειγμα το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.