Η αξία της απεικόνισης μαγνητικού τομογράφου στην υπογονιμότητα
N M de Souza 1, J J Brosens, J E Schwieso, T Paraschos, R M Winston PMID: 7867272
Διερευνήθηκε η δυνητική αξία της απεικόνισης μαγνητικού τομογράφου ως διαγνωστικού εργαλείου στην υπογονιμότητα. Είκοσι έξι γυναίκες με πρωτογενή ή δευτερογενή υπογονιμότητα και συμπτώματα δυσμηνόρροιας ή μηνορραγίας μελετήθηκαν προοπτικά με τη χρήση συμβατικών τεχνικών spin-echo T1- και T2-weighted.
Θετικές διαγνώσεις ελήφθησαν σε 20 από τις 26 (76,9%) ασθενείς. Από αυτές, οι 18 (69,2%) είχαν βλάβες που πιθανώς συνέβαλαν σημαντικά στην υπογονιμότητα.
Αδενομύωση ανιχνεύθηκε σε 14 ασθενείς (53,8%), με 11 γυναίκες να εμφανίζουν διάχυτη εικόνα, ενώ τρεις είχαν διακριτά αδενομυώματα. Κυστικές αλλοιώσεις χαρακτηριστικές της ενδομητρίωσης ανιχνεύθηκαν σε επτά ασθενείς (26,9%), τέσσερις από αυτές είχαν επίσης ενδείξεις αδενομύωσης. Οι αλλοιώσεις στο ενδομήτριο παρατηρήθηκαν επίσης κατά τη λαπαροσκόπηση σε κάθε περίπτωση.
Πέντε ασθενείς (19,2%) παρουσίασαν ινομυώματα, ένα σε ασθενή με αδενομύωση και ενδομητρίωση και ένα σε ασθενή μόνο με ενδομητρίωση. Μόνο μία ασθενής είχε υποβλεννογόνια ινομυώματα που προκαλούσαν σημαντική παραμόρφωση του βλεννογόνου του ενδομητρίου, η οποία πιθανόν να επηρέαζε τη γονιμότητα.
Η μαγνητική τομογραφία είναι πολύτιμη στη διερεύνηση της ανεξήγητης υπογονιμότητας, όπου προσφέρει υψηλή διαγνωστική απόδοση, ιδίως εάν υπάρχει υποψία παθολογίας της μήτρας.